Презентація "Увага і память".

Про матеріал
Базові поняття про увагу і пам`ять, як необхідні навички у роботі радіотележурналіста/ведучого. Прості і короткі поради, як розвивати концентрацію уваги, а тим самим покращувати пам`ять, стануть у нагоді не лише дітям, а й дорослим. Матеріал подається у вигляді презентації.
Перегляд файлу

УВАГА І ПАМ'ЯТЬ

КУРС «РАДІОТЕЛЕВЕДУЧИЙ», ПЕДАГОГ СЕРГІЙЧУКТ.В., КИЇВ, 2021

image

НАПЕВНО, ВИ ПОМІЧАЛИ, ЩО ПЕВНІ РЕЧІ ЗАПАМ'ЯТОВУЮТЬСЯ ЛЕГКО, ЯКЩО ПРИДІЛИТИ ЇМ ТРОХИ УВАГИ 

image¡ Проте, багатьом людям складно запам'ятати ім'я нового знайомого або знайомої під час першої зустрічі.

ПОДУМКИ УЯВЛЯЄМО ОБРАЗИ, ПОВ'ЯЗАНІ З ЛЮДИНОЮ, ПРЕДМЕТОМ АБО ЯВИЩЕМ АБИ КРАЩЕ ЗАПАМ'ЯТАТИ

image¡ Щоб запам'ятати ім'я необхідно просто подумати про нього, спробувати подумки написати його, а також згадати або придумати кілька варіантів імені.

Такий спосіб концентрації уваги дозволяє надовго запам'ятати ім'я людини.

УВАГА ЛЮДИНИ У КОЖЕН КОНКРЕТНИЙ МОМЕНТ ОБМЕЖЕНА

ЧИСЛОМ 7 ± 2 ПРЕДМЕТИ

image¡ Така ж формула працює і з запам'ятовуванням кількості слів у реченні. Тому, якщо необхідно запам'ятати щось складне і об'ємне, невеликої концентрації уваги вже недостатньо.

ІНТЕРЕСИ, ПОТРЕБИ ТА УСТАНОВКИ КОНКРЕТНОЇ ЛЮДИНИ – НАЙЧАСТІШЕ ВПЛИВАЮТЬ НА ЇЇ УВАГУ

image¡ Запам'ятовування великого об'єму інформації потребує тривалої концентрації уваги, а це пов'язано з вмінням організувати свій час і свою свідомість. Тобто - цілеспрямованою концентрацією уваги. 

ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ЛЮДИНИ ТА ЇЇ СТАВЛЕННЯ ДО ТОГО, ЩО НЕОБХІДНО ЗАПАМ'ЯТАТИ ТАКОЖ ВПЛИВАЮТЬ НА ПАМ’ЯТЬ ТА УВАГУ

image¡ Наприклад, для покращення уваги спробуйте мотивувати себе тим, що матеріал, який треба запам'ятати, може бути корисним. Навіть незначні переваги у вивченні складної або об'ємної інформації, допоможуть швидше її запам'ятати.

ПОРАДИ ЩОДО КОНЦЕНТРАЦІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ УВАГИ

image¡ Не зупинятись і не відмовлятись. Часто під час виконання завдання, нам хочеться зупинитися на півшляху аби не закінчити його. Застосовуйте «правило п'яти», - прочитати ще 5 сторінок, працювати ще 5 хвилин тощо.

ПОРАДИ ЩОДО КОНЦЕНТРАЦІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ УВАГИ

image¡ Робіть одну справу. Всі зайві питання і проблеми відкласти в бік і займатися лише однією справою.

ПОРАДИ ЩОДО КОНЦЕНТРАЦІЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ УВАГИ

image¡ Отримуйте емоційну віддачу. Концентрація уваги під час виконання улюбленої і корисної справи завжди вища, аніж, коли ми займаємося чимось нудним і непотрібним.

ЯК ОТРИМАТИ ЯСКРАВІ НЕЗАБУТНІ ВРАЖЕННЯ

¡  imageВраження людини від інформації, яка запам'яталася мають кілька корисних властивостей, які допомагають нашій пам'яті.

¡  По-перше, інтерес до  об'єкта запам'ятовування робить нас більш уважними. А емоції допомагають швидше закріпити об'єкт у нашій довгостроковій пам'яті.


ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

image¡ Перше враження. Корисно створювати перше емоційне враження про об'єкт запам'ятовування та заносити його в пам’ять якомога точніше.

ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

image¡ Візуальний образ. Передусім, намагайтеся отримати візуальне враження, оскільки воно сильніше. Нерви, які з'єднують око і мозок у 20 разів товщі, аніж ті, що з'єднують мозок з вухом людини.

ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

image¡ Велике враження. Намагайтеся отримати враження, окрім візуального, якомога більшою кількістю відчуттів, якщо є можливість. Це допомагає переживати сильніші враження.

ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

image¡ Відтворюйте знову.

Намагайтеся частіше оживляти у своїй пам'яті перше враження про об'єкт. Краще перебувати саме під першим враженням, а не намагатися отримати нове.

ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

¡  imageЗнайти подібне. Відтворюючи в уяві перше враження про об'єкт, подумайте на що схоже це враження і чи мали ви подібні відчуття раніше. 


ВПРАВИ ТА ЗАВДАННЯ НА РОЗВИТОК РІЗНИХ ВИДІВ ПАМ’ЯТІ

¡  «Фотоапарат детектива». Розвивиток короткочасної пам'яті.

Уявляємо себе фотоапаратом, який може сфотографувати все: якусь річ, подію, предмет тощо.

Наприклад, потрібно сфотографувати шафу або книжкову полицю і запам’ятати все, що там лежить. « Фотографувати» можна протягом 1 хвилини. Потім відвертаємося і по пам'яті називаємо все, що вдалося запам’ятати.

¡  «Додай та запам’ятай». Розвиток слухової пам'яті.

У цій грі можуть брати участь кілька осіб. Розпочинаючи, говоримо: «Я поклала у пакет банан». Інша людина повторює та додає щось своє: « Я поклав у пакет банан і яблуко», наступний учасник гри повторює готову фразу і додає щось своє. І так далі. Можна використовувати інший варіант. Наприклад, « У зоопарку живе слон». А інший учасник: « У зоопарку живе слон і зебра», а наступний - « У зоопарку живе слон, зебра та лев» тощо.

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

image

pdf
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
1354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку