Презентація уроку з історії для 6 класу за темою "Грецька релігія і міфологія. Олімпійські ігри".

Про матеріал
Презентацію створено з метою ознайомлення учнів з релігією Давньої Греції та історією виникнення Олімпійських ігор. Учні зможуть зрозуміти значення релігії в житті давніх греків і причини появи Олімпійських ігор, вчитися працювати з таблицею, кластером, виконувати інтерактивні вправи, оцінювати свою роботу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Грецька релігія та міфологія. Олімпійські ігри. Підготувала учитель історії Родинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна Урок історії. 6 клас.

Номер слайду 2

орієнтуватися в історичному часі та просторі; називати грецьких богів і героїв та пояснювати їхнє призначення; пояснювати поняття: політеїзм, титани, олімпійські боги та Олімпійські ігри; розуміти значення релігії в житті давніх греків, причини появи Олімпійських ігор; працювати з різними джерелами інформації; закріпити навички заповнення тематичної таблиці, кластера, роботи з інтерактивними вправами; поглибити знання та усвідомити, наскільки цікава історія Давньої Греції.

Номер слайду 3

План: Грецька релігія та міфологія. Античні олімпійські ігри.

Номер слайду 4

Спочатку був Хаос. Із Хаосу виникли богиня Землі Гея та бог Неба Уран. Вони породили 12 титанів. Один із них – Кронос – захопив владу свого батька. Після цього Кронос так боявся, що його сини або доньки вчинять із ним так само, що вирішив цю проблему, зжераючи всіх своїх дітей, щойно вони народжувались. Звісно, що мати цих дітей – Рея – була не в захваті від такого підходу, тому вона вирішила врятувати наймолодшого сина Зевса. Подорослішавши, Зевс скинув батька з трону та захопив його владу. Разом із іншими богами та богинями він почав правити світом Давньогрецький міф про походження світу

Номер слайду 5

12 подвигів Геракла Титани – герої грецьких міфів

Номер слайду 6

Міф про Прометея, прикутого богами до скелі… Титани – герої грецьких міфів

Номер слайду 7

Пригадайте! Чи знайомилися ви з цими міфами на уроках літератури? Яку роль в міфах відігравали боги? Що таке політеїзм? Які вам відомі народи стародавнього світу, що сповідували політеїзм?

Номер слайду 8

Гора Олімп Найбільший вплив на греків мали боги, які, за їхніми уявленнями, проживали на Олімпі. У давньогрецькій релігії та міфології - це дванадцять Олімпійців Головні божества пантеону: Зевс, Гера, Посейдон, Деметра, Афіна, Аполлон, Артеміда, Арес, Гефест, Афродіта, Гермес та Гестія чи Діоніс.

Номер слайду 9

Зевс, Посейдон і Аїд займали особливе місце в пантеоні грецьких богів.

Номер слайду 10

Аполлон Гера Арес Афіна Деметра Артеміда Гермес Діоніс Гефест Афродіта

Номер слайду 11

З’ясуйте за текстом підручника, які сили природи та заняття греків уособлювати боги Давньої Греції? Заповніть таблицю за зразком. Практична робота

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Перевірте себе! Перейдіть за посиланням або QR-кодом. Виконайте вправу. https://learningapps.org/display?v=p5uswe60v23

Номер слайду 14

У кожному полісі поступово складається культ головного бога - охоронця й покровителя держави та її громадян. На честь богів зводили святилища, в яких служили оракули, споруджували храми, ставили статуї, приносили жертви. Покровителю поліса присвячували релігійні свята: Піфійські свята в Дельфах на честь Аполлона, Істмійські свята на честь Посейдона. Панафінеї – найважливіше свято Афін на честь бога Діоніса.

Номер слайду 15

Парфенон – головний храм Афіни Парфенос, покровительки м. Афіни. ПОКЛОНІННЯ БОГАМ

Номер слайду 16

Храм Аполлона в Дельфах. Реконструкція святилища. ПОКЛОНІННЯ БОГАМ

Номер слайду 17

Храм Артеміди в Ефесі – одне з Чудес світу. Збудовано на узбережжі Малої Азії (Туреччина) у 6-5 ст. до н. е. Завширшки він простягався на 51 м, завдовжки - на 105 м. Висота храму, що мав 127 колон, сягала 18 м. ПОКЛОНІННЯ БОГАМ

Номер слайду 18

Статуя Зевса Олімпійського в храмі Зевса в Оліммпії - одне із чудес світу давнини. ПОКЛОНІННЯ БОГАМ Храм Зевса в Олімпії

Номер слайду 19

Олімпійські ігри – загальногрецьке та найурочистіше з усіх свят!

Номер слайду 20

Олімпійські ігри . Де? На честь якого бога? Кожних чотири роки ? Припинялися війни та збройні сутички Парад учасників і приношення жертв Зевсу Коли? Спортивні змагання в п’ятиборстві: . ? ? ? ? ? Доповнити кластер за текстом підручника

Номер слайду 21

Олімпійські ігри . Відбувалися в Олімпії На честь Зевса Олімпійського Кожних чотири роки Кулачні бої та змагання колісниць. Припинялися війни та збройні сутички Парад учасників і приношення жертв Зевсу 776 р. до н. е. Спортивні змагання в п’ятиборстві: біг, стрибки в довжину, метання спису, метання диску, боротьба.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Цікаві факти: Протягом перших 13 Олімпійських ігор біг залишався єдиним олімпійським змаганням. Чемпіоном перших ігор став пекар, на ім’я Кореб, який виграв забіг на 190 метрів. Його спортивний результат, на жаль, невідомий. Згодом до бігу додалися п’ятиборство, що включало біг, стрибки в довжину, метання диску та спису та боротьбу. В 688 році до н.е. у програму олімпіади включили кулачний бій, а згодом заїзди на колісницях. З часом зародився суворий вид боротьби Панкратіон, у якому було лише два правила: не видряпувати супротивникові очі та не кусатися. Не існувало й розділень на вагові категорії.   Старогрецькі спортсмени виступали на Олімпіадах повністю оголеними. Доречи, слово гімнастика походить від старогрецького слова «gymos», що означає «голий». Жінкам заборонялося не лише брати участь у Олімпійських змаганнях, але, взагалі, відвідувати Олімпіаду. Але згодом вирішили проводити спеціальні жіночі спортивні ігри. За порушення правил суддям дозволялося бити порушника палицею.

Номер слайду 24

Переможці ігор називались олімпіоніками, в останній день свята вони одержували вінки з гілок оливкового дерева. Імена переможців та назви їхніх міст урочисто оголошували, влаштовуючи на їхню честь бенкет. Олімпіонік повертався до рідного поліса в пурпуровому плащі й на колісниці. Його зустрічало все місто. На честь олімпіоніка співали гімни, встановлювали скульптури, влаштовували гуляння та жертвоприношення Зевсу.

Номер слайду 25

«Дискобол» Скульптор Мирон «Дорифор» (Списник) Скульпутор Поліклет

Номер слайду 26

Поміркуйте! 1. Як ви гадаєте, чому давньогрецькі спортсмени змагалися оголеними? 2. Навіщо, на вашу думку, спортсмени змазували тіло оливковою олією? 3. Чому жінкам заборонялося відвідувати Олімпійські ігри? 4. Звідки походить назва Олімпійських ігор? 5. Чому ми вдячні давнім грекам за популярні в наш час Олімпійські ігри?

Номер слайду 27

Рефлексія ОЦІНИ СВОЮ РОБОТУ! Низький рівень ОЙ! Високий рівень Я - молодець! Достатній рівень! Я рухаюся вгору! Середній рівень Треба ще попрацювати!

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника. Переглянути відео «Олімпійські боги по-веселому: Сходження богів на Олімп» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=cTzB8nok53I

ppt
Додано
13 червня 2023
Переглядів
2255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку