Презентація "Україна у післявоєнні роки"

Про матеріал
Презентація до уроку історії в 5 класі НУШ за програмою І.Васильків Досліджуємо історію і суспільство. Презентація містить коротку змістовну інформацію щодо даного періоду
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1. Назвіть роки Другої світової війни2. Які країни брали участь у Другій світовій війні?3. Хто такий Адольф Гітлер та Йосиф Сталін?4. Хто такі остарбайтери?5. Куди депортували кримських татар?6. Що таке «Рух опору»?7. Хто такі партизани?8. Чим прославилися Євген Коновалець, Андрій Мельник та Степан Бандера ?9. Що означають ці абривіатури УПА, ОУН10. Що таке Голокост?11. Розкажіть про Бабин Яр12. З якою метою нацисти створювали концентраційні табори?

Номер слайду 3

Розвиток України в повоєнний період

Номер слайду 4

Наслідки війни для України були вкрай важкими. Впродовж 1939—1945 років загинуло близько 10 млн українців, ще мільйони опинилися поза межами країни. Тож загальні людські втрати склали четверту частину всього тогочасного населення наших земель. У руїнах лежали понад 28 тис. сіл і близько 700 міст. А масове вбивство гітлерівцями мирних жителів у селі Корюківка (нинайбільшою за кількістю жертв трагедією не лише в Україні, а й у Європіні — місто) Чернігівської області стало.

Номер слайду 5

Враховуючи людські та матеріальні втрати, а також героїзм українців у роки війни, Україна одержала право стати в1945 році співзасновницею нової міжнародної організації– Організації Об’єднаних Націй (ООН)

Номер слайду 6

Відразу після війни, в 1946—1947 роках нашою Батьківщиною прокотився голод.

Номер слайду 7

Після смерті Сталіна політика кремлівських керівників трохи змінилася. Настало певне «потепління». Цей період назвали «відлигою». Українська інтелігенція очолила рух за національне відродження.

Номер слайду 8

Найактивнішою діяльність молодої української творчої інтелігенції стала в 1960-х роках, тому представників цього руху назвали шістдесятниками.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У 1954 році керівництво Радянського Союзу передало до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки Кримську область. Проблеми, пов’язані з відбудовою та відродженням господарства області, довелося вирішувати Україні.

Номер слайду 11

Та недовгим був період «відлиги». Радянська влада знову повернулася до антиукраїнської політики. Цього разу почалася тотальна росіянізація. Все російське визнавалося більш значущим,а українське – меншовартісним. Найбільшого удару завдали українській мові.

Номер слайду 12

Суспільство тримали в покорі шляхом навіювання переваг вдаваної стабільності. Громадяни гостро відчували дефіцит товарів навіть першої необхідності.

Номер слайду 13

Вам, мабуть, цікаво, чи могли порівняти громадяни свій рівень життя із рівнем життя іноземців. Це зробити було складно, бо існувала так звана «залізна завіса» ― прикордонний, ідеологічний та політичний бар’єр, фактична самоізоляція СРСР та підконтрольних йому соціалістичних держав. Тож радянські громадяни не знали, наскільки вищим є рівень життя в сусідніх країнах.

Номер слайду 14

26 квітня 1986 року сталася трагедія, На Чорнобильській атомній електростанції (АЕС) вибухнув четвертий реактор.

Номер слайду 15

Розпочалися активний процес формування сучасного українського соціуму та невпинна боротьба за відновлення української державності. 1991 рік став для Радянського Союзу останнім. Проголошення незалежності України прискорило його розпад.

Номер слайду 16

Закінчіть речення1. Найбільшою за кількістю жертв не лише в Україні, а й у Європі стало село…2. В 1945 році Україна увійшла до Міжнародної організації…3. Втрати у Другій світовій війні України становило …4. Післявоєнний голодомор відбувся у …5. До української інтелегенції, яка очолила рух за національне відродження увійшли …6. Представників діяльності молодої української творчої інтелігенції, в 1960-х роках називали…7. До складу Української Радянської Соціалістичної Республіки Кримську область було передано у …8. На Чорнобильській атомній електростанції (АЕС) вибухнув четвертий реактор …9. Проголошення незалежності України відбулося …

Номер слайду 17

Домашнє завдання:1. Прочитати параграф 24.2. Підготувати невеликий вірш одного із поетів – «Шістдесятників»3. Вивчити всі дати за параграфом. 4. Виконайте завдання за слайдом«Закінчити речення»

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
14 квітня
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку