Презентація "Усний переказ повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформації"

Про матеріал
Презентація "Усний переказ повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформації".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усний переказ повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформаціїПідготувалавчитель української мови та літератури. Одеського ліцею №41 Волкова О. Г.5 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Доброго здоров’я, діти, доброго вам дня. Хай вам ясно сонце світить у вікно щодня. Хай сміється мирне небо і дивує світ. А Земля нехай дарує вам барвистий цвіт. Бо здоров’я, любі діти, в світі — головне. А здорових і веселих — щастя не мине!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Розшифруйте анаграму ІРІФАОНЯЦМІНФОРМАЦІЯ

Номер слайду 6

Інформація. Асоціативний кущ

Номер слайду 7

Сьогодні на уроці:-збагачуватимемо свої знання про інформаційну безпеку, вплив засобів масової інформації на здоров’я і поведінку людей;-усно перекажемо повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформації (у разі потреби звертаючись до відповідних джерел, доречно цитуючи окремі фрагменти почутого повідомлення)

Номер слайду 8

When I go on an online shopping spree - Jannahце знання, яке здобуває споживач внаслідок сприйняття та опрацювання певних відомостей. Інформація поширюється за допомогою медіа - засобів зберігання, передавання та відтворення інформації. Що таке інформація і мас-медіа (ЗМІ)?Інформація -

Номер слайду 9

Мас-медіа, або засоби масової інформації (3 MI), бувають: ДРУКОВАНІ (газети, журнали, листівки, буклети, книжки, комікси, щоденники тощо)1 ЕЛЕКТРОННІ (радіо, телебачення, телефон тощо)2 ЦИФРОВІ (інтернет, мобільна телефонія, вебсайти, компʼютерна анімація, аудіо- та відеоконтент, віртуальна реальність та ін.)3 Зараз поширюються «НОВІ МЕДІА» - блоги, соціальні мережі тощо.4

Номер слайду 10

Бесіда. Якими медіа ви користуєтеся щодня?Як часто використовуєте «старі медіа»? Чи ви є творцями «нових медіа»?

Номер слайду 11

Що таке «фейк»?це одна з найпоширеніших форм маніпуляцій у медіа сьогодні, це навмисно маніпульована новина. Фейк -

Номер слайду 12

Фейк. Словникова робота

Номер слайду 13

навмисно створені фейки;1 жарти, сприйняті як правда;2масштабні містифікації;3 навмисно однобоке висвітлення подій;4 Виділяють такі види фейків: історії, в яких «правда» є суперечливою5

Номер слайду 14

Фейкові новини - від англ. fake news — підроблені / шахрайські / фальшиві новини) — підробка чи імітація новин (маніпулятивне спотворення фактів; дезінформація), яку створено з ігноруванням редакційних норм, правил, процесів, прийнятих у ЗМІ та для впливу на свідомість великої кількості людей.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ознаки, які можуть вказати на фейк:

Номер слайду 18

Вправа «Вірю - не вірю»Перевірте факти про українського письменника Т. Г. Шевченка (1814-1861) в поданих текстах. Які з них є фейковими? Як ви це визначили?Текст 1. У 1865 році Тарас Шевченко здійснив першу після заслання подорож Україною. Він збирав фольклорні й етнографічні матеріали та змальовував історичні й архітектурні пам’ятки. Текст 2. «Поява соціальних мереж, – писав у листі від 2 листопада 1858 року Тарас Шевченко приятельці Ганні Закревській, – дуже відволікає мене від роботи над “Катериною”. Мабуть, так і не завершу цей твір». Текст 3. Тарас Шевченко завжди одягався досить модно. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів. Це було значною сумою на той час. А для фотографії з друзями він вбрався в модну шубу та шапку. Текст 4. Тарас Григорович Шевченко – видатний український байкар. Народився у сім'ї пана. У 1840 р. світ побачила книжка оповідань Шевченка «Кобзар». Одним із найвідоміших його творів є поезія «Пісня».

Номер слайду 19

КОРИСНИЙ ЗАСТОСУНОК“Перевірка” - це новий бот-рятівник від фейкових новин, неперевіреної інформації, відвертої брехні, пропаганди. Він допоможе розпізнати фейкові новини у соцмережах, у політиціКористуватися ботом дуже легко: надішліть інформацію, яку хочете перевірити на справжність. Ваше посилання відразу потрапляє команді, яка вміє швидко перевіряти великі масиви інформації із застосуванням штучного інтелекту.

Номер слайду 20

Читання повідомлень ЗМІ з усним коментуванням

Номер слайду 21

Гімнастика для очей

Номер слайду 22

Усний переказ повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформації

Номер слайду 23

«Робота над усним переказом повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності, повноти інформації»Пам’ятка1. Уважно прослухайте повідомлення ЗМІ.5. Стисло усно перекажіть повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності інформації.2. Перевірте, чи правдива ця інформація.3. Випишіть з відповідних джерел фрагменти цитат ,які підтверджують достовірність інформації.4. Повторно прослухайте повідомлення ЗМІ.

Номер слайду 24

Повідомлення ЗМІСкористайтеся QR-кодом, щоб перейти за посиланням на новину

Номер слайду 25

У Румунії почав виходити україномовний дитячий журнал «Бджілка». Про це повідомив Союз українців Румунії, який запустив це видання. Журнал розрахований на дітей віком від 3 до 6 років. У ньому є оповідання, вірші українською, яскраві ілюстрації. Як зазначають творці журналу, видання буде корисним як для розвитку навичок слухання та запам'ятовування у дітей, так і для роботи педагогів під час організації святкових заходів чи уроків української мови тощо. Перший номер журналу має вісім сторінок, він був надрукований накладом у 3000 екземплярів. Журнал виходитиме щомісяця, його роздаватимуть безкоштовно у дитячих садках, школах та бібліотеках. Його також можна знайти в приміщеннях філій Союзу українців Румунії по всій країні.1. Уважно прослухайте повідомлення ЗМІ.

Номер слайду 26

Словникова робота. Наклад Тира́ж. Загальна кількістьпримірників видання однієї назви.

Номер слайду 27

Гра "Так чи Ні"У Молдові почав виходити україномовний дитячий журнал«Бджілка». Журнал розрахований на дітей віком від 3 до 6 років. У ньому є оповідання, вірші українською, яскраві ілюстрації. Видання буде корисним як для розвитку навичок слухання та запам'ятовування у дітей. Перший номер журналу був надрукований накладом у 2000 екземплярів. Журнал виходитиме щодня. Його також можна знайти в приміщеннях філій Союзу українців Румунії по всій країні.

Номер слайду 28

Гра «Установи відповідність"Аудиторія журналу. Наклад першого номеру журналу. Кількість сторінок у першому номері журналу300083-6

Номер слайду 29

2. Перевірте, чи правдива ця інформація.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

3. Випишіть з відповідних джерел фрагменти цитат ,які підтверджують достовірність інформації. Союз українців Румунії у червні почав видавати новий дитячий журнал «Бджілка»…Повідомлення від 6 липня 2022 року,яке опубліковано на сайті організації етнічного профілю Союзу українців Румунії в рубриці «Новини»

Номер слайду 32

У Румунії почав виходити україномовний дитячий журнал «Бджілка». Про це повідомив Союз українців Румунії, який запустив це видання. Журнал розрахований на дітей віком від 3 до 6 років. У ньому є оповідання, вірші українською, яскраві ілюстрації. Як зазначають творці журналу, видання буде корисним як для розвитку навичок слухання та запам'ятовування у дітей, так і для роботи педагогів під час організації святкових заходів чи уроків української мови тощо. Перший номер журналу має вісім сторінок, він був надрукований накладом у 3000 екземплярів. Журнал виходитиме щомісяця, його роздаватимуть безкоштовно у дитячих садках, школах та бібліотеках. Його також можна знайти в приміщеннях філій Союзу українців Румунії по всій країні.4. Уважно прослухайте повідомлення ЗМІ

Номер слайду 33

Початок виходу україномовного журналу “Бджілка “в Румунії. Аудиторія журналу. Корисність журналу. Наклад першого номеру журналу. Розповсюдження журналу. План

Номер слайду 34

5. Стисло усно перекажіть повідомлення ЗМІ з обґрунтуванням достовірності інформації за планом. Початок виходу україномовного журналу “Бджілка “в Румунії. Аудиторія журналу. Корисність журналу. Наклад першого номеру журналу. Розповсюдження журналу. План. Союз українців Румунії у червні почав видавати новий дитячий журнал «Бджілка»…Повідомлення від 6 липня 2022 року,яке опубліковано на сайті організації етнічного профілю Союзу українців Румунії в рубриці «Новини»

Номер слайду 35

ФАКТ чи ФЕЙК про УкраїнуІнтелектуальна гра

Номер слайду 36

Запитання № 1 Географічний центр Європи знаходиться в Україні. Географічний центр Європи знаходиться в Україні. Це біля містечка Рахів Закарпатської області.

Номер слайду 37

Запитання № 2 Найбільш вживаною літерою української абетки є літера «К»Найбільш вживаною літерою української абетки є літера «П»

Номер слайду 38

Запитання № 3 В Україні знаходиться найглибша у світі станція метро. Станція метро «Арсенальна» є найглибшою у світі та спускається під землю на рекордні 105 метрів.

Номер слайду 39

Запитання № 4 Українська гривня визнана однією з найкрасивіших валют світу. У 2008 році комісія естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з 5 найкрасивіших валют світу.

Номер слайду 40

Запитання № 5 Автор музики Гімну України Михайло Вербицький був письменником. Михайло Вербицький, автор музики Гімну України, був священником

Номер слайду 41

Запитання № 6 На території України зосереджено половину всіх запасів чорнозему на планетіНа території України зосереджено 25% всіх запасів чорнозему на планеті.

Номер слайду 42

Запитання № 7 Українська трембіта – найдовший музичний інструмент у світі. Найдовший музичний інструмент у світі – трембіта, довжина якої може сягати до 8 метрів.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Дякую за роботу на уроці!Бережіть себе, довіряйте лише офіційній та перевіреній інформації!

Номер слайду 45

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Білоконь Лариса Вікторівна
    Чудова презентація! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сапегіна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кушніренко Оксана Борисівна
    Робота надзвичайна!!!! Щиро дякую автору! Творчих Вам здобутків і наснаги!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гунько Тетяна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Сторожук Бодя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Олексіївна Лях Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Настін Юлія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
13335
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку