Презентація: “Відомості про професію вишивальниці ручної вишивки, вимоги до неї”

Про матеріал
Матеріал про оздоблення виробів вишивкою. Вона надалі залишається цікавою і неповторною. Адже, завдяки їй зберігаються чудові традиції народного вишивального мистецтва, а на їх основі створюються нові сучасні зразки вишивок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота вчителя вищої категорії КЗ “Сосницький НРЦ” Чернігіовської обласної ради Ветлицької Ніни Володимирівни Презентація уроку з трудового навчання на тему: “Відомості про професію вишивальниці ручної вишивки, вимоги до неї”

Номер слайду 2

Чарівний острів “Вишиваночка” А що ви очікуєте від сьогоднішньої мандрівочки?

Номер слайду 3

Мета: Навчальна: створити умови для формування понять про професію вишивальниці ручної вишивки, та про вимоги до неї. Розвиваюча: сприяти розвитку продуктивної творчої діяльності учнів, художній смак. Виховна: створити оптимальні умови для виховання поваги до праці, бажання брати участь у трудовій діяльності, інтересу до діяльності, потреби виявити себе в різноманітних видах творчості.

Номер слайду 4

План Відомості про професію вишивальниці ручної вишивки. Інструменти та пристосування для шиття. Правила безпечної роботи з голкою. Найпростіші види швів. 5. Професія “вишивальниця ручної вишивки” .

Номер слайду 5

Відомості про вишивку Вишивкою називають техніку прикрашання текстиль- ного чи іншого виробу за допомогою різного виду стіб- ків нитками, перлами, бісером, коштовним камінням. Виникла ще в глибоку давнину. Археологічні знахід- ки свідчать, що найдавніший одяг людей, які жили на території нашої країни, оздоблювали намистами із бив- ня мамонта. Пізніше почали використовувати металеві нашивки – срібні, золоті, бронзові. В Андріївському монастирі в Києві була створена школа, де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом. А що здавна оздоблювали ручною вишивкою?

Номер слайду 6

Чи можна голкою перевернути світ? Українська народна вишивка налічує більше 100 різних швів. Але, не дивлячись на таку різноманітність народних швів, в основі їх виконання лежать кілька найпростіших, які називають початковими швами.

Номер слайду 7

Інструменти та пристосування для шиття Відгадаємо загадки: Я всіх обшиваю, сама одягу не маю. Вона тоненька та міцна, Латає нам кожух і свитки. Як зветься штука чарівна, Ви здогадались, дітки? Маленький хлопчик заліз на стовпчик, Одежі не носить, їсти не просить, Личенько рябе, що воно таке?

Номер слайду 8

Цікаво знати! Романтична історія наперстка Це було в ХУІІ ст. в Амстердамі. Аніта, донька скупого господаря, цілими днями сиділа за п҆яльцями. Її руки створювали на шовку казкові замки і небачених заморських птахів. Але голка була тонкою, що боляче колола дівчині пальці. Усе це спостерігав юнак, який жив по-сусідству і займався ювелірною справою. Його турбувала думка, як допомогти Аніті. Одного літнього дня 1648 року дівчині принесли золотий ковпачок з насічкою і таким посланням: “Поважній господині Аніті в подарунок дрібничка – витвір моєї фантазії. Щоб служила вона захисту Ваших чудових і працьовитих пальчиків”. І підпис – Ніколя Беншотен.

Номер слайду 9

Правила безпечної роботи з голкою Голка й шпилька мають жало, Кидати їх не пристало. Пам҆ ятай, що при роботі Їх не слід тримати в роті. Голку, добре про це знай, Без ниток не залишай. Користуйся обережно І у одяг не встромляй. Вишиваючи на п҆яльцях, Свій наперсток май завжди, І тоді не будуть пальці Мати зайвої біди. Дуже добре звичку мати – Голку в гольниці тримати (І. Дубинський)

Номер слайду 10

Ми хочемо дослідити: Які види швів бувають? Де використовуються різні шви? Які шви застосовуються найбільше?

Номер слайду 11

Чарівний острів «Вишиваночка» А що ви очікуєте від сьогоднішньої мандрівочки?

Номер слайду 12

Уже в 19 ст. були створені швейні машини, які виконували два десятка тамбурних швів. На сучасних вишивальних підприємствах застосовують складні машини, які вишивають тамбурним швом автоматично відповідно до програми, яка задається машині.

Номер слайду 13

Цікаво. А ви знаєте, як з‘явилася голка? На території нашої країни кістяна голка була в ужитку людини ще 19 тисяч років тому. Голки і булавки, знайдені європейськими археологами, за практичністю і витонченості не відстають від сьогоднішніх. Революція у виготовленні голок відбулася в ХІV ст., їх виробляли в Німеччині і Іспанії. А з 1650 р. монополію на їх виробництво захопили англійці, виготовивши для випуску голок спеціальні станки. Історія російської промислової голки йде від Петра І. З його наказом з 1717 р. російські купці брати Рюміни побудували дві фабрики для випуску голок.

Номер слайду 14

Професія “вишивальниця ручної вишивки” Ця професія є однією із найдавніших в Україні. Вишиванням традиційно займалися практично у кожній українській сім҆ ї. Працює вишивальниця на підприємствах народних художніх промислів, на виробничих підприємствах легкої промисловості (фабриках) та побутового обслуговування (ательє, будинках побуту). Щоб створити красиві вироби, вишивальниця повинна знати історію і традиції народної вишивки, види різних швів, послідовність їх виконання. Робота вишивальниці надзвичайно копітка. Пальці у вишивальниці мають бути швидкими і вправними. Сьогодні на багатьох великих підприємствах, що виготовляють одяг, білизну, оздоблення виробів вишивкою виконують за допомогою швидкісних машин та автоматів. Не дивлячись на це, праця вишивальниці ручної вишивки не втратила своєї важливості. Вона надалі залишається цікавою і неповторною. Адже, завдяки їй зберігаються чудові традиції народного вишивального мистецтва, а на їх основі створюються нові сучасні зразки вишивок.

Номер слайду 15

Закріплення : Які вироби оздоблює вишивальниця? Що необхідно знати вишивальниці? Що, на твою думку, є найскладнішим у професії вишивальниці? Чим професія вишивальниці подібна до професії художника? Чим тебе приваблює професія вишивальниці?

Номер слайду 16

Вироби оздоблені вишивкою

Номер слайду 17

Номер слайду 18

..\Desktop\P1030531.JPG

Номер слайду 19

..\Desktop\Влюблённые.doc

Номер слайду 20

Джерела інформації: В.і. Хорунжий «Трудове навчання», Ранок, 2005 Л.І. Денисенко “Обслуговуюча праця”, Київ, 2005 І.Н. Наніашвілі “Вишивка хрестом”, Харків, 2010 Л.Т. Турпін – Деліорт “Об҆ ємна вишивка”, Харків, 2010

ppt
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Трудове навчання (технічні види праці) 9 клас (Терещук А.І.)
Додано
30 грудня 2022
Переглядів
495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку