Шкідливі харчові добавки Особливо небезпечні-Е123,Е510,513,Е527 Небезпечні-Е102,Е110,Е120,Е124,Е127,Е129,Е155,Е180,Е201,Е220 Е222,Е223,Е224,Е228,Е233,Е242,Е400,Е401,Е402 ,Е404,Е405,Е501,Е502,Е503, Е620,Е636,Е637 Канцерогенні-Е131,Е142,Е153,Е210,Е212,Е213, Е214,Е215,Е216,Е219,Е230,Е240,Е249, Е280,Е281,Е282,Е283,Е310,Е954 Розлад шлунка-Е338,Е339,Е340,Е341,Е343,Е450, Е461,Е462,Е463,Е465,Е466 Розлад кишечника-Е154,Е625,Е627,Е628,Е629,Е630,Е631, Е632,Е698,Е634,Е685 Підвищують тиск-Е154,Е250,Е252 Небезпечні для дітей-Е270 Заборонені- Е103,Е105,Е111,Е121,Е123,Е125,Е126,Е130,Е152, Е211,Е952 Підозрілі-Е104,Е122,Е141,Е171,Е178,Е241,Е477
Е102-н Е102-н Е160-шш Е232-шш Е343-рк Е527-дн ШШ-шкідливий для шкіри Е103-з Е171-п Е233-н Е400-н Е620-н З-заборонений Е104-п Е172-пн Е239-шш Е401-н Е621-г К-канцерогенний Е105-з Е173-п Е240-к Е402-н Е628-рк ДН-дуже небезпечний Е110-н Е180-н Е242-н Е403-н Е629-рк Н-небезпечний Е111-з Е201-н Е249-к Е404-н Е630-рк П-підозрілий Е120-н Е210-к Е250-ат Е407-в Е631-рк Г-головна біль Е121-з Е211-к Е251-ат Е447-к Е632-рк РШ-розлад шлунку Е122-п Е212-к Е252-ат Е450-рш Е633-рк АТ-артеріальний тиск Е123-дн Е213-к Е270-к Е451-рш Е634-рк В-висипання Е124-н Е214-к Е280-н Е452-рш Е635-рк Х-холестерин Е125-з Е215-к Е281-к Е453-рш Е636-н РК-кишкові розлади Е126-з Е216-к Е282-к Е454-рш Е637-н ПН-захворювання печінки та нирок Е127-н Е217-к,рк Е310-в Е461-рш Е907-в Е128-к Е219-к Е311-в Е462-рш Е951-шш Е129-н Е220-н Е312-в Е463-рш Е952-з Е130-з Е221-рк. Е313-в Е464-рш Е954-к Е131-к Е222-н Е320-х,рк Е465-рш Е967-рш Е141-п Е223-н Е321-х,рк Е466-рш Е1105-шш Е142-к Е224-н Е322-рк,пн Е477-п Е150-п Е225-рк Е338-рш Е501-н Е151-з Е226-рк Е339-рш Е510-дн Е152-з Е231-шш Е340-рш Е513-дн
Комп’ютерне тестування 1.Що ми називаємо харчовими добавками?: А. речовини , що вживаються самостійно; В. збільшується термін зберігання продукції; С. поліпшуються умови розфасовки; Д. поліпшується зовнішній вигляд 2. Перші харчові добавки: А. перець; В. гвоздика; С. аспартам; Д. мускатний горіх 3. Що означає розміщена на упаковці літера Е?: А. синонім хімічноі речовини; В. екологічний термін; С. ототожнюється зі словом; Д. дана речовина перевірена на безпеку
4.Заборонені до використання харчові добавки: А. Е121- барвник цитрусовий червоний; В. Е123- барвник червоний амарант; С. Е240- консервант формальдегід(НСОН); Д. Е100- барвник. 5. Найбільш шкідливі харчові добавки: А. Е102- барвник тартразин(цукерки,морозиво,напої); В. Е128- червоний барвник(ковбаси,сосиски(дешеві)); С. Е216- консерванти(цукерки,м’ясні продукти,супи); Д. Е700- запасний індекс. 6. Яка роль барвників у виробництві продуктів?: А. забарвлюють харчові продукти; В. барвники- це найпоширеніші харчові добавки; С. вводять споживача в оману про якість продукту; Д. роблять продукти кориснішими.
7.Які консерванти роблять продукти шкідливими для харчування?: А. Е230- консерванти(фенол-С6Н5ОН); В. Е250- нітрит натрію(NаNО3); С. Е231- консервант(не псуються банани, апельсини); Д. Е600- підсилювач аромату. 8. Яка роль емульгаторів в продуктах харчування?: А. створюють однорідну масу з не змішуючих продуктів; В. завдяки емульгаторам зберігається форма морозива; С. деякі емульгатори завдають великої шкоди здоров’ю людей; Д. емульгатори всі не шкідливі для здоров’я. 9. Підсолоджувачі-це: А. низькокалорійні речовини, що використовуються замість цукру; В. в десятки разів солодший за цукор; С. постійний прийом аспартаму не впливає негативно на здоров’я; Д. підсолоджувач цикламат заборонений у США. 10. Застосовують “Кока-колу”: А. щоб змивати кров із шосе у США; В. щоб захистити рисові плантації від шкідників; С. як миючий засіб; Д. як лікувальний засіб.
11. Рейтинг шкідливих продуктів: А. Кока-кола та її похідні(І місце); В. жуйки “Дірол” та “Орбіт”(ІІ місце); С. енергетичні напої(ІІІ місце); Д. морозиво(ІV). 12. При використанні харчових продуктів необхідно дотримува-тись таких вимог: А. додавати в мінімальних кількостях; В. харчові добавки повинні мати високу ступінь чистоти; С. не збільшувати ризик захворювання населення; Д. харчові добавки мусять бути токсичними.