Презентація "Український одяг. Тяглість традиції."

Про матеріал
Презентація до уроку українознавства за темою "Український одяг. Тяглість традицій." Завдання: ознайомити учнів із художніми особливостями народного одягу, дати історичні відомості про розвиток національного костюма; розвивати інтерес до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців; виховувати естетичні почуття та любов до рідного краю, почуття гордості за свій талановитий народ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український одяг. Тяглість традиції. Оберегові елементи у давньому тасучасному одязіКожен народ має своє неповторне індивідуальне обличчя як у духовній культурі, так і в побуті. Ця індивідуальність знайшла своє відображення і в традиційному народному одязі, який формувався протягом багатьох століть.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Національний костюм - яскраве і самобутнє культурне явище. У народному костюмі відбилися спільність походження й історичної долі, взаємовплив культур сусідніх народів. Зберігаючи ознаки різних епох, костюм є джерелом вивчення історії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Жіночий одяг

Номер слайду 6

Натільний одяг – сорочка. Натільний – той, що одягали безпосередньо на тіло. Як чоловіки, так і жінки послуговувалися єдиним видом натільного одягу – сорочкою.

Номер слайду 7

Сорочка мала багато варіантів крою та оздоблення. Виготовлялася вона переважно з полотна або сукна, відповідно до призначення чи матеріальних можливостей родини. У різних куточках України простежувалися яскраво виражені відмінності в пошитті сорочки, які позначалися в основному на способах приєднання рукавів і плечової вставки до стану та оздобленні коміру і манжетів. Але найвиразніше - регіональну приналежність, вікові особливості власника сорочки, а також його сімейний стан - визначали вишиті орнаменти, які наносили різноманітними методами.

Номер слайду 8

Нагрудний одяг – безрукавки (кептар, керсетка, лейбик). Жіночий Чоловічий

Номер слайду 9

Єдиним різновидом нагрудного одягу з рукавом була юпка. Сучасні українці часто плутають цей елемент зі спідницею, вважаючи, що назва перегукується з російськомовним "юбка", або й взагалі походить від нього. Насправді це звичайнісінька за кроєм безрукавка, до якої пришито рукава.

Номер слайду 10

Жіночий та чоловічий стегновий одяг Гачі, шаровари. Запаска, плахта, спідниця, літник, фартух.

Номер слайду 11

Верхній одяг – жупан, кожух, свита.

Номер слайду 12

Пояси – крайки, очкур, пояс-рушник, черес. Головні убори – жіночі: шнури, звиті вінки, очіпок, намітка, убрус, хустка; чоловічі: брилі (солом'яники), шапки (капелюхи).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Чоботи носили чорні або червоні. Святковим взуттям у теплу погоду були черевички, а повсякдень носили взуття із сиром’ятної шкіри - постоли і личаки. Взуття – личаки, сап'янці, черевики, чоботи.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підготувати повідомлення про відомі сучасні бренди, які створюють етнічний одяг (можна про один відомий). Назвати засновника та як виникла ідея створювати етнічний одяг. Прикріпити фото виробів цього бренду.

pptx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку