Презентація: "Туберкульоз і ВІЛ. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань. "

Про матеріал
Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Туберкульоз і ВІЛ. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань." Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Туберкульоз і ВІЛ. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань." Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туберкульоз і ВІЛ. Заходи профілактики на державному і особистому рівнях інфекційних захворювань. 7 клас. Остапенко Людмили Юріївни

Номер слайду 2

Факти про туберкульоз. Туберкульоз — інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням легень і майже всіх інших органів людського організму. Збудник туберкульозу — паличка Коха, яку у 1882 році відкрив німецький науковець Роберт Кох. Палички Коха — надзвичайно стійкі мікроорганізми. 

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Палички Коха живуть:у маслі та сирі, що зберігаються на холоді, — більше як рік;у річковій воді — до п’яти місяців;у ґрунті та на пасовищах, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, — від кількох місяців до декількох років;у сухому мокротинні, що залишається на особистих речах хворого, його ліжку, в кімнаті, — протягом шести місяців. Сонячне проміння знищує їх за декілька годин, кип’ятіння та ультрафіолетове опромінення — за декілька хвилин. Убивають палички Коха й сполуками хлору.

Номер слайду 5

10 фактів про туберкульоз1. Туберкульоз — інфекційне захворювання. Його назва походить від латинського слова tuberculum — горбик.2. Це захворювання (сухоти) відоме людству з давніх часів. Його описували ще лікарі Давньої Греції і Риму. Під час дослідження давньоєгипетських мумій з’ясувалося, що кістки багатьох із них уражені туберкульозом.3. Існує чотири типи збудників туберкульозу: людський, бичачий, пташиний і мишачий. Усі вони небезпечні для людини. На туберкульоз хворіють більш як 60 видів птахів і понад 50 видів сільськогосподарських тварин, найчастіше — велика рогата худоба, рідше — коні, вівці, кози і свині.

Номер слайду 6

4. До середини XX ст. туберкульоз вважали смертельною недугою. Переломним моментом у боротьбі з нею стало відкриття у 1944 році антибіотика стрептоміцину. Сучасні ліки дають змогу виліковувати до 98 % хворих на туберкульоз.5. Із середини 80-х років XX ст. епідемія туберкульозу почала стрімко поширюватися через нову стійку до медикаментів форму інфекції та поєднання двох епідемій — туберкульозу і ВІЛ/СНІДу.6. Нині у світі щосекунди одна людина інфікується, а кожні десять секунд — помирає від туберкульозу. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проголосила туберкульоз глобальною небезпекою.7. Приблизно третина жителів Землі є носіями туберкульозної інфекції. У деяких країнах і густонаселених містах інфіковано майже 80 % дорослого населення. Цих людей вважають здоровими, доки їхня імунна система тримає інфекцію під контролем.

Номер слайду 7

8. Збудник хвороби передається від хворих на відкриту форму туберкульозу. Кожен такий хворий за рік інфікує 10-20 осіб.9. Епідемії ВІЛ і туберкульозу посилюють одна одну. Туберкульоз скорочує тривалість життя багатьох ВІЛ-позитивних людей, а ВІЛ сприяє поширенню туберкульозу.10. В Україні щодня виявляють 82 нові випадки захворювання на туберкульоз, щороку десять тисяч людей помирають від цієї недуги. В останнє десятиліття вдвічі зросла захворюваність дітей і підлітків на туберкульоз.

Номер слайду 8

Умови інфікування і розвитку захворювання. У 90 % випадків зараження відбувається під час контактів із людиною, хворою на активну форму туберкульозу. Коли вона кашляє, у повітря і на навколишні предмети потрапляє велика кількість бактерій.Інфікування можливе і через продукти харчування, найчастіше ті, що куплені на стихійних ринках і не зазнавали теплової обробки.Інфікуються також під час догляду за хворими на туберкульоз людьми чи тваринами (передусім коровами). Первинне зараження часто відбувається в дитинстві. Бактерії, які потрапили в організм, можуть уражувати легені й утворювати в них окремі горбики. Якщо інфекція не виходить за межі горбиків, процес називають закритим, така людина не є заразною.

Номер слайду 9

Шляхи зараження туберкульозом. Повітряно-крапельний — через дихальні шляхи під час розмови, при кашлі, чханні хворої людини. Харчовий — через заражені продукти (м’ясо, молоко, сир), через брудні руки. Контактний (побутовий) — через заражені предмети побуту.

Номер слайду 10

Більшість людей, інфікованих паличкою Коха, здорові завдяки імунітету — природному чи набутому після вакцинації. У звичайних умовах активна форма туберкульозу розвивається лише у 5-10 % носіїв інфекції. Однак коли через стрес, погане харчування, незадовільні побутові умови, дію психоактивних речовин чи хвороби імунітет людини послаблюється, туберкульоз може перейти в активну стадію. Інфекція активізується, відбувається розпад легеневої тканини, і бактерії потрапляють назовні з мокротинням під час кашлю.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВІЛ і туберкульоз Епідемія ВІЛ/СНІДу повернула до життя давнього ворога — туберкульоз. Коли носій палички Коха інфікується ВІЛ, його імунітет поступово руйнується, і туберкульоз у 20-50 разів частіше переходить в активну стадію. Це збільшує кількість тих, хто є джерелом інфекції і спричиняє поширення туберкульозу.

Номер слайду 13

ВІЛ і туберкульоз. Водночас туберкульоз є причиною смерті 60 % ВІЛ-інфікованих, бо в цьому разі:його складніше діагностувати, адже такі люди переважно хворіють на позалегеневі форми туберкульозу, для виявлення яких потрібні спеціальні умови;його важче лікувати: люди, які живуть з ВІЛ, частіше хворіють на стійку до медикаментів форму туберкульозу;він швидше прогресує і частіше призводить до смерті.

Номер слайду 14

Діагностика і лікування туберкульозу. Симптоми туберкульозу легень:тривалий кашель (протягом трьох тижнів)кровохарканнязадишкапідвищення температури тіла (до 37-37,5 °С)пітливість (переважно вночі)погіршення апетиту, втрата вагислабкістьпідвищена втомлюваність. Хворі на туберкульоз неодмінно мають лікуватися. Інакше хвороба може бути смертельною, а хворий на туберкульоз — небезпечним для навколишніх. Діагностика і лікування туберкульозу в Україні безкоштовні.

Номер слайду 15

Реакція манту та флюрографія. Початкові стадії туберкульозу можуть бути безсимптомними. Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію — знімок легень, а дітям і підліткам — спеціальний тест (реакцію Манту). Пам’ятаєш, як тобі робили подряпину на руці, а на третій день вимірювали діаметр пухирця, що утворився навколо неї?

Номер слайду 16

Якщо дитина здорова, пухирець невеликий. В іншому разі проводять додаткові обстеження. Коли виявляють туберкульоз, хворого неодмінно лікують. Зверни увагу на цю інформацію, оскільки туберкульоз належить до захворювань, які передусім загрожують підліткам. З’ясовано, що в період статевого дозрівання він проявляється частіше і протікає у тяжчих формах, ніж в інших вікових групах. Науковці ще не можуть остаточно пояснити, чому це так. Перевтома, стреси, погане харчування, без сумніву, впливають на розвиток туберкульозу, але, можливо, зміни, що відбуваються в організмі підлітка, також створюють сприятливі умови для розмноження палички Коха.

Номер слайду 17

Профілактика туберкульозу на державному рівніСоціальна політика держави:підвищення добробуту людей;поліпшення умов їхнього життя і праці. Санітарна профілактика:виявлення і лікування хворих на туберкульоз;туберкулінова діагностика дітей (реакція Манту);обстеження тих, хто контактує з хворими, працює з дітьми, в лікарнях, закладах громадського харчування;профілактична освіта молоді.Імунізація населення: щеплення. Його роблять усім новонародженим у пологовому будинку, а відтак у 7, 12 і 17 років.

Номер слайду 18

Як уберегтися від туберкульозу. Через поширеність цієї інфекції ніхто не застрахований від контактів з нею. Але захворіє далеко не кожен. Усе залежить від стану імунної системи. Адже імунітет — потужна зброя проти збудників туберкульозу. Тож якщо ти нездужаєш або ще не зміцнів після хвороби, уникай багатолюдних місць (громадського транспорту, ринків, вокзалів), де можуть бути хворі на туберкульоз.

Номер слайду 19

Для підтримання імунітету важливо провадити здоровий спосіб життя: повноцінно харчуватися, достатньо рухатися, вчасно відпочивати, уникати переохолоджень і стресів, тютюнопаління, вживання алкоголю й наркотиків. Також треба дотримуватися правил гігієни: мити руки, коли приходиш з вулиці, ретельно мити овочі та фрукти, кип’ятити молоко. Дотримання правил особистої гігієни суттєво знижує ризик захворювання на туберкульоз. Особливе значення має гігієна рук і харчування.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Підсумки. Туберкульоз — небезпечне захворювання, відоме людям з давніх часів. Збудник туберкульозу (паличка Коха) — надзвичайно стійка інфекція, що передається під час контактів із хворими на відкриту форму туберкульозу людьми або тваринами. Багато людей інфікується, але не хворіє, доки їхній імунітет тримає інфекцію під контролем. З ослабленням імунітету туберкульоз може перерости в активну стадію. Підлітки належать до групи підвищеного ризику щодо захворювання на туберкульоз. Тому для тебе важливо вчасно робити обстеження і профілактичні щеплення, дотримуватися особистої гігієни, не купувати продуктів на стихійних ринках, правильно їх обробляти і зберігати. За перших симптомів туберкульозу треба негайно звернутися до лікаря. Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Сучасні методики дають змогу вилікувати до 98 % хворих.

Номер слайду 23

Профілактика туберкульозу

Номер слайду 24

Домашнє завдання§30, стор.182-187 Підготувати лекцію щодо профілактики інфікування туберкульозом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чудак Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Міщенко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. жабіцька жанна
    відмінна робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. жабіцька жанна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. жабіцька жанна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Фурсова Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Гурська Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Нейченко Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Климась Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
13 травня 2021
Переглядів
19405
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку