Презентація " "Театр корифеїв". Розвиток драматургії."

Про матеріал
Презентація містить навчальний матеріал, який допоможе здобувачам освіти засвоїти тему, з'ясувати історію виникнення слова "корифей",розкрити історію виникнення першого професійного українського театру та його представників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Театр корифеїв». Розвиток драматургії. Кондратюк Людмила Олександрівна. Вчитель української мови та літератури. Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва

Номер слайду 2

«Театр має вести вперед, а водночас знаходити гармонію.» І. Кліщевська

Номер слайду 3

З якими видами мистецтва пов’язаний театр?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Що таке театр?Чи довелося Вам побувати в театрі?Назвіть театральних діячів.

Номер слайду 6

На кожну літеру дібрати й записати слова: Т -Е -А -Т - Р –

Номер слайду 7

Історія виникнення сова «корифеїв». Корифеями називали провідних акторів у хорі давньогрецького театру. Вони промовляли від імені хору, коли тому доводилося брати участь у дії п’єси. Корифей здійснював контакт між актором і хором, двома – трьома віршами проводив підсумок почутого монологу або повідомив про вихід нового персонажа. З часом слово «корифей» набуло переносного значення – це провідна особа, світило в будь-якій галузі. Назва театру пов’язана з книгою «Корифеї української сцени», що була анонімно видана представниками київської інтелігенції в 1901 році. У ній М. Кропивницького, М. Старицького, І. Тобілевича та інших славетних акторів вперше назвали «корифеями українського театру».

Номер слайду 8

Виникнення першого професійного українського театру. У 1876 році імператор Олександр ІІ підписав Емський указ про повну заборону українського письменства. Разом з Валуєвським циркуляром 1863 року він мав повністю витіснити нашу мову з культурної сфери. Згідно з цим положенням, були заборонені книжки українською, викладання в школах, концерти і театральні вистави.

Номер слайду 9

В 1881 році пункт Емського указу про заборону українських п’єс переглядається. Після довгих років заборони, ми нарешті мали можливість ставити п’єси рідною мовою. Але була умова: виступи українською чи польською мали йти після того, як актори виступлять з тією самою програмою мовою агресора. Завдяки нашим діячам, було доведено, що багато п’єс неможливо перекласти. М. Кропивницький в 1882 році було поставлено п’єсу Шевченка «Назар Стодоля», деякі актори не справилися із завданням художнього керівника.

Номер слайду 10

Восени 1882 року М. Кропивницький в Єлисаветграді збирає трупу під назвою «Товариство акторів». 27 жовтня 1882 році на сцені міського театру в Єлисаветграді поставив драму «Наталку Полтавку», головну роль виконала Марія Заньковецька. З цього моменту розпочався розквіт професійного театру в Україні. Митцю вдалося об’єднати талановитих акторів: братів Тобілевичів (І. Карпенко-Карий, М. Садовський, П. Саксаганський) та їхньої сестри М. Садовською-Барілотті, М. Старицького, М. Заньковецькою. Театр М. Кропивницького був на той час справжнім джерелом української культури.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Окрім професіоналів в акторському складі , «театр корифеїв» тісно співпрацював із відомими композиторами: П. Ніщинським «Вечорниці» до п’єси Шевченка, М. Лисенком, який став автором музики до 21 вистави «корифеїв».

Номер слайду 14

«Театр корифеїв» розділився в 1885 році. З М. Кропивницьким залишається основний склад акторів: М. Заньковецька, М. Садовський, П. Саксаганський, Г. Затеркевич- Карпінська. У 1885 році розпочалися виступи. На сцену вийшли перші вистави «Бондарівна», «Розумний і дурень», Мартин Боруля». І. Карпенка-Карого. М. Старицький формує нову трупу, до складу якої увійшли молоді актори. На його сцені ставилися багато опер, оперет, музичних драм «Чорноморці», «Ніч під Івана Купала», «Різдвяна ніч».

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Пояснити вислів І. Кліщевської «Театр має вести вперед, а водночас знаходити гармонію».

Номер слайду 16

pptx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку