Презентація "Сучасні українські поети" (літературні читання для учнів 8-9 кл.)

Про матеріал
Презентація до літературних читань"Сучасні українські поети". Виховний захід приурочений до Всесвітнього дня поезії. Захід знайомить учнів 8-9 кл. із творчістю сучасних українських поетів: Івана Малковича, Мар'яни Савки, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Юрія Андруховича, Василя Герасим'юка, Ігоря Римарука; з станом розвитку сучасної української поезії, з провідними українськими видавництвами. Сценарій стане у нагоді бібліотекарям, вчителям української мови та літератури, класним керівникам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні українські поети. Літературні читання

Номер слайду 2

21 березня – Всесвітній день поезіїПоезія –це завжди неповторність,Якийсь безсмертний дотик до душі. Ліна Костенко

Номер слайду 3

Березень поетичний

Номер слайду 4

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» — провідне українське видавництво дитячої літератури.«Видавни́цтво Старо́го Ле́ва» — українське видавництво для всієї родини.

Номер слайду 5

Іван Малковичукраїнський поет і видавець, редактор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», упорядник, автор та перекладач кількох десятків книжок для дітей. 

Номер слайду 6

Поетичні книги Івана Малковича«Із янголом на плечі», 1997  «Вірші на зиму», 2006«Все поруч», 2010, 2011 «Подорожник», 2013«ПОДОРОЖНИК з новими віршами», 2016, 2017 «Яксу́нині береги», 2020 

Номер слайду 7

«ПОДОРОЖНИК з новими віршами», 2016, 2017  До книги вибраного Івана Малковича увійшли вірші зі збірок «Білий камінь» (1984), «Ключ» (1988), «Вірші» (1992), «Із янголом на плечі» (1997), «Вірші на зиму» (2006), «Все поруч» (2010), «Подорожник» (2013, І-ше видання), «Яксу́нині береги» (2020).

Номер слайду 8

Мар'яна Савкаукраїнська поетеса, дитяча письменниця, літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева».

Номер слайду 9

Поетичні збірки Мар'яни Савки «Малюнки на камені»,1998 «Гірка мандрагора», 2002  «Пора плодів і квітів», 2013 «Листи з Литви/Листи зі Львова», 2016 (листування з Маріанною Кіяновською) «Оптика Бога», 2019

Номер слайду 10

«Листи з Литви/Листи зі Львова», 2016 (листування з Маріанною Кіяновською)Дві подруги-поетеси упродовж листопада 2015 року надсилали одна одній вірші-листи. Мар’яна Савка писала зі Львова, а Маріанна Кіяновська — з Паланги, з Литви, де перебувала на літературній стипендії. Щодня по віршеві. Фейсбучне товариство стало свідком цього незвичного відкритого листування. На ці вірші-листи чекали, їх обговорювали і поширювали. І ось тепер це листування втілилося у книгу — діалогічну і дуже цілісну. У цих віршах так багато людяності, любові, життєвої зрілості, глибинних одкровень і радості спілкування. Цей нетривалий відтинок часу став свого роду вертикаллю — між минулим, сучасним і майбутнім, до якого можна прислухатися, передчути і відчитати поміж рядками.

Номер слайду 11

УКРАЇНСЬКА ПОЕТИЧНА АНТОЛОГІЯУ видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» друкується серія "Українська поетична антологія", яка вже складається з 25 поетичних збірок найвідоміших українських поетів кінця ІІ тисячоліття і найпомітніших молодих українських поетів ІІІ тисячоліття -  від Івана Драча до Сергія Жадана.

Номер слайду 12

Сергій Жаданнайпопулярніший і найулюбленіший український поет нової хвилі. Пише романи, поезії, есеї.  Перекладає з німецької, польської, білоруської та російської мов. 

Номер слайду 13

«Динамо Харків», 2014 До книги вибраного Сергія Жадана увійшли найвідоміші вірші з усіх попередніх збірок, а також нові, ще не публіковані, поезії. Це найповніше на сьогодні вибране поета. 

Номер слайду 14

Юрій Іздрикукраїнський прозаїк, поет, культуролог, автор концептуального журнального проекту «Четвер». Один із творців "станіславського феномену".

Номер слайду 15

«Ліниві і ніжні», 2018 До книги культового українського автора Юрія Іздрика увійшли найкращі вірші з усіх його попередніх збірок, а також найновіші поезії.

Номер слайду 16

«Інші речі», 2021 Вірші Юрка Іздрика мають особливий оптичний ефект наближення до самої зіниці ока. Так близько, що опиняєшся всередині вірша, зрештою, всередині життя поета чи ліричного героя і проживаєш як своє власне, таким воно є реальним. Може, в цьому і полягає феномен Іздри­ка. Яким би він не був тонально різним — чи пронизливо ліричним, чи жорст­ко іронічним, він залишається рідним, твоїм, тобою віддзеркаленим. Тут, окрім віршів, є ще й колажі поета, ці «інші речі» проступають у словах і малюнках, тим самим творять тіло однієї єдиної речі — книжки як артефакту життя.

Номер слайду 17

Юрій Андрухович. Український письменник, перекладач, есеїст. Представник «станіславського феномена» в українській літературі.

Номер слайду 18

«Листи в Україну», 2013 До книжки Юрія Андруховича увійшли «канонічні» вірші з усіх його збірок, а також знаменитий цикл «Листи в Україну». Це найповніше на сьогодні вибране поета.

Номер слайду 19

Василь Герасим'юкодин з найважливіших сучасних українських поетів, лауреат Шевченківської премії, член Національної спілки письменників України, АУП. Працював редактором у провідних видавництвах, нині автор і ведучий радіо- та телепередач.

Номер слайду 20

«ANNO АФИНИ», 2016 До книги Василя Герасим’юка увійшли вибрані вірші й поеми з усіх його збірок, а також найновіші поезії.

Номер слайду 21

Ігор Римарук. Український поет, був одним із президентів Асоціації українських письменників, лауреат Шевченківської премії, працював журналістом, редактором у провідних видавництвах. Вірші Римарука перекладалися багатьма мовами світу.

Номер слайду 22

«Три потоки місячного світла», 2017 До вибраного Ігоря Римарука увійшли вірші з усіх його попередніх збірок, які якнайповніше відображають творчий шлях цього бездоганного майстра поетичної форми і змісту.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Номер слайду 24

pptx
Додано
7 березня 2023
Переглядів
2417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку