Презентація уроку "Надання першої допомоги" (предмет - Охорона праці)

Про матеріал
презентація уроку з предмету Охорона праці - Надання першої допомоги потерпілому при нещасних випадках
Перегляд файлу

Предмет –

ОХОРОНА ПРАЦІ

                 Розділ 6.

imageНадання першої допомоги  потерпілим при нещасних випадках.

Урок. Надання першої допомоги при нещасних випадках.

Група _____________

Дата проведення _______________

План уроку.               image

imageПорядок і правила надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках:

При знепритомнінні

При шоку

При тепловому та сонячному ударах

При опіках

imageПри обмороженні

Ознаки отруєння і перша допомога потерпілому. 

 

 

 

Навчальна мета:  

ознайомити здобувачів освіти з основними правилами надання першої допомоги при  ушкодженнях різного типу у невідкладних ситуаціях. 

imageПерша медична допомога -

image

imageце комплекс найпростіших, термінових та необхідних заходів, які проводяться до прибуття лікаря чи доставки потерпілого в медичний заклад і спрямовані на відновлення і збереження його життя та здоров'я.

Основні принципи надання першої допомоги:

 

правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись; 

головне правило першої допомоги – не нашкодити); швидкість; продуманість, рішучість, спокій.


ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ

ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ

Розглянемо схему послідовності надання першої долікарської допомоги.

1.     Усунути дію небезпечних та шкідливих факторів на організм потерпілого (звільнити його від дії електричного струму, винести із зараженої зони, загасити одяг, що горить, витягти з води тощо).

2.     Надати потерпілому найбільш зручне положення, що забезпечує спокій.

3.     Оцінити стан потерпілого.

4.     imageimageВизначити характер травми, що становить найбільшу загрозу життю потерпілого, а також послідовність дій його рятування.

5.     Вжити необхідних заходів щодо рятування потерпілого в порядку терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести  штучне дихання, непрямий масаж серця, зупинити кровотечу,  іммобілізувати місце перелому, накласти пов'язки).

6.     Підтримати основні життєві функції потерпілого до прибуття  медичного персоналу.

7.     Викликати швидку медичну допомогу, лікаря або транспортувати  потерпілого до найближчої медичної установи.

8.     Повідомити керівників установи проте, що трапилось.

Матеріал розробив викладач – Денисенкова Ірина Олександрівна

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ

1.     оцінити ситуацію щодо можливої загрози для потерпілого і тих хто надає допомогу. Якщо така загроза існує, то необхідно усунути дію чинників, що становлять небезпеку для життя та здоров'я (наприклад, звільнити від дії електричного струму, загасити вогонь на одязі, витягнути з води, зупинити рухомі механізми чи виробниче устаткування), або винести потерпілого із небезпечної зони (наприклад, приміщення, наповненого чадним газом); 

2.     оцінити стан потерпілого (визначити чи знаходиться він при свідомості, чи забезпечують його серце та легені достатнє постачання насиченої киснем крові, чи немає в нього травми шиї або хребта тощо; 

3.     оцінити загрозу для життя потерпілого та визначити послідовність дій щодо його рятування; 

4.     приступити до надання першої допомоги потерпілому в порядку терміновості (наприклад, відновити прохідність дихальних шляхів, зробити штучне дихання та закритий масаж серця, спинити кровотечу, накласти пов'язку тощо);

5.     підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичної допомоги;

6.     викликати швидку медичну допомогу або лікаря, чи доставити потерпілого в найближчий медичний заклад

Матеріал розробив викладач – Денисенкова Ірина Олександрівна

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ

ПРИ ЗНЕПРИТОМЛЕННІ (ВТРАТІ СВІДОМОСТІ)

Непритомність (втрата свідомості) – гостра недостатність кровообігу в головному мозку.

Втрата свідомості – це своєрідний мозковий захист («безпечний режим»). За гострої нестачі кисню мозок «вимикає» всі процеси в організмі й переводить людину в горизонтальне положення, щоб полегшити серцю качати кров з киснем у напрямку головного мозку. Після стабілізації рівня кисню в крові, людина приходить до тями. Непритомні стани в основному тривають від кількох секунд до десяти хвилин.

imageПричиною втрати свідомості можуть бути такі зовнішні подразники: різка зміна положення, коли людина за секунди підхоплюється з лежачого положення у вертикальне; розріджене повітря; сильна задуха; психоемоційний стрес, сильний переляк; невідкладний стан: інсульт, інфаркт, судоми, кровотеча; стан голоду, отруєння тощо.

ПОСЛІДОВНІСТЬ ДІЙ ПРИ ЗНЕПРИТОМЛЕННІ (ВТРАТІ СВІДОМОСТІ)

Послідовність дій

Послідовність дій під час надання домедичної допомоги постраждалим без свідомості немедичними працівниками (відповідно до наказу МОЗ від 16.06.2014 № 398):

1)   Переконатися у відсутності небезпеки.

2)   Раптова втрата свідомості у присутності свідків:

визначити наявність дихання;

викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги; за відсутності дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію; за наявності дихання перемістити постраждалого у стабільне положення.

3)   Постраждалий без свідомості, свідків немає: визначити наявність дихання. Якщо постраждалий лежить на животі, перевернути його на спину, фіксуючи шийний відділ хребта; викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги; за відсутності дихання розпочати серцево-легеневу реанімацію; за наявності дихання провести огляд з метою виявлення наявних травм, за їх відсутності перемістити постраждалого у стабільне положення. За необхідності надати домедичну допомогу відповідно до наявних травм.

4)   Залучати до надання домедичної допомоги свідків.

5)   За можливості з’ясувати причину виникнення невідкладного стану.

6)   Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги.

7)   За погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при шоку

Шок — гострий патологічний стан, що характеризується недостатністю кровообігу у відповідь на різні ушкоджуючи фактори – сильний біль, втрата крові, травма головного мозгу тощо (виникає через невідповідність перфузії потребам тканин та може призводити до смерті).


Ознаки шоку у постраждалого: бліда, холодна і волога шкіра; слабкість; неспокій; сухість в роті, відчуття спраги; часте дихання (більш ніж 20 вдихів за хвилину); порушення свідомості; непритомність.

image

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги:

1)  переконатися у відсутності небезпеки;

2)  провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання;

3)  викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;

4)  якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації; 5) усунути причину виникнення шокового стану: зупинити кровотечу, іммобілізувати перелом тощо; 6) надати постраждалому протишокове положення:

а) перевести постраждалого в горизонтальне положення;

б) покласти під ноги постраждалого ящик, валик з одягу тощо таким чином, щоб ступні ніг знаходились на рівні його підборіддя;

в) підкласти під голову постраждалого одяг/подушку;

г) вкрити постраждалого термопокривалом/покривалом; 7) забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги; 8) при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.


            Допомога. 

Потерпілого необхідно перенести в прохолодне місце, намочити голову і ділянку серця холодною водою, дати прохолодне пиття, піднести до носа ватку, змочену нашатирним спиртом. Якщо різко порушується серцева діяльність, зупиняється дихання, розпочинають штучне дихання

imageПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при тепловому та сонячному ударі

Тепловий або сонячний удар настає внаслідок тривалого перебування на сонці без захисного одягу, при фізичному навантаженні у нерухомому вологому повітрі. 

Ознаки. 

Легкий ступінь — загальна слабкість, нездужання, запаморочення, нудота, спрага, шкіра обличчя червона, вкрита потом, пульс і дихання прискорені, температура тіла 37,5—38,9° С. 

Середній ступінь — температура 39—40° С, сильний головний біль, різка м'язова слабкість, миготіння в очах, шум у вухах, серцевий біль, яскраво виявлене почервоніння шкіри, сильне потовиділення, посиніння губ прискорення пульсу до 120—130 уд./хв., часте і поверхневе дихання. Тяжчі ступені перегрівання кваліфікуються по-різному: якщо температура повітря висока і його вологість підвищена, йдеться про тепловий удар; якщо довго діяли сонячні промені — про сонячний удар. При цьому температура тіла піднімається вище 40° С, настає знепритомнення, шкіра суха, можуть початися судоми, порушується серцева діяльність, припиняється дихання.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при обмороженні

Ознаки.

1.   При холодових ураженнях багато потерпілих не усвідомлюють, що з ними і чому трапилося. Як правило, вони відчувають холод та загальну незручність.

2.   Симптомами легкого ураження є втрата відчуття ураженого місця, кольки. Дані симптоми часто минають після послаблення взуття або одягу, фізичних вправ, що виконуються з метою підвищення циркуляції крові. В більш тяжких випадках, з часом уражене місце “дерев’яніє”.

3.   Візуальною ознакою холодового ураження є зміна кольору шкіри в місці ураження. У білошкірих людей, шкіра спочатку червоніє, а потім біліє (колір воску). В темношкірих людей, як правило, шкіра стає своєрідно блідою (сірою). При дотику до ураженого місця кінцівки відчувається холод. Поява набряку характерна для пошкодження більш глибоких шарів шкіри. Після зігрівання місця ураження можлива поява пухирів, наповнених рідиною, сильного болю. 

 

Причини виникнення:

вплив низьких температур, а при певних умовах (мокра і тісне взуття, нерухоме положення на холодному повітрі, алкогольне сп’яніння, і крововтрата) обмороження може бути і при температурі вище 0°С. Частіше піддаються обмороженню вуха, ніс, кисті (пальці) рук, стопи ніг. При відмороженні спочатку відчуваються відчуття холоду і печіння, потім з’являється оніміння. Шкіра стає блідою, чутливість втрачається. Надалі дія холоду не відчувається. Встановити ступінь обмороження можливо тільки після відігрівання потерпілого, іноді через кілька днів. Розрізняють чотири ступеня відмороження.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при обмороженні

image

Розрізняють опіки чотирьох ступенів.

Термічні опіки

ступінь (еритема) — почервоніння шкіри, набряклість і біль; II ступінь (утворення пухирів) — сильний біль з інтенсивним почервонінням, відшаруванням епідермісу з утворенням міхурів, наповнених прозорою або каламутною рідиною;

ступінь — некроз всієї товщі шкіри з утворенням щільного струпу, під яким перебувають ушкоджені тканини; IV ступінь (обвуглення) — виникає при впливі на тканини дуже високих температур (полум’я, розплавлений метал тощо); частіше при пожежах та аваріях на автотранспорті (ДТП), в літаках, при нещасних випадках на шахтах; результат таких опіків — ушкодження м’язів, сухожиль, кісток.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при опіках

Хімічні опіки

I             ступінь (еритема) — почервоніння шкіри, набряклість і біль;

II           ступінь (утворення пухирів) — сильний біль з інтенсивним почервонінням, відшаруванням епідермісу з утворенням міхурів, наповнених прозорою або каламутною рідиною; III ступінь (ураження глибших шарів шкіри аж до підшкірної жирової тканини) — поява пухирів, наповнених мутнуватою рідиною або кров’ю, порушення чутливості (зона опіку безболісна); IV ступінь — ураження усіх тканин: шкіри, м’язів, сухожиль аж до кісток.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ   ПРИ ОПІКАХ

Дії з допомоги при опіках:

1.  Переконатися у відсутності особистої небезпеки.

2.  Оглянути постраждалого, визначити наявність у нього свідомості та дихання.

3.  Викликати бригаду швидкої медичної допомоги.

4.  Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації;

5.  При опіках першого або другого ступеня:

— охолодити місце опіку прохолодною водою протягом 10–20 хвилин; при хімічних опіках — швидко видалити хімічну речовину з ураженої поверхні, знизити концентрацію її залишків на шкірі за рахунок інтенсивного промивання водою;

— після охолодження (промивання) накрити пошкоджену ділянку чистою вологою серветкою; — не слід спеціально проколювати пухирі; якщо пухирі розірвались, накласти стерильну пов’язку.

6.  При опіках третього або четвертого ступеня:

— накрити місце опіку стерильною серветкою;

— за наявності ознак шоку дати постраждалому протишоковий препарат;

7.  Не використовувати при опіках мазі, гелі та інші засоби до прибуття бригади швидкої медичної допомоги.

Не намагайтеся видалити хімічні речовини серветками, тампонами, змоченими водою, з ураженої ділянки шкіри — так ви ще більше втираєте хімічну речовину в шкіру.

8. При опіках, викликаних хімічними речовинами:

— негайно зняти одяг або прикраси, на які потрапили хімічні речовини;

— якщо агресивна речовина, що викликала опік, має порошкоподібну структуру (наприклад, вапно), то слід спочатку видалити залишки хімічної речовини і тільки після цього почати змивання, за винятком випадків, коли контакт речовини з водою протипоказаний (наприклад, органічні сполуки алюмінію, які при з’єднанні з водою займаються).

— якщо допомога при хімічному опіку затримується, тривалість обмивання збільшують до 30–40 хв;

— після змивання необхідно за можливості нейтралізувати дію хімічних речовин. При опіках кислотами слід обмити пошкоджену ділянку шкіри мильною водою або 2 % розчином питної соди. При опіках лугом пошкоджену ділянку шкіри слід промити слабким розчином лимонної кислоти або оцту. Якщо хімічна речовина не відома, необхідно зберегти її зразок або детальний опис для ідентифікації.

9.  Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.

10.      При погіршенні стану постраждалого повторно зателефонувати диспетчеру швидкої медичної допомоги та дотримуватись його рекомендацій.

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при отруєннях

imageОзнаки, які вказують на гостре отруєння: відчуття "піску" або різь в очах, світлобоязнь; опіки на губах, на язиці або шкірі; біль у роті, горлі, грудях або животі, яка посилюється при ковтанні та диханні; підвищене слиновиділення, нудота, блювота (зі специфічним запахом, залишками отруйних речовин, кров’ю); порушення дихання (задуха, гучне дихання, зміна тембру голосу, кашель); пітливість, діарея, незвичайна поведінка постраждалого (збудження, марення); м’язові посмикування, судоми, втрата свідомості; незвичайний колір шкіри (бліда, малинова, синюшна).

ПОСЛІДОВНІСТЬ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ при отруєннях

Послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим при підозрі на гостре отруєння невідомою речовиною не медичними працівниками:

1)  переконатися у відсутності небезпеки;

2)  при огляді місця події звернути увагу на ознаки, які можуть свідчити про гостре отруєння: неприємний різкий запах, полум’я, дим, відкриті чи перекинуті ємності, ємності з-під ліків та алкогольних напоїв, відкрита аптечка, використані шприци тощо;

3)  уточнити, що саме та в якій кількості приймав постраждалий;

4)  провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання;

5)  викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;

6)  якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації; 7) якщо постраждалий без свідомості, але у нього збережене нормальне дихання, перевести постраждалого в стабільне положення. Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

8)           якщо постраждалий перебуває в свідомості та відомо, що отрута була прийнята перорально (через рот), промити шлунок «ресторанним» або блювотним методом до отримання чистих промивних вод: дорослому необхідно випити 500-700 мл (2-3 стакани) чистої, холодної (18°С) води, потім необхідно викликати блювоту; повторювати промивання до отримання чистих промивних вод;

9)           після промивання шлунка дати постраждалому ентеросорбент (наприклад, до 50 грам активованого вугілля) та проносне (дорослим - 50 мл вазелінового масла). Однак, при отруєнні припікаючими речовинами (наприклад, бензином) та порушенні/відсутності свідомості забороняється викликати блювоту у постраждалого;

10)        при потраплянні отруйної речовини в очі та/або на шкіру промити уражену ділянку великою кількістю чистої, холодної (18°С) води. За наявності хімічних опіків (після промивання водою) накласти стерильну пов’язку на місце опіку;

11)        забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

12)        при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

imageТермін виконання  до _______________

1.   Опрацювати теоретичний матеріал за темою уроку за допомогою різних джерел інформації.

 

2.   Скласти короткий конспект.

image 

3.   Надати відповіді на запитання (письмово): А) Що повинен знати та уміти працівник, який  надає першу допомогу потерпілому? 

Б) Яка послідовність надання першої допомоги?

В) Яка перша допомога потерпілому, що одержав  опік третього ступеня? 

imageВиконані завдання надіслати на ел.пошту викладача irini.ohorona@gmail.com   
pdf
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
3028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку