Склад курячого яйця Яйце – в основному білковий продукт, дуже високої харчової і біологічної цінності, оскільки у ньому містяться всі поживні речовини, які потрібні для життєдіяльності людини. До складу курячого яйця входять білки (12, 7 %), жири (11,5 %), вуглеводи (0,6-0,7 %), мінеральні речовини (1,0 %), вода (74 %), вітаміни D, Е, каротин, В1, В2 В6, РР, холін. Енергетична цінність 100 г курячих яєць – 157 ккал., або 657 кДж.
Положення яйця впливає на термін зберігання Яйця зберігаються довше, коли їх тримають гострим кінцем вниз. Затуплений кінець має повітряну порожнечу між зовнішньою і внутрішньою мембранами. Під час зберігання яйце втрачає вологу і повітряна порожнина в яйці стає більшою. У цьому повітряному просторі можуть бути бактерії, які при перевертанні на тупий кінець потраплять в яйце.
Послідовність варіння яєць Яйця рідкі. Підготовлені яйця занурюють у киплячу підсолену воду і варять 2,5-3 хв. з моменту закипання води. Готові яйця виймають шумівкою або разом із сітчастою втулкою і промивають холодною водою. Яйце, зварене рідко, містить напіврідкий білок і рідкий жовток, тому обчистити його неможливо, оскільки воно не зберігає форми. Яйця, зварені "в мішечок". Підготовлені яйця варять так само, як і рідкі, але протягом 4,5-5 хв. потім промивають холодною водою. Яйця, зварені круто. Попередньо підготовлені яйця варять 8-10 хв. у киплячій підсоленій воді. В яйцях, зварених круто, білок і жовток повністю загусають. Не слід довго варити їх (більше 10 хв.), оскільки вони стають твердими і погано засвоюються організмом.
Види омлетів Омлет — це одне з найпростіших страв, які можна приготувати з яєць. За технологією приготування омлети поділяють на натуральні, мішані з гарніром, фаршировані гарніром. Омлети, приготовлені з додаванням овочів, свіжої зелені, молочних або м'ясних продуктів називають мішаними. Омлети, в які наприкінці смаження кладуть підготовлені як начинку продукти, називаються фаршированими. Готують омлети з двох - трьох яєць.
Тамаго Японський омлет Тамаго - це різновид омлету, який використовують в Японії в процесі виготовлення суші-ролів, а також нігірі і темакі суші. Рецептура японського омлету Тамаго відрізняється від класичного блюда присутністю таких інгредієнтів як: цукор, рисове вино, а також соєвий соус.
Цікаві факти У багатьох країнах світу в другу п'ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця - свято всіх шанувальників яєць, омлетів, запіканок і яєчні ... Історія свята така: у 1996 році на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія оголосила, що святкувати всесвітній "яєчне" свято будуть у другу п'ятницю жовтня. У китайській культурі яйце - символ життя. Про оголошенні про народження дитини сім'я забарвлює яйця в червоний колір, колір щастя. Вважається, що це приносить щастя новонародженому.
Цікаві факти Цікаво, що за деякими даними, світовим лідером у споживанні яєць визнають Японію. Кожен житель Країни Вранішнього Сонця з'їдає, в середньому, по одному яйцю на день А американці висловлюють свою повагу цьому дорогоцінному продукту, проводячи щорічно Дні гігантського омлету. Щороку у Великобританії в Графстві Лінкольншир проводиться Всесвітній чемпіонат із шбурляння яєць в довжину і традиційно збирає спортсменів з різних країн.
Перепилині яйця Перепели не хворіють на всім відомим сальмонельоз і їхні яйця абсолютно безпечні навіть якщо Ви вживаєте їх сирими. На відміну від курячих , яйця перепелів не викликають ні в кого алергії. Швидше, навіть навпаки, речовини, які в них містяться, виступають одним з компонентів антигістамінних препаратів.
Колір жовтка Колір жовтка залежить від того, що їсть курка. Якщо жовток темно-жовтий, то, ймовірно, в раціоні у курки є зелені овочі. Жовток з яскраво-жовтим кольором говорить, що в живленні є кукурудза або люцерна. А середня жовтизна свідчить про те, що в кормі є пшениця і ячмінь. Між іншим, жовтки - одні з небагатьох продуктів з високим вмістом вітаміну D.
Підробні яйця Роблять їх в Китаї (де б ще винаходи дійшли до цього). Їх ледве відрізниш від справжніх на вигляд, але смак, звичайно, замінити нічим не можна. Виготовлені яйця з крохмалю, желатину, альгінату кальцію і пігментів. А шкаралупа - з кальцію, гіпсу і парафіну. У добу людина може зробити більше 1000 підробних яєць!
Яйця в цифрах Найменше в світі пташине яйце - це яйце колібрі, у найменшого виду колібрі розмір яєчка складає всього 12 мм в діаметрі і важить півграма. Найбільше - у страуса: довжина яйця - 15-21 см, вага - від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць за вагою). Шкаралупа страусиних яєць дуже товста - 0,6 см, її колір зазвичай солом'яно-жовтий, рідше темніший або білий. Щоб зварити яйце страуса круто, знадобиться 2 години.
Найважче яйце у світі Це яйце вагою майже півкілограма (454 г), знесене у Вайнленде, штат Нью-Джерсі. Дата того, що знесло - 25 лютого 1956 року. Безперечно, такого розміру яйце відразу ж було занесене в Книгу рекордів Гіннесу. Розмір курячого яйця залежить від багатьох факторів, проте багато дослідників цього питання сходяться на думці, що розмір залежить від віку курки. Тобто старші кури, як правило, відкладають яйця більшого розміру.