Презентація "Стрітення Господнє"

Про матеріал
У кожного місяця є свої свята. У січні – це Різдво, Василя, Водохреща. Натомість лютий може похвалитися лише одним найбільшим церковним святом – Стрітенням Господнім.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

С т р і т е н н я Г о с п о д н є

Номер слайду 2

Як нестримно летить час, ще зовсім недавно ми тішилися новорічними святами, а вже почався відлік лютого – останнього місяця зими. Ще лютує зима хуртовинами, ще стоять морози і лежить сніг, а у повітрі вже пахне весною. Здається, що зима хоче надолужити прогаяний час, а тому й лютує; але дарма, бо вже йде не до Різдва а до Великодня.

Номер слайду 3

У кожного місяця є свої свята. У січні – це Різдво, Василя, Водохреща. Натомість лютий може похвалитися лише одним найбільшим церковним святом – Стрітенням Господнім, яке святкують 15 лютого. 

Номер слайду 4

Сьогодні наша свята церква відзначає урочистим Богослужінням одне з найбільших і найшановніших свят – Стрітення Господнє. Відзначають його в пам'ять про те, як Свята Діва Марія з Йосифом принесла до Єрусалимського храму свого Сина Ісуса Христа на 40-й день після його народження.  

Номер слайду 5

На сороковий деньпо народженню дитинипринесла мати в храм святого свого сина. В побожності, в покорі до Божого Закону,Марія принесла дитя до праведного Симеона. В похилих літах, він хотів лиш одного:дожити до Стрітення. Первістка Бога.

Номер слайду 6

«Сповіщений Духом Святим: Симеоне,не вмреш ти, зустрінеш сина земного!»Узяв Симеон Ісусика в руки, Воздав хвалу Богу, із радісним духом:"Нині відпускаєш раба Твого, Владико за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвітлення язичників і славу народу Твого, Ізраїля".

Номер слайду 7

У нашого християнського народу є звичай ,пов'язаний зі святом Христового Стрітення - благословення свічок. На Стрітення люди йшли до церкви і святили свічки, які оберігали людей і худобу від грому.

Номер слайду 8

Ой, громниця-свічечко! Святая водичечко! Від біди оберігай наш майбутній урожай! Дай здоров’я нам усім та достатку в кожен дім! Свічко-свічечко гори, на діточок укажи! В щасті – долі щоб жили і здоров’я берегли. Свічки, які освячували, називали «громичними». Їх запалювали перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому. Тому це свято в давнину називали „Громниця” .

Номер слайду 9

На Стрітення посвячували й воду, яка після цього вважалася цілющою. Її набирали у нову невживану посудину і зберігали за образами протягом року. Стрітенською водою батьки благословляли синів на військову службу, на війну; чумаків – у далеку дорогу, й будь-кого, хто вирушав у далекі й небезпечні мандри.

Номер слайду 10

У народі кажуть, що в цей день, 15 лютого, зима з весною зустрічаються і сперечаються. Стомлена, змарніла та виснажена від праці Зима, повинна поступитися молодій , повній сил, Весні.

Номер слайду 11

Народні прикмети Як горобці на Стрітення купаються в калюжі, то морозу дожидай і стужі. Якщо на Стрітення горобець з калюжі напився – весна наближається. Якщо цього дня наступала відлига, то весна буде погана, холодна й сира. Заметіль на Стрітення передбачала, що весна буде пізньою. Тепло на Стрітення Господнє – до ранньої весни. Випав сніг 14 лютого – означає, що весна буде пізньою та дощовою. Зоряне небо на Стрітення обіцяє пізню весну. Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев. Якщо на 15 лютого визирало сонце, то вважалося, що останні морози проходять й весна набирає сили. Якщо ж сонце не показувалося взагалі, то 24 лютого вдарять морози.

Номер слайду 12

pptx
Додано
14 лютого 2021
Переглядів
1411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку