Презентація "Українські землі в другій половині ХІХ ст"

Про матеріал
Характеризувати особливості соціально-економічного розвитку українських земель,причини реформ 60-70-х рр. їх зміст та наслідки і значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі в другій половині ХІХ ст.Історія України 9 клас

Номер слайду 2

Українські землі в другій половині ХІХ ст. Реформи 60-70-х рр. ХІХ ст. та їх наслідки. Соціально-економічний розвиток українських земель у пореформенний період Суспільно-політичний рух у Наддніпрянській Україні

Номер слайду 3

Кримська війна 1853- 1856 рр. Причини прагнення Російської імперії поширити вплив на Балкани та Чорне море. Сторони конфлікту. Коаліція (Османська імперія, Англія, Франція)Російська імперія

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Наслідки Кримської війни Росія війну програла через відсталість економіки та військової техніки. За Паризьким договором Росія втратила острови в дельті Дунаю та частину Південної Бессарабії Росіявідмовилась від своїх амбіцій щодо територій на Балканах і чорноморських проток

Номер слайду 6

Україна в Кримській війні 1853-1856 рр. 26 вересня 1854 р. - 8 вересня 1855 р. - оборона Севастополя. В боях брали участь сформовані в Україні бойові частини: Волинський, Житомирський, Кременчуцький, Одеський, Подільський, Полтавський і Чернігівський полки.постачання російської армії паливом, продовольством, рекрутами, великою кількістю коней і волів. У турецькому війську - створення регулярних козацьких підрозділів на чолі з М. Чайковським . Наслідки: Кримська війна ще більше загострила кризу кріпосницької системи.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

“Київська Козаччина 1855р.”Масовий селянський рух у Київській губернії, спрямований проти національної і соціальної політики російського уряду в Україні. Привід: маніфест Миколи ІІ про створення ополчення Півдні Київщини.лютий 1855 р. – перші заворушення у Васильківському повіті. На придушення "козаччини" уряд кинув регулярні війська і поліцію, селяни змушені здатися.

Номер слайду 9

“Похід в Таврію по волю1856”Рух,що поширився навесні 1856р.серед селян на чутки про те ,що царський уряд закликає переселитись до Криму і переселенцям будуть давати землю та волю. Найбільших розмірів рух набув у Катеринославській і Херсонській губерніях. Влада залучила для придушення руху військову силу

Номер слайду 10

Соціально-політична ситуація в Російській імперії на середину ХІХ ст.криза феодально-кріпосницької системи;поразка Росії у Кримській війні (1853 – 1856)активізація народних рухів (Київська козаччина 1855 р., «похід селян у Таврію за волею» 1856 р.). Курс на проведення реформ

Номер слайду 11

19 лютого 1861 р. російський цар Олександр ІІ підписав Маніфест про скасування кріпосного права та «Положення про селян».

Номер слайду 12

Скасування кріпосного права:ліквідацію особистої залежності селян від поміщиків; створення органів селянського самоврядування; наділення селян землею та визначення за неї повинностей; викуп селянських наділів,до укладення викупної угоди селяни мусили відпрацьовувати панщину і платити оброк, маючи статус тимчасовозобов’язаних;селянська громада несла відповідальність за викупні операції та сплату податків селянами за принципом кругової поруки.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Результати й наслідки реформи. Сприяла утвердженню товарного капіталістичного виробництва;Селяни залишилися нижчим станом: сплачували подушний податок (до 1866 р.), відбували рекрутчину, підлягали фізичним покаранням. Збереглися залишки феодального ладу: протягом 9 років після реформи селяни не могли відмовитися від наділу й залишити село, був ускладнений вихід із селянської громади, більша частина землі залишилася у власності поміщиків.

Номер слайду 15

Земська реформа 1864 р.: Утворено земства – виборні органи місцевого самоуправління, у віданні яких були питання місцевого господарства, оподаткування, початкової освіти, будівництва доріг, охорони здоров’я.

Номер слайду 16

Міська реформа 1870 р.: замінила існуючі раніше станові міські управління міськими думами та управами, які обиралися на основі майнового цензу і опікувалися комунальними проблемами.

Номер слайду 17

Судова реформа 1864 р. :введено відкритий, незалежний, безстановий суд, єдину систему судових закладів, змагальний процес за участю адвоката і прокурора та запроваджено інститут присяжних.

Номер слайду 18

Освітня реформа (1864 р.):запроваджено єдину систему початкової освіти;створено мережу класичних чоловічих та жіночих гімназій та реальних училищ;відновлено автономію університетів.

Номер слайду 19

Фінансова реформа (1860–1864 рр.): Створено державний банк, Введено єдиний державний ревізійний центр;Акцизне обкладання спиртних напоїв, Збільшено податки на товари масового споживання.

Номер слайду 20

Військова реформа 1874 р.: Вводилась загальна військова повинність (строк служби 6 років, на флоті – 7)держава була поділена на 15 військових округів (в Україні -3 Київський, Харківський та Одеський)переозброєно армію за новітніми технологіями.

Номер слайду 21

Результати й наслідки реформ. Заклали підґрунтя для переходу від феодально-станового устрою Російської імперії до буржуазно-представницького. Сприяли економічному й політичному розвитку держави. Законодавчо визначили й закріпили громадянські права населення. Відбулася певна демократизація суспільства. Були непослідовними, обмеженими: зберігали недоторканною поміщицьку власність на землю та самодержавну владу.

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 15 . Підтвердіть або спростуйте думку “ Реформа вивільнила селян від особистої залежності,а з іншого боку, виштовхувала їх заради оплати викупних платежів і податків на товарний ринок робочої сили “

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
31 грудня 2020
Переглядів
9022
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку