Презентація "Сумська область. Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку"

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку географії з розділу "ПРИРОДА ТА НАСЕЛЕННЯ СВОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО РЕГІОНУ (СУМЩИНА)" на тему "Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку регіону" (перший урок теми) Розробка стане в нагоді вчителям географії під час підготовки та проведення уроку на вказану тему, в тому числі дистанційно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сумська область. Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування та розвитку

Номер слайду 2

Сумщина на карті України. В якій частині України розташована?З якою державою межує?З якими областями України межує?

Номер слайду 3

Сумська область створена 10 сiчня 1939 року. До її складу увійшли 12 районів Харкiвської, 17 районiв Чернiгiвської та 2 райони Полтавської областей. Адміністративний центр — місто Суми

Номер слайду 4

Географічне положення. Сумська область розташована на північному сході України. З півночі на південь протяжність області 200 км, із заходу на схід – 170 км. На півночі та сході область межує з Брянською, Курською та Бєлгородською областями Російської Федерації. Протяжність державного кордону з Російською Федерацією, що проходить по території області, складає 562,5 км. На півдні і південному сході область межує з Полтавською і Харківською, на заході – з Чернігівською областями України. Відстань від міста Суми до столиці України – Києва залізницею становить 350 км, шосейним шляхом – 359 км. Загальна площа складає 23, 8 тис. км2.

Номер слайду 5

Географічне положення. Розташована у межах двох природних зон – лісостепової та поліської. Гідрографічна мережа області, яка вся належить до басейну ріки Дніпро, порівняно густа: на 5 кв. км площі припадає 1 км річок. Територією області протікають 165 річок довжиною більше 10 км і 2115 річок довжиною менше 10 км. Загальна площа лісів складає 448,5 тис. га Тваринний світ області представлений 370 видами тварин, що належать до класу ссавців. Природно-заповідний фонд області налічує 182 заповідні території та об'єкти, на загальній площі понад 156,2 тис. га, у тому числі заповідник, національно-природний парк, заказники, пам'ятки природи, дендрологічний парк, парки-пам'ятки, заповідні урочища, які займають 6,5% території області. Сьогодні Сумська область входить у десятку найбільш екологічно благополучних регіонів України.

Номер слайду 6

Адміністративно-територіальний устрій. Нині до складу області входить - 5 районів (сільських районів): Конотопський, Охтирський, Роменський, Сумський, Шосткинський, - 51 територіальна громада, - 15 міст ( із них 7 - обласного значення (Суми, Конотоп, Шостка, Охтирка, Глухів, Ромни, Лебедин), 20 селищ міського типу, 1411 села, 55 селищ. 26 січня 2024 року в Україні набув чинності закон № 3285-IX, який передбачає дерадянізацію адміністративно-територіального устрою України. Що змінюється? У новому законі більше немає визначення "селище міського типу", відтак СМТ в Україні більше не буде. Зате з'являється нове поняття - "поселення".

Номер слайду 7

Історія формування та розвитку Заселення території сучасної Сумщини розпочалося приблизно 15 тис. рокiв тому. Починаючи з перших столiть до н.е., вся територія сучасної Сумської області входила до складу земель, на яких проживали раннi слов'янськi племена. В VII-X ст. територію сучасної Сумщини населяло слов'янське плем'я сiверян.

Номер слайду 8

Історія формування та розвитку. Землі сучасної Сумщини входили і до складу Київської Русi. Розташований на кордонi зi степом край, незважаючи на постiйнi напади кочiвникiв, був порiвняно густо заселений. На територiї областi вiдомо понад 80 давньоруських городищ, поселень, могильникiв. Крiм невеликих поселень, iснували й великi мiста, про якi розповiдають давньоруськi лiтописи: Ромни, Вир, В'яхань, Путивль, Попаш, Глухiв, Зартий. Територiя Сумщини була ареною запеклих мiжкнязiвських вiйн, особливо в 40-х роках XII ст. Використовуючи феодальнi мiжусобицi, половцi посилили натиск на руськi землi. Нашому краю, його людям, подвигам i славi, помилкам i поразкам присвячено найвидатнiшу пам'ятку Київської Русi - "Слово о полку Iгоревiм".

Номер слайду 9

Історія формування та розвитку На початку 20-х рокiв ХIII ст. зi сходу насунули монголо-татарськi орди. Велич i могутнiсть змiнилася занепадом i пригнобленням. В 50-60-х роках XIV ст. наш край входив до складу Великого князiвства Литовського, Речi Посполитої. Славу Київської Русi намагався вiдродити Богдан Хмельницький. У роки Визвольної вiйни i до смертi гетьмана iснувала українська держава, до складу якої входила i територiя Сумщини, а саме: Глухiвщина, Конотопщина, Роменщина, Кролевеччина. Пiзнiше цi землi ввiйшли до складу Гетьманської України, а пiвденно-схiдна частина належала Слобожанщинi. Великими мiстами були Глухiв, Кролевець, Конотоп, Ромни, Путивль, Суми.

Номер слайду 10

Історія формування та розвитку. Глухів - одне з найбільш древніх міст України, що веде свою історію з 1152 року. Це колишня столиця Гетьманської України, резиденція гетьманів І. Скоропадського, Д. Апостола, К. Розумовского, батьківщина видатних діячів світової й української музичної культури М. Березовського й Д. Бортнянского. Саме в Глухові була відкрита перша в Україні музична школа.

Номер слайду 11

Уродженці Сумщини, науковці: фiлософ i критик М. Антонович, фiлолог О. Потебня, астроном О. Савич, iсторик О. Лазаревський, педагог Т. Лубенець, бiблiограф С. Пономарьов, академіки і члени – кореспонденти АН А. Йоффе, Й. Шкловський, М. Андреєв, І. Коробчанський,Л. Новиченко. Славетні літератори – Б. Антоненко-Давидович, Д. Білоус, П. Воронько, Остап Вишня, І. Багряний, П. Грабовський, Я. Щоголев, П. Куліш та ін. Митці: скульптори І. Кавалерідзе та М. Лисенко; художники Г. Нарбут, М. Мурашко, Н. Онацький; співаки – Б. Гмиря, А. Мокренко; композитори М. Березовський та Д. Бортнянський; артисти театру і кіно А. Роговцева, О. Вертинський та багато інших. На спортивних аренах Сумщину представляли чемпіони Європи, Світу, Олімпійських ігор: В. Голубничий, Л. Жаботинський, В. Куц, О. Шапаренко. Сумщина багата славетними іменами. Серед них – науковці та інженери, архітектори та художники, письменники та спортсмени, композитори та музиканти, діячі театру та кіно, яких знає весь світ

Номер слайду 12

Найбільш цікавими об'єктами туризму є: пам'ятки архітектури XVII-XIX століть у місті Путивль, пам'ятка садово-паркового мистецтва і архітектури - парк і палац XIX століття у селищі Кияниця; пам'ятки архітектури XVIII - XX століть, музеї: художній і декоративно-ужиткового мистецтва, будинок-музей видатного письменника А. П. Чехова у місті Суми; пам'ятки архітектури XVIII-XIX століть у містах Ромни, Лебедин та Охтирка.

Номер слайду 13

Сумщина у книзі рекордів України. Перший на Україні театр створений в м. Глухів (1751)Перша в Росії і Україні музична школа відкрита в м. Глухові (1730)Перша на Україні нафта знайдена на Роменщині, на горі Золотуха. Перша в Росії і Україні тютюнова фабрика відкрита в м. Охтирка (1718)Волокитинська фарфорова мануфактура – перша на Лівобережній Україні (1839)Вперше на Україні вирощено картоплю в м. Глухові (1776)Уперше в історії землеробства Глухівський науково-дослідний інститут луб’яних культур вивів насіння безнаркотичних конопель. Дивовижна яблуня-сад (15 стовбурів, займає площу 600 м2) – пам’ятка природи загальнодержавного значення (з 1998), знаходиться в с. Андріївка Кролевецького районуЄдиний на Україні заповідник лугового степу – Михайлівська цілина (с. Жовтневе Лебединського району, 1928)Найбільша з відомих українських гармат була відлита майстром К. Балашевичем із м. Глухова (1705)Круглий двір у Тростянці (1749) – унікальна пам’ятка архітектури XVIII ст., аналогів якій немає в ЄвропіЄдиний на Україні пам’ятник мамонту знаходиться у с. Кулішівка Недригайлівського району (1841)Перший в Україні і четвертий у світі пам’ятник свині знаходиться в м. Ромни (2000 р.)Єдине в Україні свято селян і митців – Всеукраїнський сільський фестиваль мистецтв «Боромля» (з 1991)Перша в Україні Академія банківської справи відкрита у м. Суми (1996)

pptx
Додав(-ла)
Панич Оксана
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
9 травня
Переглядів
454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку