Презентація "Тарас Шевченко - людина, яка зробила себе сама. Потужний маркер української ідентичності."

Про матеріал

Короткий опис життя Тараса Шевченка з акцентом на патріотизм, присвячений до 209 річниці від народження.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко - людина, яка зробила себе сама. Потужний маркер української ідентичності.

Номер слайду 2

9 березня Україна і весь світ відзначають 209 річницю із дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Відомий український поет, класик, який все своє життя любив Україну, як ніхто інший народився 9 березня 1814 року й прожив 47 років буремного життя.…І на оновленій земліВрага не буде, супостата,А буде син, і буде мати,І будуть люде на землі.

Номер слайду 3

Тарас народився в кріпацькій сім’ї. Мама Тараса була вільною селянкою. У 8 років Тараса віддали до дяківської школи. В 14 років хлопця відправили на панщину. Восени 1829 року разом з обслугою Енгельгардта Шевченко виїздить до міста Вільно. Помітивши здібності козачка до малювання, Енгельгардт віддає Тараса вчитися у досвідченого майстра.1831 року сімнадцятирічний Шевченко приїздить до Петербурга. У 1832 року Енгельгардт законтрактував Шевченка на чотири роки Ширяєву - різних живописних справ майстру.

Номер слайду 4

1836 року Т. Г. Шевченко у складі артілі Ширяєва розписує театр у Петербурзі. Пізніше відбувається знайомство художника-кріпака з представниками Товариства заохочення художників, згодом це дало можливість (неофіційно) відвідувати навчальні класи. У квітні 1837 року Брюллов створює портрет Жуковського, який був розіграний у лотереї. За ці гроші було викуплено Тараса Шевченка з кріпацтва.

Номер слайду 5

На початку жовтня 1845р Т. Шевченко приїхав у Миргород. Тут він написав поезії та поеми, які об’єднав у альбом "Три літа". Наприкінці грудня в Переяславі написав "Заповіт". Навесні 1846р. деякий час жив у Києві, познайомився із членами Кирило-Мефодіївського товариства, яке боролося за рівноправ’я між усіма суспільними верствами та скасування кріпацтва. Т. Шевченка заарештували 5 квітня 1847 року документом для обвинувачення був альбом "Три літа".

Номер слайду 6

Згодом Т. Шевченка заслали рядовим до Окремого Оренбурзького корпусу, заборонивши писати й малювати. Але він пише. Лише 1857 року, завдяки клопотанню друзів, поета звільнили із заслання. 2 вересня 1860 р. Рада Академії мистецтв ухвалила надати Шевченкові звання академіка гравірування. На початку 1861 року Шевченко видав підручник для недільних шкіл, Поет дбав про поширення освіти серед народу.

Номер слайду 7

Наша дума, наша пісня. Не вмре, не загине…От де, люде, наша слава,Слава України!В світі налічується 1384 пам'ятників Шевченку. Ім'ям поета названо топоніми (населенні пункти, вулиці, площі, райони, парки), освітні та культурні заклади (університети, інститути, бібліотеки, театри), космічні об'єкти (кратер на Меркурії, астероїд, мала планета). Тарас Шевченко передусім бажав щастя для України та її народу. Він дуже болісно переживав занепад національної свідомості та слави Батьківщини.

Номер слайду 8

Україна була для Тараса сенсом життя, він вважав, що втрачаючи Батьківщину людина втрачає себе. Тому патріотизм для нього не пусте слово. І сьогодні нам є чому повчитися у великого поета, у справжнього сина України. Адже ми — його нащадки, і маємо виконувати його заповіт, у якому Шевченко прагне нам нагадати, що ми — нація. Ми — українці. Вільний і могутній народ. То ж не забуваймо цього!

pptx
Додано
5 березня 2023
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку