презентація "Вареники - Божі хваленики"

Про матеріал
Презентація до родинного арт-пікніка "Вареники - Божі хваленики". використано народознавчий матеріал, народні та сучасні музичні композиції. Презентацію можна використати для уроків трудового навчання або позакласних заодів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ВАРЕНИКИ – БОЖІ ХВАЛЕНИКИ

Номер слайду 3

Уривок з кінофільму «Вій»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Відео до пісні «Ой вареники у сметані»

Номер слайду 6

Археологи та історики, вивчаючи знахідки трипільської культури, стверджують, що він походить ще з тих часів. Трипільці, у житті яких символічні графічні зображення та різноманітні піктограми мали велике значення, вірили, що символом молодого місяця та продовження роду є вареник.

Номер слайду 7

На обідньому столі у повсякденному меню вареники зустрічалися не часто. Вони були прикрасою недільного і святкового столу. Ця страва входила до складу трапез на весіллях, хрестинах, поминках, гостинах, храмових свят; їх варили на толоку й обжинки.

Номер слайду 8

На Святвечір, під час приготування, господиня стежила за співвідношенням тіста та начинки, і завше робила так, аби залишалося перше чи друге. Якщо тіста і начинки буде вдосталь «один в один», то вважали, що це «на біду».

Номер слайду 9

Молоді дівчата ворожать за допомогою вареників «на Андрія». Ліпили вареники, у них вкладали папірець із будь-якими чоловічими іменами, не обов’язково знайомих хлопців. Потрібно було уважно стежити, коли закипає вода: з яким іменем вареник спливе на поверхню першим — так і зватимуть майбутнього чоловіка.

Номер слайду 10

Вареники займали важливе місце в українських обрядах. Вважалося, що ними можна задобрити духів: добрих – щоб допомагали, злих – щоб не шкодили.

Номер слайду 11

Українці вірили, що вареники мають магічну функцію — готували тоді, коли народжувалася худоба, жінки несли вареники як обов’язкову страву породіллі після пологів і бажали молодій мамі: «Щоб була повна, тобто здорова, як вареник»..

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Кращий знавець вареників

Номер слайду 15

Пісня «А мій милий вареничків хоче»

Номер слайду 16

Лічилки. Федір, Сидір і Каленик. Збудували тут куреник. У куренику сидять,По варенику їдять. В нас вареників немає,Хто жмуритись починає? *** Еники-беники, з сиром вареники. Еники-беники-квас – вийшов маленький Тарас

Номер слайду 17

Мирилки Мир-миром!Пироги з сиром,Варенички в маслі,Ми дружечки красні —Помирімося!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Пісня “Вареники кручені”

Номер слайду 20

Вареники-ліпеники, ніби річ не хитра. Посміхається лукаво на столі макітра. А вареничків чимало з вишнями і сиром:«Їжте, мамо, їжте, тату, набирайтесь сили!»Приспів: Ой варенички кручені, страва незвичайна,Для обіду, для вечері і для чарування. Вареники, варенички, тай ще варениці,Як побачать - усміхнуться вікна у світлиці.«Чом ти милий – чорнобривий, заглядаєш в очі?Сама бачу вареничків, вареничків хочеш!»Приспів. Мовить милий із порогу запал у коханні:«Дай вареничків голубко у густій сметані». Не по три, не по чотири йому подавала,Вареничками в світлиці його чарувала. Приспів. Ой варенички полтавські, страва незвичайна,Для обіду, для вечері і для чарування.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Пам'ятник у Черкасах

Номер слайду 24

Памя'тник у Канаді

Номер слайду 25

Родичі вареника

Номер слайду 26

Пироги — не вороги. Не гарна хата вуглами, а гарна пирогами. У нас, по-вашому, пироги з кашею. Де пиріг із грибами, там і ми з руками. Вареники довели, що нам хліба не дали. У нас, по-вашому, пироги з кашею. Де пиріг із грибами, там і ми з руками. Сякі-такі вареники, та все ж кращі варениць.

Номер слайду 27

Почекайте, вареники, прийде на вас масниця. Догадавсь — та й вареники в шапку. Минулись тії роки, що розпирали вареники боки. Ріж мою душу вареником до подушки! Вже й дрова і вода, коли б сир і мука, то би вареників наварила! Вареники ті самі, та інша макітра. Аби рот не гуляв, так вареником заткнути. Беззубий — хамелю, хамелю, а вареники з сиром умелю

Номер слайду 28

Плаває, як вареник у масліЯкий хват до вареників!Через ваші вареники і в макітру не можна заглянути. Рятуй мене хоч вареником

Номер слайду 29

Славень українському варенику

Номер слайду 30

pptx
Додано
19 червня 2019
Переглядів
3088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку