Презентація " Євген Коновалець - організатор і перший керівник ОУН"

Про матеріал
Біографія Є. Коновальця. Євген Коновалець, засновник активного українського націоналістичного руху як воєнно-політичного явища 1891 народився Євген Коновалець, військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, комендант УВО, голова Проводу українських націоналістів (з 1927), перший голова ОУН (з 1929), один з ідеологів українського націоналізму. Брав активну участь у діяльності Української національно-демократичної партії, яка була найбільш впливовою на той час у Галичині. Його політичні переконання щодо України були такими: самостійництво, державництво й соборництво. У 1917 році очолював створену у Києві формацію Січових Стрільців. За його ініціативою та участю була заснована Українська стрілецька громада, що поклала початок Організації державного відродження України (ОДВУ) в США і Українського національного об’єднання (УНО) в Канаді, було сформовано військовий штаб та започатковано школи з підготовки військових кадрів. 23 травня 1938 р. Коновалець був убитий у Роттердамі П. Судоплатовим, агентом НКВС. Нині в Україні 23 травня відзначають День героїв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала : Студентка групи ІП-41 БЛіпецька ІренаІсторичний портрет

Номер слайду 2

Народився 14 червня 1891 р. в учительській родині Михайла Коновальця і Марії Вегжиновської в селі Зашків. Дитинство та юні рокиЄ. Коновалець з батьком1914-15рр.

Номер слайду 3

Євген Коновалець у 4 кл. Академічної гімназії. Львів, 1905 рік1910-ті роки. Початкову освіту здобув у Зашківській нар. школі 1901–09 вчився в Академічній гімназії у Львові.1909 вступив на юрид. ф-т Львів. ун-ту. Цього ж року брав участь у 1-му Всеукр. студентському з'їзді.1913 був обраний членом правління Укр. студентського союзу і брав участь у 2-му Всеукр. студентському з'їзді, на якому познайомився з Д. Донцовим. Цього ж року став членом Укр. нац.-демократ. партії, входив до її "Тіснішого народного комітету" і очолював її 4-ту секцію.

Номер слайду 4

мобілізований до 19-го полку 9-го корпусу Крайової оборони Львова ("ландвер"), до якого був приписаний, і отримав звання кадет-аспірант. У черв. 1915 під час боїв на г. Маківка потрапив у рос. полон і був етапований до табору для військовополонених спочатку в Чорному Яру біля Царицина (нині м. Волгоград, РФ), потім у самому Царицині. Разом з ін. укр. старшинами налагодив там пропагандистську діяльність серед полонених. Час Першої світової війни

Номер слайду 5

Революційні події: у верес. 1917 покинув табір і прибув до Києва. У жовт.-листоп. цього ж року разом з Р. Дашкевичем та однодумцями сформував у Києві Галицько-Буковинський курінь січових стрільців. У січ. 1918 обраний командиром реорганізованого Галицько-Буковинського куреня січових стрільців. Курінь ніс охоронну службу Української Центральної Ради, а в січ.-лют. 1918 брав участь у придушенні більшовицького Київського (січневого) збройного повстання 1918.

Номер слайду 6

У жовтні-листопаді 1917 рр. Євген Коновалець спільно з Романом Дашкевичем та іншими членами ГБК сформували Галицько-буковинський курінь січових стрільців. У січні 1918 року після проведення реорганізації Євгена Коновальця обрано командиром Куреня Січових Стрільців. У кінці січня — на початку лютого 1918 р. - протидія січневому заколоту та у боях проти більшовицьких військ на підступах до міста. 1-2 березня 1918 року стрілецькі частини спільно з Запорізьким Корпусом і Гайдамацьким кошем визволили від більшовиків Київ.

Номер слайду 7

З приходом до влади гетьмана Скоропадського полк Січових Стрільців 1 травня 1918 р. роззброїли та розформували. Є. Коновалець здійснював організаційні заходи щодо створення нової стрілецької частини. В кінці серпня 1918 р. Коновалець отримав дозвіл на формування Окремого Загону Січових Стрільців з осідком у Білій Церкві. вів переговори з гетьманом про умови надання національно-демократичними силами (у підтримки гетьманському уряду січові стрільці підтримали Директорію УНР у повстанні проти влади гетьманського режиму та приєднались до військ Директорії в Мотовилівському бою.

Номер слайду 8

В 1918-1919 керував дивізією, корпусом і групою Січових Стрільців під час бойових операцій проти більшовицьких і денікінських військ. Був одним з довірених союзників Петлюри. Однак склав повноваження після укладення Симоном Петлюрою союзу з Пілсудським. У листопаді 1919 р. Євген Коновалець потрапив до табору для полонених у Луцьку. Коновалець брав активну участь у зміцненні боєздатності республіканської армії. 22 січня 1919 року

Номер слайду 9

На еміграціїНавесні 1920 р., звільнившись з ув'язнення, перебрався в Чехословаччину. Намагався у порозумінні з Симоном Петлюрою організувати з інтернованих бійців УГА, що перебували в Чехословаччині, і українських полонених з таборів у Італії військове формування та робив спроби організувати збройне підпілля на окупованих українських землях. У серпні 1920 р. за безпосередньої участі Євгена Коновальця створено Українську Військову Організацію (УВО). Члени Стрілецької ради у Празі в липні 1920 року

Номер слайду 10

Осип Навроцький писав:"Авторитет полк. Коновальця, як провідного військового політичного діяча, був уже в тому часі такий великий, що йому корилися всі, навіть ті, що з причин політичного партикуляризму могли б ставитися до нього з резервою. Силою того самого військово-політичного авторитету, силою своєї могутньої індивідуальности полк. Коновалець відразу станув на чолі Української Військової Організації, без конкуренції і контркандидатів".

Номер слайду 11

20 липня 1921 р. Євген Коновалець повернувся до Львова і очолив Начальну Команду УВО. із грудня 1922 року був змушений мешкати в еміграції у Чехословаччині, Німеччині, Швейцарії та Італії. У листопаді 1927 за його ініціативи на одній з 28 січня — 3 лютого 1929 на конгресі у Відні було створено Організацію українських націоналістів (ОУН), головою проводу якої обрали Євгена Коновальця. Керівники УВО з друзями й рідними. Зліва направо: Ярослав Чиж, Парасковія Чмола, Василь Кучабський, Таїсія Юрієва, Іван Чмола, Євген Коновалець. Ворохта, суч. Івано-Франківська обл., 1921 рік.

Номер слайду 12

Сім’я. Чоловік величав дружину "мручок" за її слабкість, безпорадність, відсутність усмішки. Згодом Ольга згадувала: «Наше життя — це був вічний рух, зміни, неспокій. Вічний приїзд і виїзд. Ті приїзди все були радісні, але які сумні виїзди! І цей останній. Цілими роками переслідував мене дивний неспокій, якесь дивне, страшне передчуття... Мої останні слова були: «Вважай на себе!..»1922р. - одружився з Ольгою Федак, донькою відомого Львівського адвоката Степана Федака.в січні 1924 року в подружжя Коновальців народився син Юрко

Номер слайду 13

"Питання провідництва ще ніколи не було в нас так гострим як під теперішній момент. Я абсолютно не бачу людини, яка могла б мене заступити, і це мене надзвичайно нервує і просто обезвладнює", - писав Коновалець в листі до секретаря ОУН Володимира Мартинця ще в 1930 році. Конгрес українських націоналістів, Відень, 1929 рік

Номер слайду 14

конфлікт Коновальця з середовищем Диктатора ЗУНР Євгена Петрушевича""Діяльність мою і моїх колишніх товаришів оплутано такою сіткою найбільших нісенітниць і провокацій, що в сторонніх людей мусіло дійсно зродитися підозріння, коли не тверде пересвідчення, що я й мої товариші – якісь польські аґенти, - писав Коновалець,- Наслідком такої атмосфери, що утворилася кампанією галицького уряду, був приїзд з Чехословаччини одного старшини з дорученням і пляном позбавити мене життя".

Номер слайду 15

Цим старшиною був колишній сотник УГА Юліян Головінський, який влітку 1922 року прибув до Львова щоб вбити Коновальця. В столиці Галичини він зв’язався зі знайомими військовими, які влаштували зустріч із лідером УВО. Після цього Головінський прийшов до висновку: "Це не Коновальця, тільки тих сучих синів у Відні треба б вистріляти".

Номер слайду 16

Спецоперація «Ставка»Виконавець-агент радянської служби зовнішньої розвідки Павло Судоплатов. У листопаді 1937-го його прийняв Сталін й поставив задачу розробити план «нейтралізації» керівництва ОУН. За тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план Сталіну, керівнику НКВД Єжову та голові ЦВК УРСР Петровському. Він зумів увійти в довіру до Євгена Коновальця, який вірив в існування в СРСР міцного підпілля. Це «нелегальне угрупування» й презентував, згідно з «легендою», Судоплатов під псевдонімом «Павлусь Валюх».

Номер слайду 17

23 травня 1938 року Судоплатов передав у Роттердамі в кафе готелю «Атланта» вибухівку, замасковану під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок «від друзів». Після того як коробка була перевернута у горизонтальне положення, вона вибухнула. Поховано Євгена Коновальця на цвинтарі Кросвейк.15 липня 1968 року Євгену Коновальцю присвоїли Воєнний хрест (посмертно).

Номер слайду 18

Похорон Полковника відбувся через кілька днів, 28 травня на цвинтарі Кроссвейк. В останню путь Полковника проводжали кілька соратників, які на той час були в Роттердамі або змогли до нього дістатися, дружина і консул Литви у Роттердамі. Кроосвейк в м. Роттердам

Номер слайду 19

„У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю«Жив для України і загинув за неї….»

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
2348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку