Презентація "Урок розвитку мовлення. Життя у зимовому лісі".

Про матеріал
Презентація є доповненням до уроку розвитку зв'язного мовлення за темою "Життя у зимовому лісі" - докладний переказ. Вона містить досить багато матеріалу, який необхідний у період підготовки до написання переказу. Також презентація надає можливість розкрити тему переказу досить глибоко, активізувати дітей, дати можливість висловити свої думки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення4 клас. Урок – подорож

Номер слайду 2

Привітання Холодно зараз в лісах і лугах,Холодно зайчикам, лискам птахам. Затишно, тепло на уроці у нас. Доброго дня вам, вітаю я вас. 

Номер слайду 3

Правила роботи на онлайн - уроці«Повітряна тривога»

Номер слайду 4

Мрії здійсняться. Позитивні емоціїБудете сумніватися. Гарні знання

Номер слайду 5

Очікування «?» — дізнатися нове«!» — повідомити свою інформацію«+» — запам’ятати

Номер слайду 6

Кому з вас доводилося бувати в зимовому лісі?Що цікавого ви там спостерігали?

Номер слайду 7

Музична Слухання запису музики

Номер слайду 8

Дивина!Щезла стежка… Де вона?Зникла десь і огорожа…Ліс на себе чом не схожий?Що за диво? Все навкруг. Вкрив біленький ніжний пух…Дива зовсім тут нема-То до нас прийшла …

Номер слайду 9

Інтерактивна вправа «Сніжна грудка»Сніг. Перший сніг. Випав перший сніг. Вранці випав перший сніг. Сьогодні вранці випав перший сніг

Номер слайду 10

Поетична Читання віршів про зиму напам’ять”2. Читання вірша “ Вранці біля хати” (мнемотехніка)

Номер слайду 11

білямалесенькі сюдибілянащо випав Й,,

Номер слайду 12

Знайди прикметник Зима (яка?)

Номер слайду 13

От випав сніг. Яка обнова!Зима тоді така чудова . Міста чистенькі, білі села –Зима і радісна й весела. Кружляють вальс сніжинки ніжні,Зима пухка і білосніжна. Вона буває і серйозна: Суха і вітряна й морозна.

Номер слайду 14

ЖИТТЯ У ЗИМОВОМУ ЛІСІДокладний переказ

Номер слайду 15

Асоціативний кущ Сніг віхола дерева кучугури лижі лід Зимовий ліс тиша сліди бурулька мороз іній сніжинка 

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Робота над докладним переказом тексту Життя у зимовому лісі Цікаво спостерігати за життям у зимовому лісі. Ось прилетів до старого дуба дятел. Цілий день працює. Довгим дзьобом шкідників винищує. З дерева на пеньок стрибнула білочка. У неї в лапках соснова шишка. Вилущує насіння із шишки білочка, на дятла позирає, слухає. А що воно там стрибає між кущами серед сухого бур’яну? То зайчисько пухнастий. Стрибнув зайчик до молоденької грушки. Погриз трохи кори і біжить до пенька. Не знає заєць, що по його сліду лисиця вже давно йде і стежить за ним.  Про яких тварин розповідається в тексті? Що робила кожна тварина?

Номер слайду 21

Довідкове бюро

Номер слайду 22

Дятел

Номер слайду 23

Білка

Номер слайду 24

Заєць

Номер слайду 25

Лисиця

Номер слайду 26

Життя у зимовому лісі Цікаво спостерігати за життям у зимовому лісі. Ось прилетів до старого дуба дятел. Цілий день працює. Довгим дзьобом шкідників винищує. З дерева на пеньок стрибнула білочка. У неї в лапках соснова шишка. Вилущує насіння із шишки білочка, на дятла позирає, слухає. А що воно там стрибає між кущами серед сухого бур’яну? То зайчисько пухнастий. Стрибнув зайчик до молоденької грушки. Погриз трохи кори і біжить до пенька. Не знає заєць, що по його сліду лисиця вже давно йде і стежить за ним.

Номер слайду 27

Робота над докладним переказом текстуліс (який?) … дуб (який?) … шишка (яка?) …зайчисько (який?) …бур’ян (який?) …грушка (яка?) …  1. Утворіть словосполученнястарий;пухнастий;зимовий;соснова;молоденька;сухий. 

Номер слайду 28

Робота над докладним переказом тексту він, птах, санітар лісу;вона, звірятко, тварина; він, косий, боягуз;вона, рудохвоста, хитрунка.2. Підберіть слова, які можна вживати в тексті, щоб уникнути повторень одного й того ж самого слова. Робота над докладним переказом тексту Дятел – Білка –Заєць – Лисиця –

Номер слайду 29

Фізкультхвилинка

Номер слайду 30

Складання плану тексту. Складання плану тексту. Життя у зимовому лісі Цікаво спостерігати за життям у зимовому лісі. Ось прилетів до старого дуба дятел. Цілий день працює. Довгим дзьобом шкідників винищує. З дерева на пеньок стрибнула білочка. У неї в лапках соснова шишка. Вилущує насіння із шишки білочка, на дятла позирає, слухає. А що воно там стрибає між кущами серед сухого бур’яну? То зайчисько пухнастий. Стрибнув зайчик до молоденької грушки. Погриз трохи кори і біжить до пенька. Не знає заєць, що по його сліду лисиця вже давно йде і стежить за ним.

Номер слайду 31

План 1. 2. 3. 4. 5. Двадцять друге січня. Класна робота. Докладний переказ. Життя у зимовому лісі

Номер слайду 32

Підготовка до докладного переказу Запам'ятай!Докладний переказ — це переказ, близький до тексту, з усіма подробицями.

Номер слайду 33

Підготовка до докладного переказу  Зверніть увагу, як пишуться такі слова: спостерігати, прилетів, дзьобом, винищує, вилущує.

Номер слайду 34

Записування докладного переказу Запиши докладний переказ тексту.

Номер слайду 35

Перевірка виконаної роботи Перечитай записаний переказ. Виправ знайдені помилки.

Номер слайду 36

«Крісло автора»

Номер слайду 37

Підсумок уроку. Що таке докладний переказ? Про що ви дізналися? Чого навчилися?

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Домашнє завдання 1. Дібрати і записати по 2 прислів’я про кожну тварину, які сьогодні згадувались на уроці. 2. Скласти і записати правила поведінки в зимовому лісі. 3. Скласти і записати як допомогти тваринам взимку.

Номер слайду 40

Використані джерелаhttps://naurok.com.ua/urok-rozvitku-zv-yaznogo-movlennya-napisannya-tvoru-zima---charivnicya-91419.htmlhttps://vseosvita.ua/library/urok-rozvitku-zvaznogo-movlenna-zima-carivnica-95552.htmlhttps://vseosvita.ua/library/urok-rozvytku-zviaznoho-movlennia-skladannia-tvoru-zyma-charivnytsia-571999.html

Номер слайду 41

Дякую за роботу!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
22 січня
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку