Презентація "Туристичні маршрути по унікальних та загадкових місцях Буковини"

Про матеріал
Презентація знакомить учнів з туристичними маршрутами по унікальних та загадкових місцях Буковини". Це інформаційний матеріал по краєзнавству.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туристичні маршрути по унікальних та загадкових місцях Буковини"Підготувала завідуюча бібліотекою Боянського ліцею № 1 Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Буковина – рідний край. В Україні знаходяться безліч туристичних атракцій, як популярних, так і зовсім маловідомих, але не менш мальовничих: від затишних середньовічних вулиць Львова до індустріальної архітектури та захоплюючих краєвидів на півдні України. Сьогодні я розповім про найцікавіші місця Чернівецької області, заради яких варто відвідати Буковину і провести тут кілька днів зі сім’єю чи друзями.

Номер слайду 3

Буковина – рідний край Не зважаючи на те, що це найменша зі всіх областей, густота різноманітних цікавинок тут одна із найбільших. Завдяки своєму географічному положенню (на межі Галичини, Великої України, Румунії і Молдавії) цілий регіон є одним із найбільш багатих на культурну й історичну спадщину.

Номер слайду 4

Буковина – рідний край Чернівці. Найкращою базою для дослідження Буковини є місцева столиця – Чернівці. Друге по величині місто Західної України (після Львова), друге за значущістю і може навіть перше за красою в цілій країні. Тут збереглася значного розміру історична забудова, котра по своєму розмаху поступається лише мабуть тому ж таки Львову. 

Номер слайду 5

Буковина – рідний край Чернівці.

Номер слайду 6

Буковина – рідний край Чернівці. Окрасою міста є будівля Чернівецького університету, що раніше виконувала  функцію резиденції митрополитів Буковини і Далматії, котра тоді, як Галичина чи Закарпаття, входила до складу Австро-Угорської імперії.

Номер слайду 7

Буковина – рідний край Чернівці..

Номер слайду 8

Буковина – рідний край Чернівці.

Номер слайду 9

Буковина – рідний край Хотин. Хотин – місто в Чернівецькій області, що розташоване на березі Дністра. Має давню й багату історію, засноване 1002 року, воно споконвіку було бажаним місцем для проживання. Як встановили науковці, сама назва міста – Хотин – означає «бажаний», «жаданий». Колись Дністер був суднохідною річкою, а Хотин – відомим торговельним центром, який знали у всій Європі. На сьогоднішній день це один із найважливіших культурних і туристичних центрів Буковини. Хотинська фортеця – відома історична пам’ятка міста, якою в різні часи хотіли володіти і турки, й австрійці, й росіяни. Але взяти силою її так ніколи і не змогли. З 2000-го року Хотинська фортеця має статус «історико-архітектурного заповідника», територія якого – 25 гектарів.

Номер слайду 10

Буковина – рідний край Хотинська фортеця

Номер слайду 11

Буковина – рідний край Хотинська фортеця

Номер слайду 12

Буковина – рідний край Якщо Хотин розміщується практично на кордоні Чернівецької та Хмельницької областей, то інше цікаве для туристів місто – Новодністровськ – на межі Буковини та Вінниччини. Цікаве це місто тим, що тут організовують екскурсії на місцеву гідроелектростанцію. Дністровська ГЕС – найвища (понад 100 метрів) та наймасштабніша гідроелектростанція у Європі, вона є унікальною за комплексним призначенням, конструктивними особливостями, складом і конструкцією обладнання.

Номер слайду 13

Буковина – рідний край Новодністровськ

Номер слайду 14

Буковина – рідний край Новодністровськ Будувався об’єкт у 1970-х роках, а вводили в експлуатацію станцію на початку 1980-х. Поряд з нею на правому березі ріки, разом з будівництвом ГЕС, створювалось місто енергетиків – Новодністровськ.

Номер слайду 15

Буковина – рідний край Дністровська ГЕС Туристів знайомлять із сучасним обладнанням ГЕС – синхронними генераторами, силовими трансформаторами, автотрансформаторами, високовольтними вимикачами (елегазовими і повітряними),підстанцією 330/110 кв, греблею та будівлею ГЕС, буферним водосховищем і греблею для ГАЕС, а також сучасним керуванням ГЕС за допомогою комп’ютерів. Дністровська ГАЕС – одна з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій. Будувалася у 1980-х роках. Основними її функціями є регулювання частоти і графіка навантажень в енергосистемі України, формування аварійного енергорезерву. Знаходиться біля села Розкопинці Сокирнянського району Чернівецької області.

Номер слайду 16

Буковина – рідний край Дністровська ГЕС

Номер слайду 17

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир. У селі Галиця Сокирянського району розташовується чинний Свято-Миколаївський чоловічий монастир, який має цікаву історію. Він розміщений у верхній частині крутого Дністрового схилу на висоті приблизно 120 метрів над рівнем Дністровського водосховища.

Номер слайду 18

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир

Номер слайду 19

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир. У скелях монастиря є не лише келії монахів, а й скельні могильники. Археологи запевняють, що на скелях є ієрогліфи, які свідчать про існування тут древніх язичників. За дослідженнями деяких істориків, приблизно за тисячоліття до нашої ери тут тимчасово існував язичницький жертовник.

Номер слайду 20

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир

Номер слайду 21

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир. А перший православний скит – відокремлене поселення для ченців – тут утворився приблизно у восьмому столітті нашої ери. У XVIII столітті монастир зруйнували турки, пізніше він зазнав руйнувань через природні катаклізми та під час Другої світової війни. Але після усіх руйнувань монастир щоразу відроджувався.

Номер слайду 22

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир. Обживаючи нову обитель, ченці піддавали гроти архітектурній обробці та доповнювали печерний комплекс штучними скельними приміщеннями. Тепер тут налічується понад 20 природних, штучних і змішаних за походженням скельних порожнин.

Номер слайду 23

Буковина – рідний край Галицький скельний монастир

Номер слайду 24

Буковина – рідний край Дністрівка–Бакота. Село Дністрівка Кельменецького району знаходиться приблизно за 50 кілометрів від Хотина. На території села є Дністровська бухта, де свої послуги туристам пропонує яхт-клуб «Маяк» із базою відпочинку. Катер, яхту чи катамаран туристи замовляють здебільшого, аби дістатися до Бакотського скельного монастиря за 5 кілометрів від яхт-клубу або ж для прогулянки Дністром.

Номер слайду 25

Буковина – рідний край Яхт-клуб «Маяк»

Номер слайду 26

Буковина – рідний край Бакотський скельний монастир. Перша згадка про монастир датуєтся 1362 роком, коли литовці прибули в Бакоту і побачили ченців в скелях над Дністром. Літопис розповідає, що монастир тут існував задовго до приходу князів Коріатовичів. Бакотський чоловічий монастир функціонував протягом 300 років з середини ХІІ до середини XV ст. Поділля багате на печерні монастирі, в товщах Дністровських круч їх нараховують до двадцяти. Але серед них, Бакотський монастир — найбільший та накраще збережений. На сьогодняшній день монастир не фунціонує. Печери відкриті для відвідування. Всередині печер можна побачити імпровізований вівтар та безліч ікон, деякі з них старовинні й дуже цікаві. Сюди їх зносили люди, після того, як в радянські часи монастир було закрито. Раз на рік, 14 серпня, на Маковія, в монастирі правиться служба. Збираються люди з затопленого села Бакота та інших, жителі всіх навколишніх сіл, а також прочани з усієї України. В храмі в будь-який день можна лишити записку з проханням помолитися, під час святкового богослужіння священник з ченцями зачитують всі записки.

Номер слайду 27

Буковина – рідний край Бакотський скельний монастир

Номер слайду 28

Буковина – рідний край Бакотський скельний монастир

Номер слайду 29

Буковина – рідний край Бакотський скельний монастир

Номер слайду 30

Буковина – рідний край Джипінг на військову базу «Памир»На горі Томнатик розташовується колишня радіолокаційна станція «Памір» - секретний військовий об’єкт Радянського Союзу. У розпал «холодної війни» із західним світом СРСР збудував військову станцію, яка повинна була забезпечувати радіолокацію величезної території – від турецького узбережжя до Балтійського моря. З 1995 року військова база «Памір» припинила своє існування, а останні два роки тут проводили етнофестиваль, на якому популяризували туристичну галузь Буковини. Цей об’єкт уже став однєю із найпопулярніших туристичних локацій буковинських Карпат.

Номер слайду 31

Буковина – рідний край Військова база «Памир»

Номер слайду 32

Буковина – рідний край Військова база «Памир»

Номер слайду 33

Буковина – рідний край Гора Яровиця. Окрім екскурсії колишньої радіолокаційної станції туристам пропонують сходження на найвищу вершину буковинських Карпат – гору Яровицю - 1547 метрів. А екстремали можуть випробувати джипінг – вид відпочинку та туризму, що полягає у подоланні маршрутів бездоріжжям на джипах та позашляховиках. Туристам пропонують джипінг як на власних автомобілях високої прохідності, так і на орендованих.

Номер слайду 34

Буковина – рідний край Гора Яровиця

Номер слайду 35

Буковина – рідний край Гора Яровиця

Номер слайду 36

Буковина – рідний край Трекінг природними пам’ятками. Сюди входять піші прогулянки на перевал Німчич, скелі Протяті камені та Соколине око. Окрім відвідування цих пам’яток, туристам запропонують випробувати себе у скелелазінні або дюльфері – швидкісний спуск на мотузці. Також туристам пропонують і прогулянки до Смугарських водоспадів. Це досить потужний каскад, розташований у мальовничій ущелині, за кілометр від головної дороги на Путилу. На відстані двох кілометрів – сім водоспадів різної потужності й висоти: від З-х метрів до понад 18, це унікальне явище для Українських Карпат.

Номер слайду 37

Буковина – рідний край Перевал Німчич

Номер слайду 38

Буковина – рідний край Скелі «Протяті камені»

Номер слайду 39

Буковина – рідний край Скелі «Соколине око»

Номер слайду 40

Буковина – рідний край «Буковинські (Смугарські) водоспади» Буковинські водоспади (інша назва – Смугарські) – низка водоспадів, що розташовані в Карпатах на сході с. Розтоки Путильського району Чернівецької області. Каскад із цих близько розташованих один до одного водоспадів знаходиться в гірській долині р. Смугарів, що є правою притокою р. Черемош. Вздовж течії цієї річки каскад простирається на 2 км. Буковинські водоспади, серед яких семеро найбільш відомих, об’єднанні в ландшафтний гідрологічний заказник місцевого значення з однойменною назвою. Сам заказник з площею в 38,5 га входить до Вижницького національного природного парку. Ці сім абсолютно різних за показниками водоспадів, що э унікальними для Карпат, мають перепад висот 3-19 метрів.«Буковинські (Смугарські) водоспади» зайняли 9 місце  в конкурсі «7 чудес України», тому подивитися на це диво природи – треба вже обов’язково. Навколо цієї гідрологічної пам’ятки активно розвивається екотуризм. Вводять цікаві екскурсії та прокладено різні пішохідні маршрути. Особливо естетичне враження цей каскад справляє на весні, коли води стає більше і водоспад стрімко та бурхливо рухається вниз.

Номер слайду 41

Буковина – рідний край «Буковинські (Смугарські) водоспади (Ковбер)»

Номер слайду 42

Буковина – рідний край«Буковинські (Смугарські) водоспади (Великий Гук)»

Номер слайду 43

Буковина – рідний край«Буковинські (Смугарські) водоспади (Верхній Гук)»

Номер слайду 44

Буковина – рідний край Тиждень на конях. Ще одним ексклюзивом буковинського туризму є пропозиція кінних багатоденних рейдів. Походи тривають від 3 до 9 днів у горах із ночівлями, в основному, у польових умовах, у наметах. Під час таких кінних прогулянок туристам пропонують відвідати чимало гірських місцин, помилуватися краєвидами. Тим, хто не бажає ночувати у наметах, варто домовитись про ночівлю у садибах «зеленого туризму». Там можна побачити всі традиції гуцульського життя, скуштувати гуцульської кухні. Деякі садиби пропонують майстер-класи, де можна спробувати себе в гончарстві, вишивці та інших ремеслах буковинських гуцулів.

Номер слайду 45

Буковина – рідний край Тиждень на конях

Номер слайду 46

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
3811
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку