Презентація Тема: Поетична збірка «Зів’яле листя». «Ой ти, дівчино, з горіха зерня…», «Чого являєшся мені…». Місце любовної теми у творчості Франка.

Про матеріал
Презентація Тема: Поетична збірка «Зів’яле листя». «Ой ти, дівчино, з горіха зерня…», «Чого являєшся мені…». Місце любовної теми у творчості Франка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поетична збірка «Зів’яле листя». «Ой ти, дівчино, з горіха зерня…», «Чого являєшся мені…». Місце любовної теми у творчості Франка. Підготувала Стельмащук Марія Анатоліївна, вчитель української мовита літератури Костопільського ліцею №4

Номер слайду 2

Мета : формування предметних компетентностей: - поглиблення знань про поетичну збірку І. Франка «Зів'яле листя» та поезій на любовну тему; -дослідження елементів автобіографізму, спираючись на факти з життя письменника, навичок аналізу ліричних творів;-визначення мотивів та настроїв, що домінують у збірці, відкрити світ почуттів і пристрастей, створених поетичним словом великого майстра;-удосконалення навичок виразного читання;-виховування у старшокласників потреби у саморозвитку та самовдосконаленні;

Номер слайду 3

Кольоровий настрій червоний – захопленняжовтий –радістьзелений – спокійкоричневий – тривогасиній - сум

Номер слайду 4

Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався

Номер слайду 5

Асоціативний кущ «Кохання»дивоказкавзаєморозуміння. Сила, більша за життя. Вир почуттіврадістьдовіразрадащастясльозитрагедіяніжність. Пристрасть вірність

Номер слайду 6

Проблемне питання: « Що є кохання для І. Франка?»

Номер слайду 7

“Зів’яле листя” - третя лірична збірка І. Франка, що вийшла за життя поета двома виданнями: - 1896 року – з передмовою, що нібито ці вірші знайшов у готелі, де закінчив життя через нероздільне кохання їх автор. - 1911 року – І. Франко пише нову передмову і визнає своє авторство.

Номер слайду 8

Метод «Читання з маркуванням» Відома інформація - +Нова інформація - ?Цікава - !

Номер слайду 9

Методичний прийом «Рольова гра. Інтерв`ю з письменником»

Номер слайду 10

Композиція. Перший “жмуток”1886-1893 Другий “жмуток” 1895 Третій “жмуток” 1896

Номер слайду 11

Ольга Рошкевич. Тричі мені являлася любов. Одна несміла, як лілея біла, З зітхання й мрій уткана, із обснов Сріблястих, мов метелик, підлетіла. Купав її в рожевих блисках май, На пурпуровій хмарі вранці сіла І бачила довкола рай і рай! Вона була невинна, як дитина, Пахуча, як розцвілий свіжо гай

Номер слайду 12

Юзефа Дзвонковська. Явилась друга- гордая княгиня,Бліда, мов місяць, тиха тасумна, Таємна й недоступна, мовсвятиня. Мене рукою зимною вона \Відсунула і шепнула таємно: "Мені не жить, тож най умруодна!" І мовчки щезла там, де вічнотемно.

Номер слайду 13

Ой ти, дівчино, з горіха зерня, Чом твоє серденько – колюче терня? Чом твої устонька – тиха молитва, А твоє слово остре, як бритва? Чом твої очі сяють тим чаром, Що то запалює серце пожаром? Ох, тії очі темніші ночі, Хто в них задивиться, й сонця не хоче! І чом твій усміх – для мене скрута, Серце бентежить, як буря люта?  Ой ти, дівчино, ясная зоре! Ти мої радощі, ти моє горе! Тебе видаючи, любити мушу, Тебе кохаючи, загублю душу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дослідницько - пошукова робота . Проблемне питання. Які фольклорні та літературні ознаки наявні в поезії «Ой ти дівчино…»?

Номер слайду 16

Целіна Журавська. Явилась третя — женщина чи звір?Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. То разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтямивп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась,Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 17

Виразне читання та ідейно-художній аналіз вірша «Чого являєшся мені у сні?»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Робота в парах. Заповніть літературний паспорт поезії «Чого являєшся мені у сні?» Паспорт твору Історія написання: Рік написання: Збірка: Напрям: Течія: Тема Ідея: Тематична приналежність (вид лірики): Жанр: Провідний мотив: Художні засоби: Стилістичні фігури:

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Саморефлексія:- Чи досягнуті цілі?- Що сприяло (заважало)?- Що було найцікавішим на уроці?- Яке завдання було найскладнішим?- Чи задоволенні результатами діяльності?- Заповніть останню колонку таблички, озвучте.

Номер слайду 22

Завдання додому: Обов’язкове: вивчити вірш І. Франка "Чого являєшся мені у сні?” напам’ять. За бажанням: - створити буктрейлер на збірку Івана Франка “Зів’яле листя”, використовуючи відеофільми з Youtube (сценаристи);- створити макет обкладинки до збірки "Зів’яле листя"(дизайнери).

Номер слайду 23

Сторінка електронного щоденника

Номер слайду 24

Номер слайду 25

http://kostopilschool4.at.ua/index/distancijne_navchannja/0-156

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1673
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку