Презентація "Визначення вмісту шкідливих речовин (формальдегіду) в будівельних матеріалах "

Про матеріал
Сьогодні велика кількість і різноманітність будівельних та оздоблювальних матеріалів вражає уяву. Про те, як у подальшому даний матеріал буде впливати на наше здоров'я, ми замислюємося набагато рідше або не думаємо взагалі. А дарма. Сучасні будівельні матеріали виділяють в повітря безліч речовин, багато з яких в певних концентраціях не тільки шкідливі для нашого здоров'я, але й небезпечні для життя. Однією із таких речовин є формальдегід, який міститься в різноманітних будівельних матеріалах. Розглянемо приклади деяких оздоблювальних матеріалівта їх вплив на здоров'я людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький проект “ Визначення вмісту шкідливих речовин (формальдегіду) в будівельних матеріалах ”

Номер слайду 2

Проект підготували учениця гр. ОСР – 2 Стогній Т. та учень гр. ВЗ – 30 Луценко М.

Номер слайду 3

Сьогодні велика кількість і різноманітність будівельних та оздоблювальних матеріалів вражає уяву. Починаючи будівництво чи ремонт житла або офісу, можна розгубитися, вибираючи меблі, покриття для підлоги, шпалери для стін або спосіб обробки стелі. При цьому головними критеріями при виборі найчастіше у нас є зовнішній вигляд, дизайн, міцність і інші подібні властивості вибираного матеріалу. Про те, як у подальшому даний матеріал буде впливати на наше здоров'я, ми замислюємося набагато рідше або не думаємо взагалі. А дарма. Сучасні будівельні матеріали виділяють в повітря безліч речовин, багато з яких в певних концетраціях не тільки шкідливі для нашого здоров'я, але й небезпечні для життя. Розглянемо особливості деяких матеріалів, на які слід звернути увагу, якщо вам не байдуже ваше здоров'я і здоров'я ваших близьких.

Номер слайду 4

Стогній Тетяна розповіла про токсичну дію формальдегіду на здоров’я людини

Номер слайду 5

Формальдегід є небезпечним газом, рівні вмісту якого в житлових приміщеннях строго нормовані. Він може виділятись із меблів, оздоблювальних матеріалів, матеріалів для підлоги, зокрема, під дією кисню повітря і прямого сонячного випромінювання.

Номер слайду 6

Серйозним джерелом шкідливих випарів може бути підлога. Особливо, якщо покриття на ній - новий лінолеум. Небезпеку представляють ті шафи і столи, що зроблені з деревно-стружкових плит (ДСП) без покриття і МДФ.

Номер слайду 7

Для проведення досліду взяли три зразка матеріалів які містять в своєму складі формальдегід, це ДСП, МДФ з яких виготовляють корпусні меблі та лінолеум – покриття для підлоги. Заздалегідь поклали зразки в банки і закрили кришками для насичення повітря формальдегідом.

Номер слайду 8

Для визначення формальдегіду використовуємо «Тест на формальдегід у повітрі YOCHEM» 

Номер слайду 9

Дослід на визначення вмісту формальдегіду в будівельних матеріалах демонструє Луценко Максим1. Відкрийте баночку з тестовим порошком. Вилийте в неї вміст першого флакона.2. Закрийте баночку і струсіть її (порошок, що містився в баночці, має розчинитися в рідині, що містилась у першому флаконі).

Номер слайду 10

3. Відкрийте баночку з розчином та залиште її відкритою в досліджуваної ємності на 2 (дві) години. Протягом цього часу формальдегід, що міститься в повітрі, буде накопичуватися і зв’язуватися в тестовому розчині.

Номер слайду 11

4. По завершенню цього часу до розчину в баночці додайте весь розчин із другого флакона. У випадку наявності формальдегіду пройде кольорова реакція, і з’явиться зелене, синьо-зелене або синє забарвлення.

Номер слайду 12

5. Порівняйте колір рідини в баночці з кольоровою шкалою. Більша інтенсивність кольору і зсув його від зелених відтінків до синіх свідчить про більший вміст формальдегіду в досліджуваному повітрі.

Номер слайду 13

Після проведення досліду ми бачимо, що розчин в баночках забарвился у синій колір, це свідчить про вміст формальдегіду в досліджувальному повітрі становить більше 0,5 мг/м³. Тому необхідно кожного дня провітрювати приміщення, а краще для оздоблення житлових приміщень використовувати природні матеріали: дерево, паперові шпалери.

Номер слайду 14

Висновок У випадку позитивної реакції тесту рекомендовано проведення додаткових лабораторних аналізів повітря для уточнення вмісту формальдегіду.

pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку