Презентація. Українська мова 2 клас.Досліджую службові слова

Про матеріал
Дати учням уявлення про службові слова та їх роль у реченнях. Вчити учнів розрізняти службові слова та писати їх окремо від інших слів. Розвивати уміння виділяти службові слова з потоку мовлення; увагу, спостережливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 2 клас. Досліджую службові слова Підготувала вчитель початкових класів Краснощокова Н. М.

Номер слайду 2

Розпізнаю службові слова. Друзі прийшли в парк. Проведи дослідження. Назви слово, до якого не можна поставити питання Які слова воно зв'язує? Перевір, чи буде речення зрозумілим без цього слова. Поміркуй, для чого служить це слово – для назви предмета чи зв'язку слів у реченні. Такі слова називають службовими

Номер слайду 3

Службові слова. Не відповідають на питання. Служать для зв'язку слів у реченні

Номер слайду 4

Завдання 1 Випиши з поданого ряду службові слова. З одним із них склади речення і запиши. Сон, до, під, за, дим, біля, над, у, з, на, кіт.

Номер слайду 5

Завдання 2 Прочитай плутанку. Який настрій вона в тебе викликала? Виправ плутанку. Перебудуй виділені речення і запиши. Підкресли службові слова. За струмком дзюрчить село. Небо в сонечку зійшло. Вистрибнув на півня пліт. Кукурікнув сірий кіт. Квітка сіла на бджолу. Дуб старий спиляв пилу.

Номер слайду 6

Пишу службові слова окремо від інших Прочитай загадку. В кожушку рудому вирушає з дому припасти в коморуна зимову пору:шишки та горішки,і грибочків трішки. Проведи дослідження. Знайди в загадці службові слова. Зроби висновок, як пишуться службові слова з іншими словами – разом чи окремо.

Номер слайду 7

Службові слова пишемо окремо від інших слів. Завдання 3 Спиши загадку. Слова в реченнях пиши окремо одне від одного. Живевлісіпідкущем. Ховаєтьсявідвовкаілисиці.

Номер слайду 8

Використовую службові слова. Завдання 4 Прочитай повідомлення. Спиши речення, виділені в тексті про слоника. Встав пропущені службові слова Дівчинка Яся знайшла (де?) … кущем бузку маленького слоника. Звати його Ґудзик. (у кого?) … Ґудзика все було малесеньке. І сам він спокійно вміщався (де?) … кишені Ясиної курточки. Але найголовнішим було те, що Ґудзик умів вигадувати найцікавіші у світі пригоди.

Номер слайду 9

Тестове завдання. Тема: Службові слова1. Як називаються слова, до яких не можна поставити запитанняа) слова назви предметівб) слова ознаки предметівв) службові слова2. Прочитай слова в рядках. Добери потрібні службові слова і склади речення. Запиши їх. Сховалась, білочка, дупло. Річці, рибка, плаває. Гніздо, Семенка, збудували, хаті, лелеки.3. Підкресли службові слова. Жив в одному селі чоловік, і був у нього син та двоє дочок.4. Розмежуй слова. Улісіпідялинкоюживзаєцьіззайчихою.5. Склади речення зі службовими словами: на, у.

Номер слайду 10

Бажаю успіхів. Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скіба Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Головко Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
12010
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку