Презентація "Василь Симоненко "Лебеді материнства"

Про матеріал
Розробка до уроку вивчення поезії Василя Симоненка "Лебеді материнства". Містить цікаві завдання та матеріали
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ВАСИЛЬ СИМОНЕНКО “ЛЕБЕДІ МАТЕРИНСТВА”

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мета уроку:поглибити знання школярів про життєвий і творчий шлях В. Симоненка; проаналізувати його поетичний твір «Лебеді материнства», звертаючи увагу на його ідейно-художній та символічний зміст, жанр, образи; розвивати вміння учнів зв’язано й грамотно викладати свої думки, почуття, спостереження; робити висновки; розкрити цінність художнього твору й показати його зв’язок із музикою, образотворчим мистецтвом, фольклором, природознавчими науками; розвивати навички виразного читання художнього твору; збагачувати словниковий запас школярів; формувати кругозір, світогляд; виховувати почуття поваги до творчості В. Симоненка, любові до Батьківщини.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Які почуття викликала поезія?

Номер слайду 7

Які незрозумілі слова зустрілися?Лиман – затока з морською водою в гирлі річки або озеро поблизу моря, іноді багате на грязі з лікувальними властивостями. Сургучевий від «сургуч» - забарвлена тверда смола, віск, що легко плавиться й застигає; уживається для опечатування пакетів, посилок, приміщень. Шиба – віконне скло. Досада – прикрість. Марево – зорове явище в атмосфері, за якого на горизонті з'являються уявні зображення наземних предметів або ділянок неба; міраж.

Номер слайду 8

Як побудована поезія?

Номер слайду 9

Які народні пісні нагадує?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ле́бідь (Cygnus) — рід водоплавних птахів родини качкових. Оперення лебедів за своїм забарвленням буває або чисто біле, сірого або чорного кольору. Самиць і самців дуже важко відрізняти. Типові виводкові птахи. Оперення щільне і водонепроникне. Добре розвинена куприкова залоза. У лебедів поперечні вирости країв дзьоба перетворились на зубці для утримання здобичі. Від гусей лебедів відрізняє ще довша шия, що дозволяє в глибших водах обшукувати дно у пошуках їжі, а також їх величина, адже вони є найбільшими водними птахами. Розмах їх крил досягає двох метрів, а маса може перевищувати п'ятнадцять кілограмів. Якщо розмір такий, як і в гуски, лебедя можна відрізнити за наростом при основі дзьоба. Лапи досить короткі, через що лебеді, пересуваючись по землі, справляють враження незграбних. Зате у них дуже розвинена літальна мускулатура, що дозволяє їм долати тисячі кілометрів на їх щорічних перельотах на південь і назад. Лебеді тримаються однією парою до кінця життя. Якщо самець чи самиця помирає, інший лебідь не шукає пари вдруге. Потомство виводиться обома батьками, що опікуються своїм молодняком протягом року після народження.

Номер слайду 12

Фольклорна основа

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ПРИКРАСИ

Номер слайду 15

ГЕРАЛЬДИКА

Номер слайду 16

ХУДОЖНІ ТВОРИ

Номер слайду 17

ОБРАЗИ - СИМВОЛИ

Номер слайду 18

ПАСПОРТ ТВОРУНазва. Автор. Літературний рід. Жанр. ТемаІдея. Провідний мотив. Художні засоби

Номер слайду 19

Сенкан. Перший рядок - це іменник. Другий рядок – це опис теми, два прикметники. Третій рядок називає дію, пов’язану з темою, і складається з трьох слів (звичайно, це дієслова). Четвертий -  фраза, яка складається з чотирьох слів і висловлює ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. П’ятий рядок складається з одного слова — синоніма до першого слова.

Номер слайду 20

Дякую за співпрацю!

Номер слайду 21

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку