Презентація "В. Сосюра «Васильки» - взірець інтимної лірики."

Про матеріал
Урок-презентація для дистанційного навчання з української літератури для учнів 8 класу Підготувала вчитель української мови та літератури ЗЗСО І-ІІ ступенів – ліцею «Гармонія» Мирноградської міської ради Поліщук В.Л.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емоційне налаштування на урок: Заплющ очі та уяви, що ти й деш квітковим полем. Якого кольору твої квіти?Обери влучну назву кольору за таблицею:

Номер слайду 2

Обери квітку. Укажи в зошиті її назву та добери три епітети , щоб її описати

Номер слайду 3

Володимир Сосюра. Поезія «Васильки» як взірець інтимної лірики. Щирість ліричного самовираження в поезії

Номер слайду 4

* розширювати словниковий запас; * поглибити поняття про види лірики; * опрацювати ідейно-художній зміст поезій «Васильки»; * розвивати навички аналізу ліричного твору, виразного читання, логічне мислення, уважність, спостережливість, уміння висловлювати власні думки. Наші завдання сьогоднішній урок:

Номер слайду 5

Воло́шка (Centaurea) — рід трав'янистих рослин родини айстрових, або складноцвітих. Волошки — місцеві рослини помірних і субтропічних регіонів Старого Світу; інтродуковані до Північної (у т. ч. Гренландії), Центральної й Південної Америки, Австралії, Південної Африки та Східної Азії[Деякі види використовують і розводять як декоративні рослини; також волошки є медоносними рослинами. ЯКА БІОЛОГІЧНА НАУКА ВИВЧАЄ РОСЛИНИ? ( Ботаніка)ВАСИЛЬКИ українською - волошки

Номер слайду 6

ВІДКРИТИЙ МІКРОФОН1. Які різновиди лірики вам відомі? Наведіть приклади.2. Які їх особливості? 3. Які різновиди ліричних творів більше подобаються вам? Чому?

Номер слайду 7

Перевіряємо свої твердження

Номер слайду 8

Сьогодні ви доведете мені, що вірш «Васильки у полі» є саме прикладом інтимної лірики. Про історію створення поезії автор розповідав так: «В 1938 році, коли минуло мені сорок літ, я написав "Васильки”... Добре пам’ятаю свій настрій в той вечір, коли з’явився цей вірш. Щоб точно його висловити, треба було б сказати: "Васильки я написав разом з Марією”». (ПРИГАДАЙМО: Марія Гаврилівна — дружина поета, кохання до якої протягом життя надихало його).

Номер слайду 9

Володимир Сосюра Васильки у полі Васильки у полі, васильки у полі,і у тебе, мила, васильки з-під вій,і гаї синіють ген на видноколі,і синіє щастя у душі моїй. Одсіяють роки, мов хмарки над нами,і ось так же в полі будуть двоє йти,але нас не буде. Може, ми квітками,може, васильками станем — я і ти. Так же буде поле, як тепер, синіти,і хмарки летіти в невідомий час,і другий, далекий, сповнений привіту,з рідними очима порівняє нас.

Номер слайду 10

1.    Яка картина зринає у вашій уяві, коли ви читаєте першу строфу поезії? Опишіть цю картину. Які зорові образи скеровували вашу уяву?2.    Який колір переважає в першій строфі? Які асоціації він викликає?3. Чому поет порівнює очі коханої з васильками?Сині васильки автор порівнює з кольором очей коханої. Цю барву художники-живописці вважають холодною. А під пером поета вона наповнюється теплом: «І синіє щастя у душі моїй». 4. Поясніть, як ви зрозуміли образ «синіє щастя у душі моїй». 5. Яким чином краса коханої і природи пов’язані між собою? Для чого В. Сосюра порівнює ці образи? 6. Поміркуйте, чому ліричного героя не лякає те, що «роки одсіяють», що інші щасливці йтимуть цим полем?ПРОАНАЛІ-ЗУЙМО: Яким настроєм пройнятий цей вірш?

Номер слайду 11

ПРОАНАЛІЗУЙМО: Яким ви побачили ліричного героя?СКЛАДЕМО СЕНКАН до образу ліричного героя твору. Ліричний герой. Закоханий, вдумливий. Вірить, філософствує, кохаєМіркує про щастя, життя Поет

Номер слайду 12

Літературний аналіз твору. Тема: оспівування щирого почуття кохання, щасливої миті у душі закоханих. Ідея: возвеличення кохання — смисла життя кожної людини, показ того, що це почуття вічне. Мотив — щире почуття кохання, нерозривно пов’язане з красою природи; плинність життя. Жанр: інтимна лірика. Художні засоби: Повтори: «Васильки у полі»Метафори: «гаї синіють», «щастя синіє у душі…», «осіяють роки», «синіє поле», «хмарки летять». Порівняння: «Васильки у полі… — васильки з-під вій», «одсіяють роки, мов хмарки на небі». Епітет: «рідні очі», «невідомий час»Художній паралелізм: «…васильки у полі, а у тебе, мила, васильки з-під вій»,Повтор «васильки у полі»

Номер слайду 13

Рефлексія.*Що нового дізнались на уроці?*ДОВЕДІТЬ, ЩО ЦЕЙ ВІРШ НАЛЕЖИТЬ ДО ІНТИМНОЇ ЛІРИКИ

Номер слайду 14

ЕКСКУРС У НАРОДНУ МУДРІСТЬ Цікаво, що у фольклорі васильки, або волошки, символізують душевну красу й чистоту, праведність і святість, скромність і привітність. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле й залоскотали — і він перетворився на квітку, звідси її назва. Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей — витівок лукавого. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з васильків, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають у домівці. Особливу силу мають васильки для молодих: пучком васильків кроплять наречених на весіллі; настоєм з васильків окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата вмиваються — і їх краса стає недоступною злим чарам.

Номер слайду 15

Отже, підведемо підсумки: Коли людина має тонку душу, все для неї має свій колір, навіть шастя. Який же колір щастя лірічного героя вивченого нами твору? (Визначення емоційного настрою учнів на кінець уроку – метод «Кольорологія»)ПОВЕРТАЮЧИСЬ до таблиці кольорів. НА ПОЧАТКУ УРОКУ, ВИЗНАЧТЕ ВАШ НАСТРІЙ, ОБРАВШИ ДЛЯ НЬОГО КОЛІВ

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ПРОАНАЛІЗУВАТИ ВІРШ В. СОСЮРИ «ОСІНЬ» За бажанням намалювати до одного із віршів («Васильки у полі», або «Осінь») малюнок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шкарупа Світлана
    Оце так знахідка)Шукала цікавий матеріал до уроку.Дуже рада бачити світлини одногрупниці!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Недоцюк Ольга Іванівна
    Дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 грудня 2022
Переглядів
2580
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку