Презентація. ВАЛЕНТИН ЧЕМЕРИС.«Вітька + Галя, або Повість про перше кохання»

Про матеріал
Дана презентація чудово підійде для проведення мультимедійного уроку з української літератури. Використані методи (евристична бесіда, проблемні запитання) допоможуть восьмикласникам характеризувати образи головних героїв твору, досліджувати, як випробування гартують характер людини, як виникає протест проти будь-якого насильства над людиною. Школярі матимуть змогу осмислювати вчинки персонажів, визначати типові та індивідуальні риси, робити власні висновки, аналізувати вчинки героїв. Використовуються різні форми та методи роботи, які втілені за допомогою інформаційно-комунікативних технологій. Запропоновані завдання мають різні ступені складності, тому можуть бути використані й під час проведення контрольної роботи. Кількість слайдів - 55.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валентин Чемерис.«Вітька + Галя, або. Повість про перше кохання»

Номер слайду 2

Теми уроків. ВАЛЕНТИН ЧЕМЕРИС. «Вітька + Галя, або Повість про перше кохання». Гумористична повість про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі: дружбу і перше кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення. Дитячі проблеми в дорослому житті, передані засобами гумору

Номер слайду 3

«Вітька + Галя, або Повість про перше кохан-ня» — автобіографічна гумористична повість. Вітя Горобець — це Валентин Чемерис, бо в дитинстві його часто називали «Вально» або «Вітько». Імен друзів письменник теж не змі-нював: Федько і Галя Козачок реальні особи, з яких він писав своїх персонажів.

Номер слайду 4

Повість. Епічний прозовий твір, який характеризу-ється однолінійним сюжетом, невеликої кіль-кістю персонажів і за широтою охоплювання життєвих явищ і глибиною їх розкриття посі-дає проміжне місце між романом та оповідан-ням. Теорія літератури

Номер слайду 5

Автобіографічний твір. Твір, у якому автор наближається до опису свого реального життя, використовує певні епізоди, що мали місце в його житті. Теорія літератури. Гумор. Художній прийом, заснований на зображенні чого-небудь у комічному вигляді.

Номер слайду 6

Переповідає історію кохання у творі оповідач. Це дорослий чоловік, який уже пережив перші почуття, тому часто йому хочеться втрутитись у перебіг подій і щось порадити Віті чи застерегти його від хибних кроків. Оповідач дотепний та іронічний, але ставиться до своїх персонажів доброзичливо й зі співчуттям.

Номер слайду 7

Перша частина — «Дуель»Друга частина — «Голуба куниця»Композиція твору. У свою чергу кожна частина поділяється на окремі розділи. Усього 26 розділів.

Номер слайду 8

За жанром кожна з частин — це оповідання, тому що сюжет однолінійний, події відбува-ються протягом короткого проміжку часу, діє невелика кількість персонажів. Тому слово «повість» у заголовку потрібно розуміти як синонім до слова «розповідь», а не як визначення жанру твору. Композиція твору

Номер слайду 9

Композиція твору. Експозиція: розповідь про дружбу в дитинстві Віті з Галею та їхні пригоди. Зав’язка: Вітя зізнається своєму другу Федькові у закоханості до Галі Козачок. Для нього самого це почуття стало несподіваним. Друзі вирішують, що Вітя має освідчи-тись дівчині у своїх почуттях.

Номер слайду 10

Розвиток дії: друзі складають, а Вітя виконує сере-наду для Галі; хлопці посилають свій «шедевр» — серенаду — до редакції ра-йонної газети з проханням надрукувати; хочуть роздобути в бабці зілля, яким причарують дівчину; Вітя йде на перше побачення та здійснює заради коханої «трудові подвиги»; утворюється «лю-бовний трикутник». Композиція твору

Номер слайду 11

Кульмінація: відкриває всі таємниці та відповідає на запитання, які виникли в читача на початку твору, — дуель, арешт Ві-ті, зізнання Петра Білого, що він не кохає Галі. Розв’язка: Галя при всіх виявляє свої почуття до Віті й робить його щасливим. Композиція твору

Номер слайду 12

Позасюжетні елементи. Додаткові засоби впливу на читачаінтригуючий заголовок,епіграф,авторські відступи,портрети персонажів,лист із редакції.

Номер слайду 13

Повість розпочинається й закінчується сном. Навіщо автор використав цей прийом і як він називається?Перший сон допомагає авторові швидко переказати події, що відбувалися протягом тривалого часу в минулому. Події, що відбуваються протягом місяця, — це теперішній час. Фінал повісті залишається відкритим, бо є другий сон Вітька, а далі майбутнє.

Номер слайду 14

Доведіть, що твір В. Чемериса «Вітька+ Галя,або Повість про перше кохання» — гумористична повість.

Номер слайду 15

Теорія літератури. Гумор. Доброзичливо-глузливе ставлення до чого-небудь, спрямоване на викриття недоліків; уміння подати, зобразити щось у комічному вигляді. Об’єктом сміху в гумористичних творах є окремі недоліки, вади в суспільному житті, у характері й поведінці людей тощо.

Номер слайду 16

Арсенал прийомівдля зображення комічних ситуаційстворює смішні та парадоксальні ситуації;поєднує в розповіді комічне й драматичне, високий і низький стилі;вживає відповідну лексику та гру слів;поєднує невідповідність стилю мовлення й обстановки, у якій це сказано;натякає або вибудовує ланцюжок думок, що викликають смішні асоціації;перераховує різнорідні предмети в одному ряду;використовує спеціальні риторичні фігури тощо. АВТОР

Номер слайду 17

СМІШНЕ Й СУМНЕ В ПОВІСТІ «ВІТЬКА + ГАЛЯ…»Смішне: наслідування Федьком книжних рома-нів; комічні ситуації із серенадою, лис-том до редакції, приворотним зіллям та ін. Сумне: стан побутового обслуговування на селі; бідність селян; обмежені можливості культурного розвитку, дозвілля; виготов-лення небезпечних іграшок та їхнє вико-ристання; обмундирування міліціонерів.

Номер слайду 18

Тема: гумористична розповідь про життя і при-годи школярів із села Великі Чаплі (дружбу і перше кохання, вірність і перший поцілу-нок, дуель і перше побачення).Ідея: поетизація першого почуття, виховання культури спілкування підлітків, підготовка їх до реалій життя.

Номер слайду 19

Порушені проблемисправжньої дружби (Вітька – Федько);першого кохання (Вітька – Галя);зради (Вітька – Петро);вірності;батьків і дітей;культури спілкування;уміння бачити прекрасне в буденності;необхідність навчання та розвитку творчих здібностей.

Номер слайду 20

ПерсонажіВітька Горобець,Галя Козачок,Федько Котигорошко,Петро Білий,Юрко Гречаний,міліціонер Грицько Причепа,Соломія Кіндратівна — матір Галі,дід Свирид,баба Векла,тітка Пріська,баба Хівря,дід Левонтій.

Номер слайду 21

Літературна вікторина«Уважний читач»1. Яке прізвисько було у Федька?2. Ким працювала сестра Котигорошка?3. Як Федько запропонував Вітьці освідчитися Галі?4. Де Федько взяв сомбреро?5. Для кого, як виявилося, співав серенаду Вітька?

Номер слайду 22

6. Що пообіцяла Галя купити Федьку за зізнання, кого кохає Вітька?7. Чому Юрко пішов в секунданти до Петра Білого?8. Яку репліку постійно повторював Причепа?9. Ким під час канікул працювала Галя?10. Чому загорівся тин Пріськи Деркач?11. Скільки років було Вітьці?12. За якою допомогою Федько ходив до глухої баби Векли?

Номер слайду 23

Перевірте себе1. Жучок2. Бібліотекарем3. Заспівати серенаду4. Зняв з опудала на городі діда Свирида5. Для баби Хіврі6. Халву7. Бо був винен йому 15 копійок8. На даному етапі9. Листоношою10. Від недопалка Вітьки11. Йшов 14 рік12. За зіллям, щоб приворожити Галю

Номер слайду 24

УПІЗНАЙ ГЕРОЯМолоді роки чаплівський цирульник провів у херсонських степах. Кажуть, кращого стрига-ля овець за нього не було по всьому півдню України. Дід Левонтій. На ньому нові (сині в смужечку) штани й жов-ті рипучі черевики. Рукава білої сорочки по-парубочому закачані по лікті. На голові — бокс (…), білявий чубчик непокірно стовбур-читься. Вітька

Номер слайду 25

УПІЗНАЙ ГЕРОЯВона‌ підходила до нього, струнка й висока, в білому-білому платті, зашаріла від швидкої ходи, а очі сяяли ніяково й радо. Галя Козачок. Прикотився в дівочу хату маленький і товстенький весільний сват з білою хлібиною в руках, купленою в сільмазі за двадцять дві копійки, та й став на порозі. Федько

Номер слайду 26

УПІЗНАЙ ГЕРОЯБо не міг старий спокійно дивитися, як про-падають сливові чи вишневі кісточки. Де, бу-вало, не знайде кісточку, — обов’язково, крек-чучи й лаючись, підбере і в кисет сховає. Низенька рухлива жінка, років сорока, кинула на прибулого веселим чистим оком і співуче, м'яко відповіла на привітання: «Здрастуйте, добрий чоловіче». Галина мати. Дід Свирид

Номер слайду 27

До кого адресовані слова. До ГаліО Богине!.. Доношу до Вашого відома, о най-прекрасніша серед усіх Дів вашого району, що я безтямно і до смерті закохався у Ваш образ і гину без Вас, як гине мандрівник у пустелі без краплини живлющої й зцілющої водички.

Номер слайду 28

Хоча й жара, дідько її бери, а доведеться мені прочитати вам лекцію на тему: "Що таке єсть заборонена законом дуель, що таке єсть коха-ння і що таке єсть дурні". Причепа. Хто сказав

Номер слайду 29

Дослідження образів повісті

Номер слайду 30

Головний персонаж твору, якому 14 років. Закоханий у свою односельчанку Галю. В образі поєднані такі риси, як рішучість, наполегливість та доброта. Вітька цілеспрямовано йде до своєї мети,віддано бореться за своє щастя. чудовий та вірний друг.«Вітька — високий, худий, з рідким білявим чубчиком — не міг і хвилини спокійно всидіти на місці. Запальний і рвучкий».

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Федько Котигорошко «маленький товстий і флегма-тичний» 12-річний друг Вітьки. Мав прізвисько Жучок через свою смагляволицість. Він романтичний (запропонував Вітькові освідчитись Галі серенадою). Федько — начитана людина, багато читав про кохання: «Федько вибирав книги на свій смак і ковтав їх десятками. Міг терпляче лежати на одному боці цілий день і ще терплячіше читати семисотсторінковий роман». Хороший друг, всіляко підтримував Вітьку у різних ситуаціях і завжди хотів бути поруч: «Тільки носа не вішай. Он дід Свирид каже, що двічі не вмирати, а раз – не минувати».

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Робота з ілюстрацією до твору

Номер слайду 35

Галя — гарна та приваблива дівчина, «тоненька немов вирізьблена», «в неї гарні чорні очі-оченята, такі жваві, й такі привабливі, і такі бездонні, що прямо диво дивне». Недарма у неї закохався Вітька: «Ех, Вітько, Вітько, гаряча твоя голова!.. І треба ж було тобі отак відчайдушно закохатися у Гальку Козачок!». Галя — дівчина смілива та відважна, «в свисті Галька могла заткнути за пояс будь-якого чаплів-ського хлопця!». Улітку вона працює листоношею, щоб заробити собі грошей. Саме у цьому образі уособлюється ідеал української дівчини.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Петро Білий — боягуз, мамин синочок, ябеда, хвастун, брехун, «завжди прилизаний, напахче-ний одеколоном». Він боїться випробувань, на-магається врятувати тільки себе.«Городом йшла Галя, його Галя із сином чаплівського фінагента Петром Білим! Вона весело сміялася до нього, і Петро теж сміявся. Отой завжди прилиза-ний, напахчений одеколоном мамин синок, Петро Білий. Отой Петро Білий, ябеда і боягуз, хвастун і брехун, якого Вітька терпіти не міг».«Боягуз він нікчемний, а не Петро! Хвастун заячий! Та зроду-віку не повірю, щоб Галя його покохала!»

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Вчинки (кроки) Вітька до серця коханої

Номер слайду 40

З тексту повісті виписати крилаті вислови, пояснити їх значення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Крилаті вислови. Значення. Пасти задніхвідставати, запізнюватися, бути позаду всіх, останнім, відставати або поступатися у чому-небудь. Не ликом шитіпро кого-небудь здібного, освіченого; такого, що уміє тримати себе де-небудь або розібратися в чомусь. Обіцяти золоті горизнаджувати неймовірними обіцянками. Діло в шляпіусе гаразд, як слід; все йде успішно

Номер слайду 41

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Крилаті вислови. Значення. Ведмідь на вухо наступивпро тих, хто не має музичного слуху. Не святі горшки ліплятьпри бажанні можна навчитися багато чого. Дідька лисоговживається для позначення рішучого заперечення чогось; виражає незгоду з ким-небудь. Підбивав клинцізалицятися до кого-небудь. Чекати в моря погодидаремно надіятися на кого-, що-небудь, чекати чогось, залишаючись пасивним

Номер слайду 42

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Крилаті вислови. Значення. Наче вітром здулохтось або щось несподівано або безслідно зник чи зникло. Що з воза впало, те пропалобезповоротно. Під лежачий камінь вода не течетой, хто нічого не робить, нічого й не здобуде

Номер слайду 43

«Так» - «Ні»1. Події відбуваються в селі Великі Чаплі.2. Головному герою Вітькові Горобцю16 років.3. Котигорошко вважав себе знавцем-теоретиком у написанні віршів.4. Товариші зняли з опудала сомбреро, щоб співати Галі серенаду.5. Серенада не розтопила Галиного серця, бо хлопці погано співали.6. Зілля баби Векли не допомогло приворожити Галю, тому що Вітька відмовився його пити.

Номер слайду 44

7. Вітька Горобець ішов на перше побачення до Галі Козачок як на страту.8. Вітька з Федьком розчарувалися в Галі, бо дізналися, що вона пішла на побачення з іншим.9. Щоб помститися Петрові, хлопці відлупцювали його.10. Вітька зрозумів, що теж подобається Галі, коли вона прибігла рятувати його з‑під арешту.11. Коли Федько прийшов сватати Галю, її мама погодилася віддати дівчину.12. На згадку про кохання Вітьки й Галі Федько залишив надпис на дереві: «Вітька + Галя».

Номер слайду 45

Перевірте себе1. Так2. Ні3. Ні4. Так5. Ні6. Ні7. Так8. Так9. Ні10. Так11. Ні12. Так

Номер слайду 46

Кроссенсза твором. Валентина Чемериса«Вітька + Галя,або Повість про перше кохання»Кроссенс – асоціативна головоломка нового покоління. Слово «кроссенс» означає «перетин значень» і придумане за аналогією зі словом «кросворд», яке в перекладі з англійської мови означає «перетин слів».

Номер слайду 47

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}123456789

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Домашнє завдання Знати зміст усього твору, уміти пере-казувати, виділяти головне, комен-тувати, пояснювати підтекст, роби-ти висновки. Створити буктрейлер повісті.https://learningapps.org/1602325 Перевіряємо знання

Номер слайду 50

Тестові завдання1. Секундантом Вітька Горобця бува) дід Свирид;б) Причепа;в) Жучок.2. У  свисті вона могла заткнути за пояс будь – якого чаплівського хлопцяа) Галя;б) баба;в) Жучок.ва

Номер слайду 51

3. Семисотсторінковий роман читава) Галя;б) Вітька;в) Котигорошко.4. Село, в якому відбувалися надії, назива-єтьсяа) Великі Чаплі;б) Малі Чаплі;в) Великі Луки.ва

Номер слайду 52

5. Дощі вгамувалися наа) 6 день;б) 3 день;в) 5 день.6. Серенаду друзі співали біля хатиа) Галі;б) баби Хіврі;в) голови сільради.вб

Номер слайду 53

7. За інформацію про кохану Вітька Галя пообіцяла Котигорошкуа) морозиво;б) цукерки;в) халву.8. Баба Векла дала зілля від животаа) Федькові;б) Галі;в) Вітькові.ва

Номер слайду 54

9. «Вона викине білий прапор»а) баба Векла;б) мати Вітька;в) Галя.10. Через годину хлопці витяглиа) 32 відра;б) 33 відра води;в) 34 відра.вб

Номер слайду 55

11. Городом йшла Галя іза) Грицьком Причепою;б) Котигорошком;в) Петром Білим.12. У кобурі Грицька Причепи лежалоа) кусень хліба і два помідори;б) два кусня хліба і два помідори;в) пістолет.ва

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 30
Оцінки та відгуки
  1. Шаповал Світлана
    Дякую за матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривошея Анжела Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Федорченко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Мартинюк Зіновія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Суркова Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Поліщук Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Макеєва Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Космикіна Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Оробець Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Піхно Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Шух Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Лапацька Галина Тимофіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Шевченко Інна
    Величезне дякую! Робота просто СУПЕР!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Бачурська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Алексєєва Олеся
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Байраченко Віта Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Голова Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Малишева Ілона Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Артеменко Раїса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. Лісневська Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Зубенко Наталія
    Презентація варта НАЙВИЩОЇ оцінки. Дякую!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. шпинтюк руслана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  29. Чорней Алла Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  30. Рідош Олена Олексадрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 27 відгуків
pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
63518
Оцінка розробки
5.0 (30 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку