Презентація "Види помилок: орфоепічна, орфографічна, графічна".

Про матеріал
Публікація містить презентацію до урокуукраїнської мови в 5 класі, за допомогою якої учні поглиблять знання про види помилок, ознайомляться з поняттями "орфоепія", "орфографія", "графіка"; формуватимуть вміння розпізнавати розпізнавати види помилок у мовному потоці. У цьому їм допоможе система вправ: "Із ключем", "Практикуймо!", "Пригадаймо!", "Трибуна думок". Під час виконання завдань розвиватиметься інтерес до вивчення української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види помилок: орфоепічна, орфографічна, графічна

Номер слайду 2

Сьогодні на уроціпоглибити знання учнів про види помилок;ознайомити з поняттями «орфоепія», «орфографія»; “графіка”;формувати вміння розпізнавати види помилок в мовному потоці; розвивати інтерес до вивчення української мови.

Номер слайду 3

Немає людини, яка не робила б помилок, але той, хто виправляє свої помилки, — мудрець... Китайська мудрість

Номер слайду 4

Запамʼятаймо!ПОМИЛКА,ти, ж. 1. Неправильність у підрахунках, написанні слова і т. ін. Лист був дуже хороший і чисто написаний, без жодної помилки й клякси.2. Неправильність у вчинках, діях і т. ін.   Треба Гната прикрутити так, щоб він визнав свої помилки і припинив чинити неподобства!  Це слово має подвійний наголос.- Дайте визначення поняттю наголос.

Номер слайду 5

Робота з підручником. Виконання вправи 243.

Номер слайду 6

Орфоепічна помилка. Це неправильне наголошування слів, неправильна вимова звуків у словах. Найчастіше такі помилки ми допускаємо при наголошенні.

Номер слайду 7

Вправа “Із ключем”Слова розставте у три колонки: у І – з наголосом на перший склад; у ІІ – з наголосом на другий склад; у ІІІ – з наголосом на третій склад. Подруга, горошина, черемха, ознака, разом, любʼязний, осетер, отаман, айсберг, вітчим, джерело, урочистий, індустрія, центнер, корисний, єретик, якір, акорд. Ключ. З перших букв записаних слів прочитайте початок прислівʼя.“….. а лінь марнує”.

Номер слайду 8

Орографічна помилка. Це буква або знак, для написання яких потрібно знати і застосувати відповідне правило (память замість пам’ять). Пригадайте, як правильно написати слово тижневий чи тиждневий?Як називається це явище?

Номер слайду 9

Пригадаймо! Назвіть правила, якими треба скористатися, щоб правильно написати наступні слова. Сімʼя, морквяний, хвастливий, чесний, малесенький, дощ.

Номер слайду 10

Графічна помилка Це пропуски, перестановки, заміни букв. Механічне використання некоректного графічного знака. Наприклад, орфорафія замість орфографія.

Номер слайду 11

Орфографічний словник – це словник, що містить перелік правильного написання слів. Орфоепічний словник – це словник, що містить інформацію щодо правильної вимови слів.

Номер слайду 12

Практикуймо!Перепишіть, виправивши помилки. Визначте вид помилки: орфоепічна, орфографічна, графічна. Кістьлява риба, фантастиччний фільм, колюча кропи’ва.

Номер слайду 13

«Трибуна думок»Уявіть, що сталося б, якби мовці не дотримувалися орфоепічних, орфографічних та графічних норм. Висловіть свої міркування кількома реченнями. Як треба працювати над удосконаленням власного мовлення?

Номер слайду 14

Підсумок уроку. Помилки створюють проблеми та плутанину. Не рідко помилки стають причиною судових справ. Наприклад, британська компанія була втягнута в судовий процес через пропущену літеру.

Номер слайду 15

Домашнє завдання1. Знати матеріал § 32.2. Виконати вправу 245.

pptx
Додано
19 квітня
Переглядів
85
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку