Презентація "Текст-опис за світлиною. Науковий опис голуба.

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням повторити та закріпити знання про те, що таке текст-опис, з чого він складається та які види текстів-описів існують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок розвитку зв'язного мовлення 4 клас Текст-опис за світлиною. Науковий опис голуба Підготувала вчитель І категоріїМихайлівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Валентина КАЛЮЖНА

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці: Будемо формувати уявлення про ознаки стилів мовлення . Вчитися розрізняти тексти за стильовими ознаками. Збагачувати мовлення, розкривати можливості мови. Виховувати уважне ставлення до слова, любов та повагу до рідної мови . Вчитися бачити й розуміти прекрасне в природі, в житті, на картині.

Номер слайду 3

Пригадай!Який текст є текстом-описом?У тексті-описі зазначають характерні ознаки якогось предмета, особи, природи, явища тощо. До описового тексту можна поставити питання який?

Номер слайду 4

1. Прочитайте і відгадайте загадку. Невеличкий, сніжно-білий,Що його в небесну шир. Люди радісно пускають сповіщати всіх про мир. Кожний цього птаха знає,Його назву відгадає. Голуб

Номер слайду 5

2. Прочитайте уривок із вірша Анатолія Камінчука. Розкажіть, що символізує голуб-птах. Летить у небі голуб-птах,над ним хмарки, немов пір'їни,тріпоче синьо-жовтий стяг, як вільне серце України. Доповніть і запишіть речення. Голуб – символ _____________Миру

Номер слайду 6

3. Прочитайте характерні ознаки голуба, які потрібно використати у науковому тексті-описі. Голуб належить до роду птахів із родини голубових. Розмах крил досягає не більше 44 сантиметрів. Хвіст заокруглений. Довжина лап близько 5 сантиметрів.

Номер слайду 7

Пригадайте будову тексту-опису. Зачин - загальна назва предмета. Основна частина – опис предмета, об'єкту. Кінцівка – значення або оцінка.

Номер слайду 8

Розглянте малюнки. Поміркуйте, які частини тіла та їх ознаки необхідно назвати, щоб описати зовнішній вигляд голуба.

Номер слайду 9

Розглянте таблицю. Допишіть інші ознаки, які допоможуть описати голуба.{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Зачин. Загальне враження. Голуб – птах із родини голубових. Основна частина. Опис окремих ознак: Забарвлення. Оперення. Голова. Крилахвіст. Сірого, чорного, рудого, білого кольорів Жорстке, тверде, ___________Малого розміру, ______________Широкі, заокруглені, ____________Заокруглений, _____________Кінцівка. Висновок____________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 10

10. Побудуйте науковий текст-опис голуба, використовуючи опорні слова з таблиці. Запишіть його основну частину. Як намалювати голуба.

Номер слайду 11

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
7 квітня
Переглядів
77
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку