Презентація "Вітамін С"

Про матеріал
Коротка презентація на тему "Вітамін С"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітамін С

Номер слайду 2

Вітамін С (Аскорбінова кислота) — відносно проста органічна кислота. Хімічна формула C6 H8 O6. Міститься в свіжих фруктах (яблука, цитрусові, сливи, персики тощо) та овочах. Згідно з класифікацією 2011 р. відносять до водорозчинних вітамінів.

Номер слайду 3

Міститься в усіх рослинах, особливо у свіжих листкових овочах, плодах, ягодах. У плодах шипшини та недозрілих волоських горіхах вміст аскорбінової кислоти досягає 10-12 % сухої маси. Солодкий перець, бузина, ківі, апельсин, лимон, малина, сік грейпфрутів, буряк, цибуля, спаржа, капуста, печінка. Багато вітаміну «С» містить хрін, який слід натирати відразу ж на оцет, тому що кислота сприяє збереженню вітаміну. Саме тому кисла капуста зберігає вітамін протягом цілого року. Джерела вітаміну С

Номер слайду 4

Варка овочів, бобів, гороху з содою прискорює руйнування вітаміну, так само як і повільне нагрівання. При приготуванні їжі слід кидати овочі та картоплю в киплячу воду і споживати відразу, не даючи довго стояти звареній їжі. Ягоди, плоди та овочі найкраще вживати сирими або у вигляді свіжих соків і сиропів. У тваринних продуктах помітну кількість її містять молоко, печінка.

Номер слайду 5

Вітамін С виконує в організмі два основні завдання: забезпечення імунного захисту і стабілізації психічної діяльності. Вітамін С – найкращий засіб для збереження життєвої сили. Коли бракує С, в людей кровоточать ясна, трапляються часті застуди, слабшають нерви, погіршується увага. Виникають: загроза запалення слизових оболонок, зайва вага, підвищена втомлюваність, депресивний стан, безсоння, ранні зморшки та проблеми із серцево-судинною системою.

Номер слайду 6

Вітамін С не синтезується в організмі людини і надходить лише з продуктами харчування. Розчиняється у воді й руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах (38-60 мг/100 г), плодах шипшини (650 мг/100 г), солодкого перцю (250 мг/100 г), смородини (200 мг/100 г), зеленої цибулі. Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті досить велика — 70—100 мг. Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги.

pptx
Додав(-ла)
Mалина Mарія
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
До підручника
Біологія 7 клас (Півень Т. О., Бондаренко В.В.)
Додано
18 травня 2023
Переглядів
1374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку