Презентація: "Відмінність хімічних елементів один від одного. Іони."

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроках предмету "Навколишній світ" , за педагогічною технологією "Росток". 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінність хімічних елементів один від одного. Іони.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: 1 2 3 ? ? ?

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань: Число протонів у ядрі дорівнює числу ……… і збігається з …………….. . 4 6 ? ? ? ? 5

Номер слайду 4

НАВКОЛИШНІЙ СВІТ ФІЗИЧНІ ТІЛА РЕЧОВИНИ МОЛЕКУЛИ АТОМИ Мотивація навчального процесу: ЯДРО «+» ЕЛЕКТРОНИ «-» ПРОТОНИ «+» НЕЙТРОНИ «0»

Номер слайду 5

Атоми, які мають певний заряд ядра, який дорівнює кількості протонів у ньому – ХІМІЧНИЙ ЕЛЕМЕНТ. Вивчення нового матеріалу:

Номер слайду 6

Отже, число протонів у ядрі атома дорівнює числу електронів, що рухаються навколо нього і збігається з порядковим номером хімічного елемента .

Номер слайду 7

Сталий, нейтральний атом , іноді зазнає такого впливу навколишнього середовища, що може втрачати електрони, або приєднувати їх.

Номер слайду 8

У природі під впливом різних явищ атоми втрачають чи приєднують електрони. На це може впливати світло, зміна температури, тощо… Коли атом втрачає частину електронів, його негативний заряд стає меншим і вже не зрівноважує позитивний заряд ядра. Таким чином, атом перетворюється на позитивно заряджену частинку, яку називають- ЙОН (ІОН). В ЙОНІ КІЛЬКІСТЬ ПРОТОНІВ І ЕЛЕКТРОНІВ НЕОДНАКОВА!

Номер слайду 9

Багато речовин складається не з атомів чи молекул, а з йонів. Наприклад, кухонна сіль NaCl (натрій хлорид), яку ми кожного дня вживаємо в їжу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Атом – найдрібніша частинка речовини, що складається з позитивно зарядженого ядра і негативно заряджених електронів. Ядро атома містить елементарні частинки – протони та нейтрони. Протони мають заряд «+», тому ядро завжди позитивно заряджене. Заряд електрона становить « -». Нейтрони незаряджені - «0». В атомі сумарний заряд протонів дорівнює сумарному заряду електронів, тому атом електронейтральний. Отже,

Номер слайду 15

Але в навколишньому світі електронейтральних атомів дуже мало, це, наприклад, атоми Гелію, Неону, Аргону тощо. Частіше атоми або втрачають, або приєднують електрони і стають зарядженими частинками – йонами. Наприклад, натрій хлорид (кухонна сіль) складається з йонів Натрію і йонів Хлору.

Номер слайду 16

Усі відомі нині речовини, а їх вже понад 15 000 000, утворені з’єднанням атомів різних хімічних елементів. Назви елементів мають різне походження: за властивостями елементів (Водень - породжує воду); на честь планет (Селен – Місяць, Меркурій); з міфології (Тантал, Титан); від географічних назв (Францій, Германій, Каліфорній); на честь учених (Менделєвій , Ейнштейній, Кюрій, Нобелій, Лоуренсій).

Номер слайду 17

На Землі найпоширенішим є Оксиген О (47% від маси земної кори), за ним ідуть Силіцій Si (27,6%), Алюміній Al (8,8%), Ферум Fe (4,65%). Ці елементи разом із Кальцієм Са, Натрієм Na, Калієм К і Магнієм Mg складають понад 99% маси земної кори .

Номер слайду 18

Повторення вивченого матеріалу: Що зображено на малюнку? Які частки в результаті взаємодії атомів утворюються?

Номер слайду 19

Домашнє завдання: * Опрацювати надану презентацію; * Переглянути надане відео; *Читати та переказувати параграф №8 та №9 підручника «Навколишній світ», 1 частина; * Виконати письмове завдання 1 та 2 на сторінці 33.

ppt
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку