Презентація "Тема уроку: Ядро,його структурна організація та функції."

Про матеріал

Біологія .9 клас.Тема уроку. Ядро,його структурна організація та функції.Створила:вчитель біології Новопразького НВК Бондаренко С.М.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія .9 клас. Тема уроку. Ядро,його структурна організація та функції. Створила: вчитель біології Новопразького НВК Бондаренко С.М.

Номер слайду 2

Про найважливіший регулючий центр клітини і найбільшу органелу ми дізнаємося на сьогоднішньому уроці.

Номер слайду 3

У 1825 році чеський дослідник Ян Пуркіне вперше спостерігав ядро в яйцеклітині курки.У 1831 році англійський природознавець Роберт Браун вперше використав термін ядро.Німецький фізіолог Теодор Шван почав шукати подібні елементи в клітинах пуголовків

Номер слайду 4

Ян Пуркіне Роберт Браун

Номер слайду 5

Теодор Шван

Номер слайду 6

Бузковим кольором забарвлені ядра клітини.

Номер слайду 7

Як відомо, ядро - обов'язковий компонент будь-якої еукаріотичної клітини. Лише деякі типи клітин еукаріотів втрачають ядро під час свого розвитку (наприклад, еритроцити ссавців, ситоподібні трубки вищих рослин). У багатьох клітинах є лише одне ядро, але є клітини, які містять кілька або багато ядер (посмугованої м'язової тканини, інфузорії, форамініфери, деякі водорості)

Номер слайду 8

Інфузорія туфелька.

Номер слайду 9

Багатоядерні клітини посмугованої м’язової ткани.

Номер слайду 10

Форма ядра. За формою ядра бувають різними.Найчастіше ядро має кулясту або еліпсоподібну, рідше неправильну форму (наприклад, у деяких типів лейкоцитів ядра мають відростки, лопаті).Розміри ядер можуть значно варіювати: від 1 мкм (деякі одноклітинні тварини, водорості) до 1 мм (яйцеклітини деяких риб і земноводних). Деякі одноклітинні тварини (інфузорії, форамініфери) мають ядра двох типів: генеративні (від лат. ге-нераре - народжувати) та вегетативні (від лат. вегетативус - рослинний). Ядра перших забезпечують зберігання і передачу спадкової інформації, других -регулюють біосинтез білків.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Яка ж будова ядра? Ядро складається з оболонки і внутрішнього середовища (матриксу).Утворена оболонка зовнішньою та внутрішньою ядерними мембранами, між якими є простір завширшки від 20 до 60 нм. Але в деяких місцях мембрана сполучається внутрішньою мембраною навколо особливих отворів – ядерних пор.Ядерні пори прикриті тільцями.

Номер слайду 13

Пори в ядерній оболонці.

Номер слайду 14

Будова пори ядерної оболонки: 1 - пора; 2 – зовнішня мембрана; 3 – внутрішня мембрана

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Хромосоми. Хромосоми  це структурні елементи ядра клітини еукаріот, ДНК, в якій знаходиться спадкова інформація організму.Німецький вчений В. Вальдейер в 1888 р. і назвав їх хромосомами (від грецьких слів chroma - колір і soma - тіло).Хромосомою часто називають кільцеву ДНК бактерій, хоча структура у неї, чим у хромосом еукаріот. В залежності від того як ДНК укладена з різною щільністю, залежно від їх функціональної активності і стадії клітинного циклу.В результаті цього розрізняють два стани хромосом - інтерфазні і мітотичні. 

Номер слайду 17

Хромосома та її вид в ДНК.

Номер слайду 18

Функції ядра. регулює і контролює усі обмінні процеси,що протікають в клітині;  містить хромосоми, є зберігачем спадкової інформації;  бере участь в реалізації генетичної інформації, саме в ньому проходить транскрипція - перший етап синтезу поліпептиду;  його ділення лежить в основі ділення клітин.

Номер слайду 19

Користуючись текстом та малюнком на слайді (слайд №19 ) дайте відповідь на запитання: Чим подібний та чим відрізняється спадковий матеріал прокаріотів та еукаріотів? Відповіді запишіть у зошит.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1.Опрацювати відповідний параграф підручника. 2.Згадайте матеріал курсу зоології та поясніть,які функції в інфузрій виконує мале ядро(мікронуклеус),а які-велике(макронуклеус).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дубище Школа
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 березня 2021
Переглядів
9762
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку