Презентація учнівського дослідження Мала річка Кічкаська. Проблеми відновлення й збереження

Про матеріал
У Запоріжжі нарешті розробили програму відновлення малих річок. А в Заводському районі майже зникла річка Кічкаська, яка ще є на карті, але дуже занедбана й перетворена на звалище.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мала річка Кічкаська. Проблеми відновлення й збереження. Стовбун Вікторія Дмитрівна,учениця 9 – А класу Запорізького навчально – виховного комплексу № 67 Запорізької міської ради Запорізької області

Номер слайду 2

Міст через річку. Початок річки. Русло в середній течії річки. Узбережжя річки

Номер слайду 3

Науковий апарат Актуальність теми дослідження. У Запоріжжі нарешті розробили програму відновлення малих річок. А в Заводському районі майже зникла річка Кічкаська, яка ще є на карті, але дуже занедбана й перетворена на звалище. Об’єкт дослідження – річка Кічкаська Предмет дослідження- сучасний стан, проблеми відновлення й збереження малої річки Заводського району Запоріжжя. Мета дослідження: звернути увагу на необхідність ревіталізації малої річки, довести, що річку ще можна відновити, розчистити русло річки, створити на її берегах рекреаційну зону для відпочинку жителів району.

Номер слайду 4

Новизна роботи детальні дослідження річки та будь-які наукові джерела щодо особливостей річки відсутні у відкритому доступі. Методи дослідження: описовий, картографічний, геохімічний методи аналізу, спостереження. Практичне значення дослідження полягає в сприянні поліпшенню гідрологічного режиму малої річки й балки, в якій вона протікає; облаштуванню та упорядкуванню прибережної захисної смуги; поширенню знань щодо екологічного значення малих річок.

Номер слайду 5

Дослідити особливості малих річок і умови їх відновлення, світовий, європейський та український досвід ревіталізації і збереження малої річки. Визначити основні проблеми малих річок Запорізької області і міста Запоріжжя. Дослідити гідрографічні, геолого- геоморфологічні та кліматично-гідрологічні особливості і сучасний стан малої річки Кічкаська. Провести відбір зразків водних мас річки, визначити основні хімічні сполуки, що погіршують властивості води в річці. Запропонувати можливі заходи і шляхи відновлення екосистеми річки Кічкаська і її узбережжя. Завдання дослідження:

Номер слайду 6

На виконання першого завдання: Мала річка – природний водотік,що має стік протягом усього року або він переривається на короткий час, живиться атмосферними опадами та підземними водами постійно діючі водотоки, утворені природним шляхом тече вода протягом року пересихає або вимерзає на короткий час і не щорокутісно пов'язані з економікою прилеглих територій відіграють значну роль у розвитку соціального середовищаперетворення їх на колектори стічних вод порушують їх природний стан

Номер слайду 7

На виконання першого завдання: Ревіталіза́ція - процеси відновлення, оживлення, відтворення. Найчастіше поняття Ревіталізація використовують у медицині, архітектурі , урбаністиці, техніці, гідрології В гідрології ревіталізація річок - повне відновлення водотоків або ж певних ділянок на рівні періоду часу існування річки, що передував індустріальному освоєнню даного регіону, коли була непорушеною руслова мережа і не здійснювалися централізовані чи точкові скиди стічних вод

Номер слайду 8

На виконання першого завдання:{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}США м. Лос-Анжелес. Проект по ревіталізації р. Лос-Анджелес, у 2007 р. розпочато зусиллями громадських екологічних організацій - «Los Angeles River Revitalization Master Plan» (покращення якості води, озеленення, створення рекреаційних зон та благоустрій території вздовж берегів у межах міста). Філіппіни м. Маніла. Створено інформаційно-освітній центр, що знайомить жителів з кроками, що будуть зроблені для відновлення р. Пасіг, залучають людей до участі. Сьогодні вже кілька притоків річки (із сорока) очищені.Ізраїль м. Тель-Авів Середземноморська набережна Набережна Намаль в районі старого порту виконана як платформа з деревини, виконує соціальну задачу — створює громадський простір, що не має звичного контрасту між приватною та комунальною формою розвитку. Марокко м. Фес. Грант на відвід каналізаційних стоків й очищення води: місто взялось за відродження р. Фес. Проект не завершено, але санітарний стан й вигляд річки Фес вже дозволяє проводити біля неї вільний час. Франція м. Париж За програмою з реновації набережних р. Сена парижани отримали в своє розпорядження нову пішохідну зону. Від автомобілів звільнили велику ділянку на правому березі, ця зона стала пішохідною.

Номер слайду 9

На виконання першого завдання:{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Іспаніям. Мадрид. Парк Madrid. Rio відкрили на річці Мансарес. Шоссе відвели в підземний тоннель, а в Madrid. Rio щоденно приходять тисячи жителів міста й туристів. Німеччина м. Берлін Проект ревіталізації річки Панке з’ясував неможливість здійснення повного відновлення. Через це були заплановані зони високої екологічної якості, між якими будуть знаходитись зони з меншим екологічним потенціалом. Велика Британія м. Кент Образ ”морської хвилі” cтав формоутворюючим і в приморській набережній The dover Esplanade. Ця набережна еспланада, спроектована студією дизайну Tonkin Liu з Лондону є цікавим об’єктом ландшафтного дизайну. Велика Британіям. Хавант Проект з ревіталізації струмка Ермітаж активно залучав місцевих жителів в якості волонтерів. До числа основних завдань проекту відносились приведення струмка й прилеглої території до природонаближеного вигляду, створення на берегах зеленої зони для активного відпочинку. Чехія, природний заповідник «Чорна Лука»В рамках ревіталізації Чорного Струмка був створений новий мілководний канал, який за своєю геоморфологічною будовою повторює будову природних струмків.

Номер слайду 10

На виконання першого завдання:{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}м. Львів, р. Полтва. Першими поставили за мету відновити річку Полтва (ліву притоку Західного Бугу), яка протікає під центром міста, захована у підземний колектор, з дренажними системами та господарсько-побутовими стічними водами. м. Луцьк,р. Сапалаївка. Було здійснено благоустрій з елементами ревіталізації р. Сапалаївка - правої притоки р. Стир). Роботи виконано на ділянці в 0,5 км у центральній частині міста (район «Сіті-парку») спільно органами міської влади та бізнесовими структурами. Фактично, це перший приклад реалізації подібного проекту в Україні. Чернівецька область, с. Банилів-Підгірне. З метою покращення умов проходження паводкових вод, попередження руйнування лівого берега р. Малий Сірет розпочато роботи по влаштуванню прокопу довжиною - 170 п.м. з кріпленням напірного укосу загати, відновленню берегової лінії. м. Київ, р. Либідь. Питання про незадовільний гідроекологічний стан р. Либідь змусило міську владу визнати необхідність проведення конкурсу на створення проекту її ревіталізації. Черкащина, р. Тясмин. Затверджено районну програму відродження річки, розраховану до 2020 року. Нині розгорнулася робота для реалізації визначених завдань. Над поліпшенням гідрологічного стану Тясмину працюють і в межах відповідної обласної програми.

Номер слайду 11

р. Полтвар. Сапалаївкар. Либідьр. Тясминр. Малий Сірет

Номер слайду 12

На виконання другого завдання: Головною екологічною проблемою області залишається забруднення природних водних обʼєктів неочищеними і недостатньо очищеними стічними водами житлово-комунального комплексу, промислових підприємств, а також дренажними водами зрошувальних систем. Спостерігається порушення режиму господарської діяльності в межах прибережних захисних смуг і водоохоронних зон. Практично ніде межі прибережної смуги не винесені і не закріплені в натурі, в межах міст –інтенсивно забудовуються до урізу води. Більшість запорізьких малих річок знаходяться в досить занедбаному стані. Багато років малим річкам в Запоріжжі не приділялося практично ніякої уваги. Періодично на розчищення їх окремих ділянок виділялися кошти з міського бюджету. Програма ревіталізації малих річок та інших водойм Запоріжжя передбачає низку заходів, спрямованих на відновлення водойм, раціональне використання водоохоронних зон та ландшафтну організацію прилеглих до річок територій.

Номер слайду 13

На виконання третього завдання: Особливості малої річки Кічкаська Картосхема Дніпровських порогів. Фрагмент. 1931 рік. Фрагмент карти Джона Лоджа. 1769 рік.

Номер слайду 14

На виконання третього завдання: Картосхема району дослідження. Річка Кічкаська в балці Маркусовій Зображення в Google Maps. Річка Кічкаська в балці Маркусовій

Номер слайду 15

Гідрографічна характеристика річки{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}№ План характеристики. Опис річки за планом Назва річки (офіційна і місцева, якщо така є)Місцева назва – Кічкаська. Походження назви повязане з селищем Кічкас. Згідно з однією з гіпотез і пов'язана назва - «кіс-каш» тюркською означає «короткий, найкоротший». 2. Головна ріка, притока. Притока Дніпра, басейн Дніпровського водосховища.3. Довжина річки і площа басейну. Довжина річки на даний час складає приблизно 5 км, така ж частина річки, протікає по колектору під Чорною горою, впадає в Дніпровське водосховище. Площа басейну - ? 4. Місце витоку. У районі провулка Бузького на місці гаражного кооперативу.5. Опис витоку ріки (з джерела, озера, болота)У районі витоку раніше було лісове озеро, зараз близько гектара його водної гладі поросло очеретом.6. Гирло річки. Видима частина місця, де річка поринає в колектор під насип шосе, можна умовно назвати її гирлом.7. Яка частина вивчається. Вивчається видима частина річки від витоку до умовного гирла.8. Особливості русла. Русло - в урочищі балки Маркусової, основний потік спрямований з пн. зх. на пд. сх., а потім на пд., під колекторами річку спрямували на захід у водосховище. По тальвегу балки вузькою полосою залягають породи алювіально-делювіального формування. В основному це мулові суглинки і супісі до 3,5 м.9. Ширина русла (серед.)від 8 до 15 метрів10 Глибина річки (серед.)0,5 – 1,5 метра11 Швидкість течії 0,2 - 0,3 м/с

Номер слайду 16

На виконання третього завдання:Інформація з опитування жителів про глибину і характер змін, що відбулися з річкою (у порівнянні із тим станом, який пригадують старожили): Було: чиста прозора вода, швидка течія, глибока і широка річка, тихі заводі, затоки, багато різної риби, мальовничі зарості водяних рослин, по берегах річки зелені луки і сіножаті, дерева і кущі верби, ліс, люди із задоволенням купалися і відпочивали біля річки, ловили рибу, у заплаві зустрічалося багато птахів тощо. Стало: течії у річці не видно, брудна, стояча вода, на дні багато мулу, річка мілка, пересихає, немає риби, на берегах ростуть бур’яни і будяки, присутні дерева і кущі, для попередження ерозійних процесів спеціально насаджено лісополосу вздовж західного схилу балки, правого берега річки.«Тест для визначення стану річки за візуальною оцінкою системи характерних параметрів річки та її заплави»: За сумою балів Тесту (93 бали) стан річки можна оцінити як «незадовільний». Ключ для підрахунку результатів тестування річки дає такі рекомендації:«Для призупинення руйнування річки необхідно терміново застосувати значно ширший комплекс коротко- і довготермінових заходів до припинення деградації екосистеми річки і заплави»

Номер слайду 17

На виконання четвертого завдання:

Номер слайду 18

На виконання четвертого завдання: Для порівняння якості грунту були відібрані по 3 проби:№1– з берегу річки№2– біля житлового будинку№3 – з паркової зони. Реакції за допомогою яких проводились досліди: Проба + Ag. NO₃ → Ag. Cl↓ (білий осад)Проба + Ag. NO₃ → Ag. PO₄↓ (жовтий осад)При проведені цього досліду спочатку утворюється білий осад (Ag. Cl), протягом часу осад жовтіє – що говорить про наявність Ag. PO₄. Нафто-продукти виначались візуально. На поверхні проби з’являлася масляниста плівка, що говорить не тальки про наявність нафто-продуктів, а й жирів. Для визначення заліза проводився дослід: Проба + Na. OH → Fe(OH)₂↓ (зелений осад)Також був проведений порівняльний аналіз листя№1 – з берегу річки№2 – біля житлового будинку№3 – з паркової зони. Усі результати сходились з показниками проб ґрунту

Номер слайду 19

{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Дата. Погодні умовіКолір проби води. Запах проби водир. Н середовище. Йони РО43-Нафто продукти19.09.2018сухожовта каламутнанемає≈ 6 р. Нне виявленноне виявлено26.09.2018сухожовта немає≈ 6-7 р. Нне виявленноне виявлено10.10.2018сухомутна більосагнилий≈ 5-6 р. Нжовтий осадне виявлено24.10.2018вологожовтагнилий≈ 4-5 р. Нжовтий осадприсутні31.10.2018вологобурарізкий гнилий≈ 4-5 р. Нжовтий осадприсутні14.11.2018сухобільосарізкий хімічний≈ 4-5 р. Нжовтий осадприсутні15.11.2018сухожоварізкий хімічний≈ 4-5 р. Нне виявленноприсутні05.12.2018вологожовто-коричневагнилий та хімічний≈ 5-6 р. Нжовтий осадне виявлено12.12.2018вологожовто-сірийгнилий та хімічний≈ 4-5 р. Нжовтий осадприсутніПорівняльна характеристика показників якості води

Номер слайду 20

{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Характеристики Проба №1 Проба №2 Проба №3 Колірпрозорий(безбарвний)мутний(безбарвний)дуже каламутний(сіро-коричневий)Запахбез специфічного запахубез специфічного запахубез специфічного запахур. Н середовище≈ 6-7 р. Н≈ 6-7 р. Н≈ 6-7 р. НЙони Cl⁻розчин проби стає більосимбез змінбез змін. Фосфати РО43-жовтуватий розчин, з часом випадає жовтий осадбез змінбез змін. Наявність нафто-продуктівнаявнів невеликій кількостіне виявленіЙони Fe³⁺ (Fe²⁺)зеленийбез змінне виявлені Порівняльна характеристика проб грунту

Номер слайду 21

На виконання п’ятого завдання: Проведені дослідження дозволяють визначити:в останні роки гідрологічний стан р. Кічкаської значно погіршився; причиною є надмірне антропогенне навантаження, яке призвело до зменшення її самовідтворюючих можливостей та виснаження водоресурсного потенціалу;у річку попадають тонни грунту, джерела замулюються і річка втрачає свою течію; в літній період річка перетворюється у стояче болото;необхідно проводити очисні роботи, існуючі дамби реконструювати, та відкривати джерела (тоді збільшиться приток води у річці);необхідно заборонити скидання стоків у балку й річку, викидання сміття у балку та річку, змінення рельєфу басейну річки, здійснювати інші роботи, що можуть негативно впливати чи впливають на водність річки і якість води в ній.

Номер слайду 22

Висновки Особливості малих річок визначаються, передусім, ступенем залежності властивих їм біологічних процесів від навколишнього водозбору. Гідрологія, гідрохімія, процеси самоочищення, якість вод малих річок залежать від стану водозбірної площі, від процесів, що переважають на суходолі в зонах їх басейнів. На основі проведених аналізів проб водних мас річки Кічкаська встановлені основні хімічні сполуки і геохімічні процеси, що провокують зміну на гірше властивостей води в річці. Проби води та мулу показують на наявність в воді небезпечних іонів хлору, фосфатів, нафтопродуктів. Колір, запах і мутність проб води говорять про небезпеку. Проведені дослідження дозволяють визначити, що в останні роки гідрологічний стан р. Кічкаської значно погіршився, і причиною тому є надмірне антропогенне навантаження, що призвело до зменшення її самовідтворюючих можливостей та виснаження водоресурсного потенціалу. Безумовно, необхідно проводити очисні роботи, існуючі дамби прибирати, та відкривати джерела, тоді збільшиться приток води у річці. Для призупинення руйнування річки необхідно терміново застосувати значно ширший комплекс коротко- і довготермінових заходів до припинення деградації екосистеми річки і заплави. Щодо рекреаційних зон для відпочинку, то проект створення сучасної паркової зони комбінованого типу в балці Маркусовій був представлений для обговорення й підтриманий Головою Райадміністрації Заводського району.

Номер слайду 23

pptx
Додано
5 серпня 2019
Переглядів
2212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку