Презентація уроку "Австралія. Географічне положення та дослідження материка"

Про матеріал
Презентація уроку "Австралія. Географічне положення та дослідження материка" спрямована на візуалізацію змісту навчального матеріалу з даної теми та забезпечує високий рівень комунікативної взаємодії. Може використовуватись як для проведення даного уроку, так і як додаткове джерело інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Картографічна розминка

Номер слайду 2

Типовий план характеристика материка. Фізико-географічне положення.2) Дослідження та освоєння.3) Основні форми рельєфу. Їх розміщення, зв'язок із будовою земної кори. Корисні копалини, їх розміщення.4) Клімат. Загальна характеристика. Кліматичні пояси і типи клімату.5) Внутрішні води.6) Природні зони.7) Природні країни.8) Населення.9) Господарство країн, його головні напрямки. Промисловість, сільське господарство.10) Транспорт та міжнародні зв'язки.11) Окремі країни.

Номер слайду 3

Типовий план характеристики фізико-географічного положення материка. Розміри материка.2) Положення материка відносно:     а) екватора     б) початкового меридіана     в) інших материків     г) океанів3) Крайні точки материка.4) Характеристика берегової лінії материка.5) Розташування материка відносно теплових поясів.6) Якими течіями омивається материк.

Номер слайду 4

Давайте пограємо!!!https://learningapps.org/watch?v=prybmre7t19

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Чернігів = Канберра

Номер слайду 7

Ось вона, ця Австралія, якась пародія на світові закони, або вірніше, виклик, кинутий в обличчя всьому світові. Жуль Верн «Діти капітана Гранта». Лежить забута долею і часом,Велика латка на блакитнім тлі…Згори надщерблена, надгризена з долини,На колір сухаря, пожовклою з нудьги. Так характеризує цей материк Зоя Когут – поетеса з української діаспори Австралії.

Номер слайду 8

Тема уроку. Австралія. Географічне положення та дослідження материка.

Номер слайду 9

Мета урокусформувати знання про географічне положення Австралії, її обриси та берегову лінію ; -показати особливості дослідження та освоєння материка європейцями ;-розвивати навички роботи з картами атласу та контурною картою;-розвивати пізнавальні інтереси до географічної науки.

Номер слайду 10

Проблемне питання. Чому важливо знати географічне положення материка для подальшого вивчення його природи, або яким чином географічне положення Австралії впливає на її природу?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Географічний практикум».

Номер слайду 13

Розміри материка

Номер слайду 14

Положення материка відносно: а) екватора, б) початкового меридіана, в) інших материків, г) океанів

Номер слайду 15

Крайні точки материка.

Номер слайду 16

МИС ЙОРККрайня північна точка материка. Координати: 10°41´ пд.ш., 142°31´ сх.д. Розташований на півострові Кейп-Йоркм. Йорк. Вигляд з космосу

Номер слайду 17

МИС ПІВДЕННО-СХІДНИЙКрайня південна точка материка. Координати: 39°08´ пд.ш., 146°22´ сх.д.

Номер слайду 18

МИС СТІП-ПОЙНТКрайня західна точка материка. Координати: 26°09´ пд.ш., 113°09´ сх.д.

Номер слайду 19

МИС БАЙРОНАКрайня східна точка материка. Координати: 28°38´ пд.ш., 153°38´ сх.д.

Номер слайду 20

Характеристика берегової лінії материка.

Номер слайду 21

Зат. Карпентарія

Номер слайду 22

Розташування материка відносно теплових поясів.

Номер слайду 23

Якими течіями омивається материк

Номер слайду 24

Основні риси географічного положення АвстраліїКрайні точки Північна – мис Йорк. Південна - мис Південно - Східний. Західна - мис Стіп - Пойнт. Східна - мис БайронІз заходу Австралія омивається Індійським океаном, зі сходу - Тихим. Уздовж північно – східного узбережжя простягнувся найбільший у світі кораловий риф – Великий Бар’єрний риф, який ускладнює судноплавство. Береги материка розчленовані слабо, тому в Австралії мало заток, сприятливих для будівництва портів. Австралія розташована відносно близько до Південно – Східної АзіїЧерез те що Австралія розташована південніша від екватора, частина з її просторових орієнтирів є незвичними для жителів Північної півкулі. Австралійці не бачать сузір’я Південний Хрест. Опівдні в Австралії сонце розташоване на півночі, а не на півдні, як у Північній півкулі.

Номер слайду 25

ВЕЛИКИЙ БАР’ЄРНИЙ РИФВел. Бар’єрний риф. Великий Бар’єрний риф –унікальне пасмо підводних невеликих коралових островів і рифів на північному сході АвстраліїНайбільше у світі коралове утворення (довжина 2300 км, ширина – до 150 км)

Номер слайду 26

Як утворюються коралові рифи?Які умови необхідні для їх утворення?Великий бар'єрний риф

Номер слайду 27

Практична робота №7 Тема: Зазначення на контурній карті назв географічних об’єктів Австралії 1. На контурній карті позначте крайні точки Австралії і підпишіть їх назви. 2. Підпишіть назви: морів — Коралове, Тасманове; заток — Карпентарія, Велика Австралійська; півострова — Кейп-Йорк; острова — Тасманія; Великий Бар’єрний риф. 3. Зафарбуйте відповідними кольорами форми рельєфу і зазначте назви: рівнин — Західноавстралійське плоскогір’я, Центральна низовина; гір — Великий Вододільний хребет (г. Косцюшко, 2230 м).

Номер слайду 28

Які географічні об'єкти показані на карті?12435687109111213

Номер слайду 29

Дослідницький парадокс!!!Через віддаленість від важливих морських шляхів Австралія стала відомою європейцям пізніше за інші населені материки. Знадобилося майже 15 століть, щоб епітет «невідома» для загадкової Землі Південної, про яку згадував стародавній географ Птолемей у II ст., був утрачений, а територія набула реальних обрисів материка.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Заповнимо таблицю{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ДослідникиЇхній вклад. Віллєм Янсзон. Абел Тасман. Д ж е й м с К у к М е т ь ю Ф л ін д е р с

Номер слайду 32

Назвіть дослідників. Абел Тасман (б л . 1 6 0 3 - 1 6 5 9 )Джеймс Кук (б л . 1 7 2 8 - 1 7 7 9 )

Номер слайду 33

Лист з помилками Австралія не віддалена від інших материків. Крайніми точками материка є: на півночі —мис Байрон, на півдні — мис Йорк, на заході —мис Південно-Східний, на сході —мис Стіп. Пойнт. З півдня Австралію омивають великі моря — Коралове і Тасманове. Води їх холодні, що сприяє розвитку коралів. Берегова лінія Австралії сильно порізана слабо. Великих заток лише дві — Карпентарія і Велика Австралійська. Недалеко вдається в море півострів Кейп-Йорк. На півночі від материка лежить великий острів Тасманія.

Номер слайду 34

ПЛУТАНИНАВизначити зайве:а)відкривачі й дослідники Австралії: Вілен Янсон, Джеймс Кук, Фернан Магеллан;б)Австралія – найпосушливіший , найменший, найжаркіший континент;в)Австралію омивають: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан;г) До крайніх точок Австралії належать: м. Йорк, м. Байрона, м. Альмаді ; д) До берегової лінії Австралії відносяться з. Карпентарія, з. Велика Австралійська та Бенгальська.

Номер слайду 35

Домашнє завдання: Опрацювати § 28 с. 124 – 126;Закінчити практичну роботу в зошитах. Закінчити таблицю в зошиті;Творче завдання: скласти власний рейтинг унікумів АвстраліїПовторити § 6 Рельєф материків і дна океанів

Номер слайду 36

Відкритий мікрофон. На сьогоднішньому уроці:- я дізнався що…-мені сподобалось…- мене зацікавило….- мене здивувало…

Номер слайду 37

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Натха Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
25 грудня 2019
Переглядів
6667
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку