Презентація " Відомі чоловіки - математики"

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати в позакласній роботі з математики. Проходять роки. Минають століття і тисячоліття. Але в пам'яті людей навіки залишаються імена людей, які внесли свій вклад в розвиток математики. Сьогодні ми заглянемо в минуле, зустрінемося з цікавими і великими людьми- великими математиками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відомі чоловіки – математики Усний журнал. Виконала Козлова Н.Є. Вчитель математики. Новопавлівської філіїКЗ ОЗЗСО «Сузір’я» ОріхівськоїМіської ради Пологівського району Запорізької області

Номер слайду 2

Піфагор(570 до н.е. Самос - 497 до н.е. Метапонт)давньогрецький філософ, релігійний та політичний діяч, засновник піфагореїзму, який став легендою і джерелом дискусій уже в стародавні часи. У 306 р. до н. е. йому, як найрозумнішому з греків, поставили памʼятник у Римському Форумі. З тих часів мало що прояснилося в біографії Піфагора та в історичній ролі організованого ним союзу, клубу чи ордену піфагорійців. І досі висуваються нові гіпотези, тлумачення діяльності стародавнього мудреця та його послідовників. Народився Піфагор на острові Самосі. За переказами його батько Мнесарх був фінікійським купцем з Тіра. Під час голоду на грецькому острові Самос, він надав його мешканцям хліб, отримав за це самоське громадянство і оселився на острові. Напередодні чергової подорожі на Схід Мнесарх звернувся до Піфії і отримав відповідь, що подорож буде успішною, а його дружина народить дитину, яка буде виділятися з-поміж усіх, хто жив коли-небудь, красою й мудрістю, і принесе людському роду дуже велику користь на всі часи. Після пророцтва Мнесарх дав своїй дружині нове ім'я — Піфаїда. Вона й справді під час подорожі народила сина, якому Мнесарх дав ім'я Піфагор. До заслуг Піфагора (швидше, членів його ордену, оскільки в більшості випадків винаходи останніх за звичаєм приписувалися Піфагору) належить відкриття та доведення теореми Піфагора- однієї із ґрунтовних теорем евклідової геометрії.

Номер слайду 3

На слайді ви бачите зображення Піфагора та бюст Піфагору у Ватиканському музеї

Номер слайду 4

Фалес Мілетський(приб.624/623- 548/545 р.до н.е) грецький математик, астроном і філософ досократик із Мілета до Іонії, Анатолія. Він був одним із семи мудреців Греції. Багато мислителів, зокрема Арістотель, вважали його першим філософом у грецькій традиції, а в інших історичних джерелах його визнано першою людиною, яка займалася науковою філософією. Його часто називають батьком науки. Вважається, що вчений народився в грецькому місті Мілет, яке знаходиться в Малій Азії. Батьки були багатими, дали синові гарну освіту. Предки філософа були фінікійцями, про що розповідає Геродот. Фалес вважається родоначальником філософії і математики. Вчений довів теореми про рівність вертикальних кутів, про рівність трикутників по одній стороні і двох прилеглих до неї кутів, про те, що кути при основі рівнобедреного трикутника рівні, що діаметр ділить коло на дві рівні частини, а також про те, що вписаний кут, який спирається на діаметр, є прямим. Фалес створив календар, схожий на єгипетський. Рік у ньому тривав дванадцять місяців. Фалес вмів прораховувати, коли відбудеться сонячне затемнення. Вчений стверджував, що місяць не світиться сам, а відбиває сонячне світло.

Номер слайду 5

Фалес вважається першим грецьким астрономом. Йому приписується заслуга у визначенні часу сонцестояння і рівнодення, у встановленні тривалості року в 365 днів, відкриття факту руху Сонця відносно зірок упродовж пір року, та способу навігації за сузір'ям Малої Ведмедиці. Відкрив можливість бачити вдень зорі, стоячи на дні глибокого колодязя. Мислитель стверджував, що небесні тіла складаються з тих же речовин, що й Земля, лише розжарених. Він вважав Землю сферичною на підставі того, що ті самі сузір'я можуть бути видимі й невидимі в той же час у різних місцях, і поступового зникнення предметів за горизонтом. Вважав, що Земля плаває на поверхні води і її коливання є причиною землетрусів.

Номер слайду 6

Евклідблизько 325 –близько 270 до н.е. Біографічних даних про життя Евкліда майже не збереглося. Відомо, що народився він в Афінах, жив в Александрії при Птолемеї І, царювання якого припадає на 306—283 роки до н. е. Вважають, що Евклід вчився в Афінах і був учнем Платона. Більшість афінських геометрів були послідовниками Платона, проте цього не можна сказати про Евкліда. Евклід заснував в Александрії свою школу. Основна праця Евкліда «Начала» складається із серії книжок, у яких міститься систематизований виклад геометрії, а також деяких питань теорії чисел. «Начала» відіграли винятково важливу роль у подальшому розвитку математичної науки. Історичне значення цієї праці полягає в тому, що в ній уперше здійснено спробу логічної  побудови геометрії на основі аксіоматики. Зміст «Начал» свідчить про велику повагу їх автора до традиції, оскільки він зберіг у них деякі поняття, які в його час не вживались.

Номер слайду 7

Платон427 до н.е. – 347 або 348 до н.е.)Платон- давньогрецький мислитель, засновник філософської школи відомої як Академія Платона. Один з основоположників Європейської філософії нарівні з Піфагором, Парменідом і Сократом. Платон чітко продумав і письмово зафіксував два свої грандіозних проєкти: ідеальний державний устрій і законодавство, якому «навряд чи коли-небудь випаде зручний випадок для здійснення» («Закони»). Створена ним філософська школа, яку він протиставив софістичним і риторичним школам, — єдина, що проіснувала до кінця античності (закрита едиктом Юстиніана в 529). Платоніки продовжували безупинно вчити аж до 10 сторіччя в Карах (у Месопотамії, недалеко від Едеси). Тим самим платонізм зберіг реальні досягнення античної філософії не тільки для західного середньовіччя і Візантії, але і для арабо-мусульманської традиції, забезпечивши єдність усієї європейської думки.

Номер слайду 8

Сократблизько 469 до н.е. Афіни- 399 р.до н.е. Сократ- давньогрецький філософ. Його вчення розділило давньогрецьку філософію на «досократівський» і « сократівський» періоди. На відміну від попередників, яких цікавили питання створення космосу і всього насущного, Сократ став вивчати внутрішній світ людини. Загадкова постать, Сократ не написав жодного тексту і відомий в основному завдяки посмертним розповідям класичних письменників, зокрема, його учнів Платона і Ксенофонта. Ці розповіді написані у формі діалогів, в яких Сократ і його співрозмовники обговорюють якусь тему в стилі запитань і відповідей; вони дали початок літературному жанру сократівського діалогу. 

Номер слайду 9

Архімед (287 до н.е.- 212 до н.е.)давньогрецький математик, фізик та інженер з Сіракуз. Архімед народився близько 287 року до н.е. в Сіракузах, грецькій колонії на острові Сицилія. Батьком Архімеда був математик і астроном Фідій. Батько прищепив синові з дитинства любов до математики, механіки та астрономії. Для навчання Архімед відправився в Олександрію Єгипетську – науковий і культурний центр того часу. Зробив безліч відкриттів в геометрії. Заклав основи механіки, гідростатики, автор ряду важливих винаходів.

Номер слайду 10

Ератосфен ( 275 до н.е.-194 до н.е.) Давньогрецький науковець і письменник, один із найрізнобічних науковців античності. Ератостен займався філологією, філософією, хронологією, математикою, астрономією, геодезією, географією, писав вірші та музику. За це сучасники дали йому прізвисько Пентатл, тобто Багатоборець. Інше його прізвисько, Бета, тобто «другий», очевидно, свідчило про те, що в усіх науках Ератостен досяг не найвищого, хоч і дуже доброго результату. Широко відомий трактат Решето (Koskonon). У ньому науковець виклав спрощену методику визначення простих чисел (так зване «решето Ератосфена»). Твори Ератосфена не збереглися, ми маємо від них лише фрагменти, які свідчать про надзвичайну різнобічність автора.

Номер слайду 11

Рене Декарт (31.03.1596 р. – 11.02.1650 р.)французький математик, філософ, фізик, механік і фізіолог, творець сучасної алгебраїчної символіки і аналітичної геометрії. У своїй праці «Геометрія” (1637 рік) він ввів поняття «функція» і «змінна величина». Рене Декарт поклав початок дослідженням властивостей рівнянь. Разом з П. Ферма він розробляв аналітичну геометрію і створив метод координат, який названо його іменем. Він намагався пояснити принцип роботи рухового апарату, функціональність нирок, механізми вентиляції легенів і так далі. Втім цим займалися всі вчені того періоду часу. Але його прорив в тому, що Декарт пояснив роботу людського ока з точки зору оптичних законів. Його погляди були дуже прогресивні.

Номер слайду 12

Франсуа Вієт(1540, Франція – 23.02.1603,Париж)Франсуа Вієт, сеньйор де ля Біготьєр-французький математик, засновник символічної алгебри. Свої праці підписував латинським іменем « Франциск Вієта», тому інколи його називають « Вієта». За освітою і основною професією- юрист. Теоре́ма Віє́та — формули, названі на честь Франсуа Вієта, що виражають коефіцієнти многочлена через його корені. Ці формули зручно використовувати для перевірки правильності знаходження коренів та для задання многочлена з визначеними властивостями.

Номер слайду 13

Лобачевський Микола Іванович01.12.1792, Нижній Новгород – 24.02.1856, Казань, Росія. Російський математик, творець неевклідової геометрії, діяч університетської освіти та народної просвіти, ректор Казанського університету. Англійський математик Вільям Кліфорд назвав Лобачевського «Коперником геометрії».

Номер слайду 14

Михайло Васильович Остроградський 1801 - 1862 Михайлу Остроградському належить одне з найпочесніших місць в історії світової математичної науки. Непересічний талант, сміливий і гострий розум, висока математична ерудиція, знання сучасного природознавства дозволили Михайлу Васильовичу зробити першорядні відкриття в багатьох галузях математики і механіки.    Діапазон наукової творчості Остроградського надзвичайно широкий: диференціальне та інтегральне числення, алгебра, теорія чисел, диференціальна геометрія, теорія ймовірностей, математична фізика, варіаційне числення, аналітична механіка, теорія удару, балістика тощо.200-річчя з дня народження славетного українського математика за рішенням ЮНЕСКО у 2001р. відзначила міжнародна наукова громадськість.

Номер слайду 15

Георгій Феодосійович Вороний ( 1868 -1908)Г. Ф. Вороний належить до когорти найвідоміших українських математиків минулого. Визнаний фахівцями як один із найяскравіших талантів у галузі теорії чисел на межі ХІХ-ХХ століть, Г. Ф. Вороний за своє життя встиг надрукувати всього дванадцять статей. Але яких!         Вони дали поштовх для розвитку кількох нових напрямків в аналітичній теорії чисел, алгебраїчній теорії чисел, геометрії чисел, які нині активно розвиваються у багатьох країнах.

Номер слайду 16

Михайло Пилипович Кравчук09.10.1892 – 09.03.1942 Михайло Кравчук – найвидатніший український математик XX століття – народився 9 жовтня 1892 року у селі Човниця (нині Ківерцівського району Волинської області) в родині землеміра. 1901 року сім’я Кравчуків переїхала до Луцька, де Михайло Пилипович вступив до гімназії. Закінчивши Луцьку гімназію із золотою медаллю, 1910 року вступив на фізико-математичний факультет Київського університету Святого Володимира. Університет закінчив із дипломом 1-го ступеня. Коло наукових інтересів Михайла Кравчука було надзвичайно широким. Він написав понад 180 наукових робіт, з них понад 10 монографій, які стосувалися алгебри, математичного аналізу, диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії лінійних перетворень, ортогональних многочленів, теорії функцій, теорії ймовірностей, математичної статистики, наближених обчислень, історії математики.

Номер слайду 17

На місці народження Михайла Кравчука встановлено меморіальний знак. У незалежній Україні на честь видатного вченого названо вулиці у Луцьку і Києві. 2003 року на алеї слави Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут” відкрито пам’ятник Кравчуку, на якому викарбовано його знаменитий вислів: “Моя любов – Україна і математика”.

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Математика, 8 клас, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку