Презентація "Види пам'яток та пам'ятників"

Про матеріал
Презентація на тему "Види пам'яток і пам'ятників" з історії України для учнів 5 класу нової української школи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка вивченого на минулому уроці1. Пригадайте, що таке історичнна пам’ять та пам’ятки історії?2. Які види пам’яток історії ви знаєте?

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльностіБесіда. Як ви думаєте, усі ці речі, що були привезені до музеї – звідки взяли їх вчені (розкопали, знайшли…, передали інші люди ) Мозковий штурм Навіщо люди здавна збирали та зберігали старовинні речі та оповіді про минуле?- цікавились- щоб знати своє минуле- щоб знати про свою родину, її походження …

Номер слайду 3

Види пам’яток та пам’ятників

Номер слайду 4

Мета: Навчити: працювати з доступними джерелами інформації, формувати власну думку та доводити її, розпізнавати історичні пам’ятки і пам’ятники; ставити запитання до отриманої інформації; розпізнавати символічний зміст пам’ятників, у залежності від епохи, в якій вони були встановлені. Розвивати навички роботи в колективі. Розвивати в учнів уміння аналізувати, виділяти головне, ставити питання, оцінювати історичні пам’ятки, працювати з текстовими та візуальними матеріалами. Розвивати критичне мислення. Виховувати в учнів повагу до національної історії, ставлення до пам’яток історії як скарбу, гордості і надбання народу.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу1. Історична пам'ять. Пам’ятки історії та пам’ятники. Учитель.   Україна має багатовікову історію та культуру. Свідченнямцього є пам’ятки історії та культури, які допомагають зберегтиісторичну пам’ять. Вони є в кожному регіоні України. Це справжнійскарб і гордість нашої Батьківщини. Завдяки пам’яткам місто або селостає відомим у світі. З усіх куточків земної кулі приїздятьтуристи, щоб побачити ці безцінні скарби. До наших днів збереглисязамки, фортеці, палаци та садиби, парки, монастирі й храми, промисловіпідприємства та багато інших архітектурних витворів мистецтва.Іноді із сукупності пам’яток постають цілі ансамблі, які відтворюютьатмосферу минулих часів. Найвідомішими з них, зокрема, є ансамбліпам’яток історичного центру Львова, старої частини міста Кам’янця. Подільського, Києво-Печерської лаври тощо. Проте не лише споруди є пам’ятками історії. До них належатьтакож пам’ятні місця й предмети, пов’язані з історичними подіями,розвитком суспільства й держави, твори матеріальної та духовноїтворчості, які становлять історичну, наукову, художню або іншукультурну цінність. Це можуть бути археологічні пам’ятки (залишкидавніх поселень, укріплень, поховань, кам’яні скульптури, наскельнізображення тощо).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Пам’ятник - ????

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Робота з поняттям. Скульптурна група-зображення кількох об'єктів — фігурна група, або багатофігурна композиція. Тріумфальна арка — монументальне оформлення проїзду або урочиста споруда у формі арки з одним або декількома склепінчастими проходами на честь військових перемог і знаменних подій. Статуя - різновид круглої скульптури, скульптурне зображення людини, тварини, міфологічних персонажів на повний зріст. Бюст -  в скульптурі зображення людини з відображенням торсу від обличчя до грудей.

Номер слайду 10

Меморіальна дошка- плита, зазвичай з довговічного каменю (мармуру, граніту) чи металевого сплаву (бронза, чавун), що увічнює пам'ять про знамениту особу або подію. Встановлюється на будівлях, де жила або працювала знаменита особ. Обеліски-величні пам’яники, прмсвячені людям, які загинули на фронтах Другої світової війни.

Номер слайду 11

Скульптурна група. М. Київ «Оборона Києва»М. Батурин «Гетьмани. Молитва за Україну»

Номер слайду 12

Тріумфальна арка. Тріумфальна арка Костянтина м. Рим

Номер слайду 13

Статуя. Статуя Т. Г. Шевченка в Києві«Батьківщина мати» в м. Київ

Номер слайду 14

Статуя

Номер слайду 15

Бюст. Бюст Олеся Гончара м. Дніпро. Бюст М. В. Гоголя м. Дніпро

Номер слайду 16

Бюст Л. Українки м. Київ. Бюст Гомеру

Номер слайду 17

Меморіальна дошка. Меморіальна дошка Д. Яворницькому у м. Нікополі

Номер слайду 18

О. П. Довженко. Григір Тютюнник

Номер слайду 19

Обеліск. Меморіал Вічної Слави м. Київ. Пам’ятник Вічної Слави м. Дніпро

Номер слайду 20

Робота з поняттями: Меморіал — архітектурний ансамбль, скульптурна композиція, яка є витвором мистецтва і, як правило, увічнює трагічні події. Пам'ятник — споруда, яка є витвором мистецтва, призначена для увічнення і створення образу людей, подій, об'єктів, іноді тварин, літературних і кінематографічних персонажів тощо.

Номер слайду 21

У нашій державі збереженню пам’яток історії та культури приділяється значна увага. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» цінні пам’ятки історії вносять до Державного реєстру нерухомих пам’яток. Загалом в Україні під охороною перебуває близько 130 тис. пам’яток. І цей список постійно оновлюється. Є в нашій країні також пам’ятки, які вважаються надбанням усього людства. Вони внесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника с. 115-117 пункти 2,3. Складіть пам’ятку ( напишіть звернення) до учнів школи: “ Як і навіщо турбуватися про пам’ятки історії рідного краю”

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
8 лютого
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку