Презентація "Виникнення і розгортання Холодної війни"

Про матеріал

Презентація "Виникнення і розгортання Холодної війни" розробленя для використання під час проведення Уроку "Виникнення і розгортання холодної війни" та демонструється, підлаштовуючись під зміст уроку. В презентації містяться карти, таблиці та історичні діячі цього періоду міжнародних відносин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Виникнення та розгортання “холодної війни” в 40 – 80 рр. ХХ ст.

Номер слайду 2

Мета: Проаналізувати причини виникнення, хід та наслідки “холодної війни”, охарактеризувати спроби роззброєння, рух за мир і безпеку; визначити причини і наслідки основних міжнародних військових конфліктів у 40 – 80 – х рр. ХХ ст.

Номер слайду 3

План заняття: Виникнення та розгортання “холодної війни” Розрядка міжнародної напруженості

Номер слайду 4

“Холодна війна” ідеологічне, економічне, політичне та культурне протистояння соціалістичних і капіталістичних країн, насамперед СРСР і США особлива система міжнародних відносин певного історичного періоду (друга половина 40-х – початок 90-х рр. ХХ ст.)

Номер слайду 5

Проблемні запитання 1 група: З приводу яких питань виникли суперечності між союзниками на заключному етапі війни? 2 група: Які рішення були прийняті на Ялтинській та Потсдамській конференціях про повоєнне облаштування світу? 3 група: На Вашу думку, яка країна мала стати світовим лідером по закінченню Другої світової війни? Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 6

Причини “холодної війни” Суперечності між СРСР і США, які були переможцями у Другій світовій війні і стали наддержавами після неї Боротьба за сфери впливу між СРСР та США Прагнення переваги у військовій та технічній сфері Мирне існування не відповідало інтересам ні США, ні СРСР

Номер слайду 7

Поступова ліквідація військово-політичного розколу світу й закінчення «холодної війни» Четвертий період друга половина 80-х — поч. 90-х рр. Розрядка міжнародної напруженості, її розвиток і закінчення Третій період 70-ті — перша пол. 80-х років Особливе загострення міжнародної напруги (Карибська криза 1962 р.; війна у В’єтнамі 1964–1973 рр.; зведення Берлінської стіни — 13 серпня 1961 р.; «Празька весна» — 1968 р.) Другий період 1955р. – 60-ті рр. Розкол світу на два ворогуючі табори та військово-політичні блоки: НАТО та ОВД Перший період 1945–1955 рр. Періодизація “холодної війни”

Номер слайду 8

5 березня 1946 рік – виступ В.Черчіля в м. Фултон США

Номер слайду 9

Прояви “холодної війни” Мілітаризація економіки СРСР Шалена гонка озброєнь Встановлюються тоталітарні режими в країнах Східної та Центральної Європи Створюються військово-політичні блоки: НАТО та ОВД

Номер слайду 10

НАТО (NATO - North Atlantic Treaty Organization) – Північно-Атлантична договірна організація. Була створена 4 квітня 1949р. Спочатку сюди ввійшли 12 держав Північної півкулі: США, Велика Британія, Бельгія, Данія, Ісландія, Люксембург, Франція, Норвегія, Португалія, Канада, Італія). Блок був утворений для сумісної оборони від комунізму. За договором, в разі небезпеки, США могли розміщати свої війська в будь-якій з цих країн. Зараз членами НАТО є 28 країн світу.

Номер слайду 11

ОВД Організація Варшавського договору. Була створена країнами соціалістичного табору у противагу НАТО - 14 травня 1955р. Сюди ввійшли: Албанія, Болгарія, Югославія, Угорщина, Румунія, Польща, НДР, Чехо-Словаччина, СРСР. За цим договором війська СРСР могли розміщатмся в даних країнах.

Номер слайду 12

Міжнародні відносини після Другої світової війни (1945 – 1991 р.)

Номер слайду 13

“Доктрина Трумена” – 12 березня 1947 р. (Принцип стримування комунізму через надання економічної допомоги Греції та Туреччині)

Номер слайду 14

“План Маршалла” – 4 квітня 1948 року. План економічного оздоровлення Європи

Номер слайду 15

Розкол деяких країн на дві частини (розкол Німеччини, Кореї, В’єтнаму, Китаю). Численні втручання у внутрішні конфлікти інших держав: війна у В’єтнамі, Афганістані, революція в Єфіопії, Мозамбіку).

Номер слайду 16

Середина 50-х – початок 60-х рр. пом’якшення міжнародної напруженості: 1961 р. – Рух неприєднання 1959 р. – М.Хрущов відвідав США 1963 р. – Договір про заборону випробовування ядерної зброї в атмосфері, під водою та в космосі

Номер слайду 17

Висновки Холодна війна стала наслідком стратегії великих держав США та СРСР; Таке протистояння поділило світ на два ворогуючі табори і поставило людство на поріг нової війни

Номер слайду 18

Розрядка 70-ті рр. ХХ ст.- період розрядки міжнародної напруженості Розрядка - період у міжнародних відносинах, для якого характерне зменшення напруженості й ослаблення протиборства між наддержавами – США та СРСР, через переговорний процес, взаємні поступки і компроміси.

Номер слайду 19

Причини розрядки Збройне протистояння та гонка озброєнь виснажували США та СРСР, між ними був встановлений військово-стратегічний паритет(рівновага). Усвідомлення світовою спільнотою небезпеки продовження політики гонки озброєнь, погроз застосування зброї масового знищення. Активний переговорний процес.

Номер слайду 20

1975 р. 1974 р. 1973 р. 1972 р. 1971 р. 1970 р. Подія Дата Запитання: Наведіть факти, що свідчать про розрядку міжнародної напруженості в 70-х роках. Хроніка розрядки

Номер слайду 21

Спільний політ радянських космонавтів та американських астронавтів за програмою «Союз-Аполлон» 1975 р. Договір про обмеження підземних випробувань ядерної зброї. Підтвердження СРСР та США наміру підписати договір ОСО-2 1974 р. Договір про непорушність кордонів між ФРН та ЧССР. Радянсько-американська угода про відвернення ядерної війни. Угода про припинення війни та повернення миру у В’єтнамі, завершення виводу американських військ із країни 1973 р. Договір про непорушність кордонів між ФРН та ЧССР. Радянсько-американська угода про ПРО (протиракетну оборону). Радянсько-американська угода ОСО–1 (обмеження стратегічних озброєнь). Початок нормалізації відносин між США та КНР. Договір про «Основи взаємовідносин між СРСР та США» 1972 р. Чотиристороння угода між СРСР, США, Францією та Великобританією про статус Західного Берліна 1971 р. Договір між ФРН та СРСР про непорушність східного кордону ФРН, між ФРН та ПНР 1970 р. Подія Дата  Зразок заповнення таблиці

Номер слайду 22

Висновки: Американсько-радянські домовленості та угоди, підписані в 1972-1976рр., означализначне просування у напрямку зміцнення міжнародної безпеки. Політичним лідерам вдалося знайти шляхи усунення конфронтації, що відкрило нові перспективи для подальшого розвитку світового співтовариства, відбулося загальне оздоровлення міжнародних відносин.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Опрацювати відповідні сторінки підручника.(Всесвітня історія. 11 клас., Я.М. Бердичевський, Т.В. Ладиченко, ст. 498 – 521) Надати відповіді на запитання та завдання в кінці опрацьованого матеріалу. Підготувати ессе «Найгучніші терористичні акти».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. NAHORNIY VITYA
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Голубин Олег
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
  7. Богдан Лопатін
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
43331
Оцінка розробки
4.6 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку