Презентація " Видатні актори Миколайчук Биков Ступка Сучасні фільми переможці "

Про матеріал
ознайомити учнів з українським кіномистецтвом; розвивати вміння самостійно знаходити необхідну інформацію, готувати доповіді, аналізувати та характеризувати особливості різних культур; виховувати інтерес до культурної спадщини нашого народу, любов до рідного краю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл мист Кіно Видатні актори Миколайчук Биков Ступка Сучасні фільми переможці 3 05 2022

Номер слайду 2

Нині в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців, знімається багато короткометражних фільмів. Нерідко кінокартини торкаються сучасної тематики, зокрема проблем молоді, підлітків «Трубач»— український повнометражний сімейний, дитячий, комедійний мюзикл відзнятий режисером Анатолієм Матешко.

Номер слайду 3

«Сторожова́ заста́ва» — український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменного роману Володимира Рутківського. Фільм розповідає про сучасного школяра Вітька, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад. Там воїни — майбутні богатирі, охороняють заставу, здолати яку прагнуть половці, і допомога Вітька виявляється дуже слушною. Вийшла в широкий український прокат 12 жовтня 2017 року

Номер слайду 4

Уперше в українському кінематографі «Золоту пальмову гілку» на Каннському кінофестивалі в номінації «Кращий короткометражний фільм» здобув І. Стрембіцький за стрічку «Подорожні» (2005).

Номер слайду 5

Понад 40 нагород, серед яких три призи Каннського кінофестивалю, має художній фільм М. Слабошпицького «Плем’я» (2014). Фільм розповідає про молодого хлопця Сергія, який прибуває до інтернату для глухих, де вступає в кримінальне угрупування «Плем'я» й закохується в дівчину Аню.

Номер слайду 6

У наш час на популярних кінофестивалях та конкурсах присуджують спеціальні премії, з-поміж яких набула ваги українська статуетка «Скіфський олень». Її отримує володар Гран-прі Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість», що проводиться з 1970 р.

Номер слайду 7

Дедалі більше творчих обертів набирає міжнародний кінофестиваль в Одесі, який проводять із 2010 р.

Номер слайду 8

Надзвичайно яскравими постатями в українському кінематографі другої половини минулого століття є І. Миколайчук та Л. Биков.

Номер слайду 9

Постать Івана Миколайчука в сучасній українській культурі дійсно видатна. Миколайчук першим вивів на екран справжній образ українського народу. Іва́н Васи́льович Миколайчу́к (1941 — 1987) — український кіноактор, кінорежисер, сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988 року (посмертно). Зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та має дві режисерські роботи. В УРСР носив тавро «неблагонадійного».

Номер слайду 10

Замість схваленого радянською цензурою козака-веселуна на екран вийшов мужній син свого народу, в душі якого живуть історія рідного краю, думи про його біль і радості. «Ті́ні забу́тих пре́дків» в міжнародному прокаті «Диќі ко́ні вогню́» — український радянський художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий 1964 року на кіностудії імені Олександра Довженка. Екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.

Номер слайду 11

Герої Івана Миколайчука були не масками, а живими людьми, що, ніби подолавши час, повернулися до свого народу, несучи йому відданість і любов. «Пропала грамота» — український радянський художній фільм кінорежисера Бориса Івченка, почасти заснований на однойменному оповіданні Миколи Гоголя.

Номер слайду 12

До творчої спадщини актора належать ролі у фільмах «Тіні забутих предків», «Пропала грамота», «Сон», «Захар Беркут».«Сон» — український радянський біографічний кольоровий художній кінофільм 1964 року, присвячений Т. Шевченку.

Номер слайду 13

«Заха́р Бе́ркут» — український радянський кольоровий широкоформатний стереофонічний художній фільм 1971 року, знятий за мотивами однойменної повісті Івана Франка про подвиг невеличкої карпатської громади, що 1241 року вступила в нерівний двобій з татаро-монгольськими завойовниками.

Номер слайду 14

Леонід Биков відомий глядачам як надзвичайно обдарований актор і режисер з яскравою творчою індивідуальністю. Найповніше його талант проявився в розкритті теми «людина на війні». Леоні́д Фе́дорович Би́ков ( 1928 —1979) — український радянський актор, режисер і сценарист, заслужений артист УРСР (1958), заслужений артист РРФСР (1965), народний артист УРСР (1974).

Номер слайду 15

Кінотвори «У бій ідуть лише старики» й «Ати-бати, йшли солдати» визнані одними з найкращих фільмів про вогняні роки Великої Вітчизняної війни.

Номер слайду 16

Кінофільм наповнений любов'ю головного героя Титаренка (Л. Бикова) до Батьківщини — в одному з епізодів, він каже побратимам: «Як же ви не помітили — ми ж сьогодні над моєю Україною билися... де і повітря інше, а небо блакитніше і земля зеленіша!».«В бій ідуть тільки "старики"» (рос. «В бой идут одни „старики“») — радянський військовий художній фільм режисера Леоніда Бикова, знятий в Україні на Кіностудії ім. Олександра Довженка 1973 року. 

Номер слайду 17

Герой Л. Бикова — оптимістичний, веселий, відчайдушний українець, гідний нащадок славетних козаків, який здатен стати на захист Батьківщини й віддати за неї життя.«Ати-бати, йшли солдати…» (рос. «Аты-баты, шли солдаты…») — український радянський художній фільм кіностудії ім. Олександра Довженка, остання режисерська робота 49-річного Леоніда Бикова і його остання роль у кіно. Лідер прокату 1977 року (7 місце, 35,8 млн глядачів). 

Номер слайду 18

У створеному Леонідом Биковим образі солдата відчувається любов митця до рідної землі, її культури, до свого народу та його самобутнього характеру.

Номер слайду 19

Головною особливістю українського ігрового кіномистецтва є прагнення митців до філософського осмислення вищих духовних цінностей, сенсу людського буття, створення власної поетичної кіно-мови, в основі якої вікові традиції народного мистецтва. Саме ці риси вирізняють українське кіно у великому світі кінематографічного мистецтва.

Номер слайду 20

А́да Микола́ївна Ро́говцева (Рогове́ць; 1937) — українська акторка театру та кіно. Народна артистка УРСР (1967), Народна артистка СРСР (1978). Герой України (2007). Дружина українського актора Костянтина Степанкова (Волощука).

Номер слайду 21

Богда́н Сильве́стрович Сту́пка ( 1941 —  2012) — український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії (1993, за головну роль у виставі «Тев'є-Тевель», за Шолом-Алейхемом), Народний артист УРСР (1980), Народний артист СРСР (1991), Герой України (2011).

Номер слайду 22

«Чо́рна ра́да»  — український історичний 9-серійний телесеріал за романом українського письменника Пантелеймона Куліша «Чорна рада». Телесеріал уперше транслював телеканал Перший національний у вересні 2000 року

Номер слайду 23

«Вогне́м і мече́м» — польський історичний фільм режисера Єжи Гоффмана, випущений 1999 року. В основу фільму ліг однойменний роман Генрика Сенкевича «Вогнем і мечем». 

Номер слайду 24

«Із життя Остапа Вишні»  1991— український документальний ігровий фільм режисера Ярослава Ланчака про страждання Остапа Вишні у засланні до Сибіру.

Номер слайду 25

Пам’ятні монети НБУ, присвячені Б. Ступці

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 11 клас, Презентації
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку