Презентація«Великодні яйця»

Про матеріал
Є багато свят, які люблять зустрічати українці. Але одним з головних є весняне свято – Великдень. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов. Обмін яйцями міцно увійшов у великодню традицію. Яйце – символ життя і чудесного воскресіння. В іконопису воскреслий Ісус був оточений сяйвом, схожим за формою на яйце. Великоднім яйцям приписують цілющі властивості. Презентація познайомить учнів з видами великодніх яєть, викличе бажання зробити їх своїми руками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодні яйця. Підготувала Долгова О. В.

Номер слайду 2

Радісний надходить день,Дзвонять дзвони: дзень-дзелень. Понад міста, понад села Лине вісточка весела. Вийдем - вийдем на горбок, Заспіваєм гагілок, Що весна вже воскресла, Нам Великдень принесла. Р. Завадович

Номер слайду 3

Великодні яйця є постійним атрибутом Великодня. За легендою, після Воскресіння Ісуса Христа Марія Магдалина прийшла з вісткою про це до самого римського імператора Тиберія. Тоді був звичай приносити начальству якийсь подарунок. Багатші несли коштовності, бідніші – те,  що могли. 

Номер слайду 4

Тому Марія Магдалина простягнула Тиберію в подарунок біле яйце зі словами: «Христос Воскрес!». Імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю стати червоним». Не встиг він закінчити фразу, як яйце в руках  Марії Магдалини залилося червоною барвою. З тих пір на Великдень почали в подарунок підносити розфарбовані яйця.

Номер слайду 5

За технікою виготовлення великодні яйця можна поділити на дві великі групи: виготовлені без використання воску та виготовлені за допомогою воскової техніки (власне писанки). Раніше для фарбування писанок використовували природні барвники рослинного походження. Наприклад, жовтий колір виготовляли з кори писанкарі почали використовувати здебільшого куповані барвники.

Номер слайду 6

Великодні яйця, виготовлені без використання воску

Номер слайду 7

Бісерки. Яйця на які за допомогою клею прикріплюють бісер різного кольору та розміру.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дряпанки. На пофарбованій одним тоном поверхні яйця гострим предметом видряпують узор. Для драпанки краще брати яйця коричневого відтінку. Шкаралупа таких яєць міцніше, ніж білих. Ажурний малюнок на драпанці добре виглядає на коричневій чи іншій темній фарбі.

Номер слайду 12

Спочатку яйця варять, а потім фарбують в темний колір, потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом, ножицями, товстої голкою. Але перш, ніж вицарапать візерунок, його необхідно нанести на яйце олівцем. Під час роботи яйце тримають в лівій руці, а гострий предмет - у правій. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Крашанки. Яйця, пофарбовані одним кольором, без узорів. Крашанки — від слова фарбувати. Фарбувати яйця можна по-різному. 

Номер слайду 16

Одні господині варять яйця круто, а потім на 10-15 хвилин занурюють у розчин теплої води з харчовим барвником, який можна купити в магазині. Інші господині люблять фарбувати яйця у відварі цибулинної лушпайки. Для цього сирі яйця поміщають в каструлю з водою, додають цибулинні лушпайки і варять 15-20 хвилин, поки яєчка не придбають потрібний колір. 

Номер слайду 17

А раніше яйця фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви, перев'язували нитками і варили. Виходили красиві «мармурові» яйця.

Номер слайду 18

Крашанки виготовляють по всій території України, адже вони є обов’язковим великоднім атрибутом. На початку ХІХ ст. виготовляли такі крашанки: «в кірку» – червоні, «в бразолію» – темно-сині зі специфічним відблиском і «в жовтило» – жовті. У кінці ХІХ ст. однокольорові великодні яйця часто називали «галунками» (через додавання для закріплення фарби спеціальної речовини – галуну) або мальованками, сливками, галками. 

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мальованки. Яйце розмальовують фарбами за допомогою пензля(найчастіше це дерев'яні, декоративні писанки).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Трав’янки Натурально-листкова техніка. Даний метод полягає у тому, що до яйця прикладають листя рослин, обмотують ганчіркою, обв’язують ниткою і в такому вигляді відварюють у лушпинні цибулі або ж уже зварене яйце опускають у фарбу. Після цього ганчірку і листочок знімають, а на яйці залишається його відбиток.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Великодні яйця, виготовлені за восковою технікою

Номер слайду 32

Розфарбовування писанки восковою технікою досягається поетапним нанесенням воску на певні ділянки поверхні яйця. Віск при цьому накладається крапками, прямими і кривими лініями, що дозволяє створити різні орнаменти. Для нанесення воску здебільшого використовують спеціальний інструмент – писачок.

Номер слайду 33

Крапанки. Крапанки — від українського слова «крапати», тобто покривати краплями. Спочатку яйце фарбують одним кольором, а потім, коли воно висохне і остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають в гарячу воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце. Віск можна і акуратно здерти.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Я - писанка-красуня, Вся в рисках і квітках. Красу митців несу я,Їх славлячи в віках. Мене кладуть у свято. На пишному столі,Щоби моїм убранством. Втішалися малі.І. Міщенко

Номер слайду 38

Писанки. На поверхню яйця розтопленим воском за допомогою писачка наносять орнамент.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Сучасні декоровані яйця

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Христос воскрес! Радійте, діти, Біжіть у поле, у садок, Збирайте зіллячко і квіти, Кладіть на Божий Хрест вінок! 

Номер слайду 60

Нехай бринять і пахнуть квіти, Нехай почує Божий рай, Як на землі радіють діти І звеселяють рідний край.

Номер слайду 61

Христос воскрес! Христос воскрес!Збирайтесь, діти, ну ж співати: Радіючи з святих небес... На вас погляне Божа Мати, Л. Глібов

Номер слайду 62

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богданова Лидия
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Образотворче мистецтво 1 клас (Трач С. К., Резніченко М. І.)
Додано
26 березня 2019
Переглядів
6226
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку