Презентація. Урок людяності "Януш Корчак. Шлях у вічність"

Про матеріал
Презентація є опорним матеріалом уроку людяності. Вона розпочинається з коротенького знайомства з професією вчителя та його значення в житті кожної людини. Кожен слідуючий файл - це своєрідна сторінка біографії Януша Корчака. В роботі також, крім презентації, використані 2-3 хв уривки з кінофільму Байди "Корчак", фрагмент відео про "будинок сиріт" великого людинолюба і педагога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок людяності “Януш Корчак. Шлях у вічність”

Номер слайду 2

Професію вчителя називають вічною. Вона — одна з найдавніших професій. Адже саме через спеціально організовану педагогічну діяльність оволодівають всіма іншими професіями.

Номер слайду 3

Школи були невеликими — 20 – 50 учнів з одним вчителем. Учні розміщувалися в будинку вчителя, або просто на вулиці міста. Учитель сидів на високому стільці, а діти — навпроти на низеньких складних табуретах. Писали на колінах.

Номер слайду 4

А вчитель, він, мабуть, єдиний – живе у наших серцях і думках. (пам’ятники першій вчительці у різних містах)

Номер слайду 5

«Він актор, але його глядачі і слухачі не аплодують йому. Він скульптор, але його роботи ніхто не бачить. Він лікар, але його пацієнти рідко дякують за лікування та не завжди хочуть лікуватися…» С. Соловейчик

Номер слайду 6

Януш Корчак (1878-1942) видатний польський педагог,письменник, лікар та громадський діяч.

Номер слайду 7

1911 рік став для Гольдшміта знаковим – в будинку номер 92 на вулиці Крохмальний у Варшаві він засновує «Будинок сиріт».

Номер слайду 8

В основі педагогічних принципів великого вчителя,перш за все, має бути любов до дитини. Навіть любов до Бога він ставив нижче. Кожна дитина, твердив Корчак, і є Бог.

Номер слайду 9

Головна мета, яку переслідував «Будинок сиріт», полягала не в тому, щоб допомогти дітям вижити, а в тому, щоб навчити їх жити.

Номер слайду 10

Влітку 1942 року вступив указ про депортацію «Будинку сиріт». Маленьких дітей відправляли до концентраційного табору Треблінка, що знаходився на території Польщі

Номер слайду 11

«Зрадити дітей і пустити їх помирати одних, – сказав учитель, – Це означало б якось поступитися злодійству». Він пішов з ними…

Номер слайду 12

Сьогодні в Треблінці на можливому місці смерті Корчака відкрито меморіальний камінь з вибитим написом «Януш Корчак і діти».

Номер слайду 13

Науково-літературна діяльність. У творчому доробку Януша Корчака виділяють три напрями:- художні твори (книги про дітей і для дітей),- науково-популярні роботи з педагогіки- та щоденникові записи

Номер слайду 14

Пам’ять: поет, педагог, людинолюб

Номер слайду 15

До літератури Корчак звертається з 18 років, починаючи потроху публікуватися на сторінках польських часописів. Його найбільш знамениті твори«Діти вулиці».«Дитя вітальні».«Моськи, Іоські і срулила»Дилогія «Король Матіуш Перший».«Коли я знову стану маленьким» та ін.

Номер слайду 16

У Всесвітній день дитини, 20.11.2012 року, в Києві відбулась урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки Янушу Корчаку по вул. Володимирській, 47.

Номер слайду 17

Про його життя, творчість і героїзм написані десятки біографічних книг, художніх інтерпретацій (поема «Кадиш» Олександра Галича, фільми «Корчак» і «Януш Корчак» Анджея Вайди …)"Корчак" (1990) Кінострічка А. Вайди відображає реальну історію життя польського педагога та лікаря, єврея за походженням, Януша Корчака.  У роки Другої світової війни Я. Корчак керує будинком єврейських сиріт у Варшавському гетто, де намагається підтримувати необхідні умови життя, навчання та виховання дітей. Після початку депортації сиріт до Треблінки, Корчак відмовився від можливості врятуватись та мужньо загинув разом зі своїми вихованцями. 

pptx
Додано
28 жовтня 2019
Переглядів
1428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку