Презентація "узагальнювальне слово"

Про матеріал
Запропонований матеріал стане в нагоді вчителям-філологам, які працюють в 5 класі. Презентацію можна використовувати при дистанційному або змішаному навчанні. Тема відповідає чинній програмі з української мови. Презентація яскрава, обов'язково сподобається дітям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЗАГАЛЬНЮВАЛЬНІ СЛОВА В РЕЧЕННЯХ З ОДНОРІДНИМИ ЧЛЕНАМИ. ДВОКРАПКА Й ТИРЕ ПРИ УЗАГАЛЬНЮВАЛЬНИХ СЛОВАХ 

Номер слайду 2

ЕПІГРАФ: Ми неньку нашу, Україну. Обережем від всяких бід. Ми, козаки, одна родина,Міцний і славний весь наш рід.

Номер слайду 3

Пригадаймо. Що таке ситаксис ?Що таке однорідні члени речення?Коли ставимо кому між однорідними членами речення?

Номер слайду 4

Узагальнювальне слово (УС) є тим самим членом речення, що й однорідні члени, яких воно стосується. Якщо узагальнювальне слово стоїть перед однорідними членами речення, то після нього ставлять двокрапку. УС : О, О, О. Якщо узагальнювальне слово стоїть після однорідних членів речення, то перед ним ставлять тире. О, О, О — УС .

Номер слайду 5

Установи відповідність між схемою та реченням. 1 О, О, О — УС 2 І О, і О, і О — УС 3 УС : і О, і О, і О 4 УС : О, О і О 5 і О, і О, і О, і О, а О А Будять мене і соловей, і зозуля, і іволга, і одуди, а то й роса (М. Стельмах). Б Вона мала трьох синів: Івана, Павла і Василя. В І над джерелом, і над лиманом, і над урвищами — скрізь було тихо (А. Шиян). Г Усе сповнене легкої весняної пружності: і дерева, і птахи, і люди (В. Собко). Д Ріка, гори, сади — усе покрилось туманом

Номер слайду 6

1. Як то гарно любі діти у вікно вам виглядати! В ньому все тополі квіти сонце й поле біля хати . 2. Степ і лиман озеро й море усе закуталось у якийсь чарівний світ. Жито пшениця овес усе разом приспіло й присохло. Усе злилось і змішалось докупи і земля і море. Перепиши речення. Постав пропущені розділові знаки. 

Номер слайду 7

Зверни увагу!Між узагальнювальним словом і однорідними членами можуть стояти інші члени речення. Тоді двокрапку ставимо перед першим однорідним членом речення або словом, яке його стосується: У густій мряці все пропадало: небо, гори, ліси, пастухи (М. Коцюбинський).

Номер слайду 8

1. Щастя потрібно шукати в дрібницях:….2 ….— ці твори давно вже стали класикою української літератури. 3. Різні звірі водяться в карпатських лісах:..4. ….-найкращі книжки. Доповніть речення однорідними членами речення

Номер слайду 9

 Зберіть ілюстрації відповідно до узагальнювальних слів, побудуйте речення. Народні символи України: оспівані в піснях і легендах нашого народу.

Номер слайду 10

Побудуйте схеми  речень1. Козакам були притаманні чесноти: щедрість, безкорисливість, гостинність,чесність.2. Князь Олег, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах – імена правителів, відомі з літописних джерел.3. Україна в усьому: у містах, у зорях, у кожному камінчику, деревці, червоній калині біля хати.

Номер слайду 11

МОЛОДЦІ

pptx
Додано
30 травня 2022
Переглядів
539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку