Презентація "Визволення України від нацистських загарбників"

Про матеріал
Презентація з історії України за темою "Визволення України від нацистських загарбників".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Визволення України від нацистськихзагарбників. Дистанційна робота

Номер слайду 2

18 Грудень 1942 р. - с. Півнівка (Ворошиловградська область) – перший населений пункт визволений від німців. Початок визволення України

Номер слайду 3

23 серпня 1943 р. - Визволення Харкова.

Номер слайду 4

Масове визволення України• перехід в наступ всіх радянських фронтів;• перехід стратегічної ініціативи до рук радянського командування.

Номер слайду 5

Перший етап(серпень – вересень 1943 р.)• розгром німців на Лівобережній Україні, у Донбасі ( Донбаська операція) та вихід до Дніпра в районі Дніпропетровська;•створення 21 плацдарму на його правому березі.21 вересня 1943 р. – визволення Чернігова і початок форсування Дніпра. Визволення Лівобережної України

Номер слайду 6

Другий етап(жовтень – грудень 1943 р.)• створення власних стратегічних плацдармів на правому березі Дніпра в районі Києва та Кременчука. Визволення Лівобережної України

Номер слайду 7

Політика “спаленої землі”- метод ведення війни за допомогою знищення всього корисного, того що може слугувати життєзабезпеченню або існуванню як військ противника, так і цивільного населення Село Корюківка на Чернігівщині післякаральної операції нацистів”…Необхідно добитися того, щоб при відході з районів. України не залишилося жодної людини, жодноїголови худоби, жодного центнеру зерна, жодної рейки;щоб не зберігся жоден дім, жодна шахта, яка б не булавиведена з ладу на довгі роки; щоб не лишилося жодного колодязя, який би не був отруєний. Противник повинен знайти дійсно повністю спалену і зруйновану країну… ” З розпорядження рейхскомісара України. Е. Коха представникам німецької адміністраціївід 6 вересня 1943 р.

Номер слайду 8

Суть:- Подолання радянськимивійськами “Східного валу”.“ Східний вал” – система німецьких укріплень по Дніпру, тут передбачалося зупинити наступ радянських військ.”Швидше Дніпро потече назад, ніж росіяни зможуть його взяти”. А. Гітлер. Битва за Дніпро ( осінь 1943 року)

Номер слайду 9

Початок – 21 вересня 1943 року. Наслідок – створення протягом вересня 21 плацдарму на правому березі. Таку потужну водну перешкоду передові частинирадянських військ форсували з ходу, на підручних засобах,не чекаючи підходу основних сил і прибуття понтонів. Форсування Дніпра. Радянські солдати готують плоти для форсування Дніпра, 1943 р.

Номер слайду 10

“ Не забуду, поки й житиму, одну атаку взимку сорок третього…Німці засіли за цегляними мурами одного металургійногокомбінату, понад водосховищем, і полковник та його комісар не придумали нічого кращого, як кинути в атаку кількасот новобранців, яких не встигли ще й обмундирувати та озброїти. Вони висипали на лід водосховища величезним натовпом, і ворог, підпустивши їх майже впритул, викосив до ноги. Уся крига стала криваво-чорною від трупів ”. Письменник А. Дімаров“Сірі піджаки” (Чорнопіджачники) – умовна назва піхотних підрозділів Червоної Армії, які були сформовані з цивільного населення окупованих територій після їх звільнення. В бій вводились не підготовленими, без належної амуніції та зброї. Найбільш масово використовувались у 1943—1944 роках під час форсування Дніпра.

Номер слайду 11

у степу між Азовським морем і Запоріжжям німці збудувалиграндіозну лінію оборони, яка була cкладовою частиною оборонного рубежу “Східний вал”;Штурм лінії “Вотан” радянські війська почали 26 вересня 1943 р. Останні укріплення були взяті 5 листопада того ж року. Лінія “Вотан”14 жовтня - від окупантів було звільнено Запоріжжя23 жовтня – звільнено Мелітополь.

Номер слайду 12

Особливість:• наказ Сталіна про взяття міста до річниці Жовтневої революції. Визволення Києва. Перший етап. Наступ на Київ з плацдарму в районі с. Великий Букрин (Букринський)міцна німецька оборона і великі втрати з радянської сторони ідея про перенесення напрямку наступу. Другий етап. Наступ на Київ з плацдарму поблизу с. Лютіж (Лютіжський)Таємна переправа сил на північ Києва. Прорив німецької оборони

Номер слайду 13

Взяття Києва - 6 листопада 1943 р.- Визволення частинами І Українського фронту;- першими до міста увійшли частини танкової армії П. Рибалка;- участь у визволенні міста 1-ої окремої чехословацької бригади - втрати – близько 480 тис., з них – 260 тис. вбитих. Битва за Київ

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Стратегічні:остаточне витіснення військ противника з території СРСР;повний розгром Німеччини та її союзників. Тактичні:завдання ворогові головного удару на території України силами Українських фронтів, поповнених місцевим населенням;розгром ворожих угруповання військ “Південь” та “А”;вигнання противника з районів Правобережної України і Криму. Плани радянського командуванняна 1944 рік

Номер слайду 16

Звільнення Правобережної України24 січня – 7 лютого 1944 р.- Корсунь- Шевченківська операція (“Другий Сталінград”)Суть: оточення і знищення військ німецької армії “Південь”. Значення: відкрито шлях до визволення Правобережної України.24 грудня 1943 – 15 січня 1944 р.- Житомирсько- Бердичівська операція

Номер слайду 17

27 січня – 11 лютого 1944 - Рівненсько- Луцька операція. Суть: очищено від окупантів Правобережну Україну і частину західноукраїнських земель.

Номер слайду 18

4 березня –17 квітня 1944 р.- Проскурівсько- Чернівецька операція. Суть: розкол залишків військ ворога на дві частиниі вихід радянських військ у передгір’я Карпат.

Номер слайду 19

30 січня – 29 лютого 1944 р. - Нікопольсько- Криворізька операція. Звільнення Південної України. Суть: звільнено райони, багаті марганцевими та залізними рудами.

Номер слайду 20

Суть: вихід до державного кордону СРСР і перенесення бойових дій на територію Румунії.

Номер слайду 21

В ході Умансько-Ботошанської операції війська 2 Українськогофронту маршала І. Конєва стрімко форсували ріку Дністерта 26 березня 1944 р. вийшли на річку Прут – державний кордон СРСР і Румунії. Звільнену ділянку державного кордону по Пруту прийняв під охорону 24-й прикордонний полк полковника Капустіна. Підрозділи цього полку вступили тут у нерівний та жорстокий бій з ворогом на початку війни. Державний кордон відновлено 26 березня 1944 р. Вихід на державний кордон СРСР

Номер слайду 22

26 березня – 14 квітня 1944 р.-Одеська операція. Суть: звільнення Одеси та частини причорноморських територій. Частини Червоної армії проходять вулицями звільненої Одеси 10 квітня 1944 р.

Номер слайду 23

Особливості звільнення. Здійснення військових проривів силами стрілецьких військ, а не механізованих. Нестача зброї і боєприпасів, якісного обмундирування і харчування. Велика кровопролитність боїв. Контроль за військами з боку СМЕРШСМЕРШ (абревіатура початкових букв гасла рос. Смерть шпионам!) —Відділ контррозвідки народного комісаріату оборони (НКО) СРСР. Діяльність:розстрільні вироки трибуналів;відправка засуджених до штрафбатів чи в ГУЛАГ. Начальник СМЕРШа — В. С. Абакумов

Номер слайду 24

8 квітня – 12 травня 1944 р. – Кримська операція. Суть: розгромлено Кримське військове угруповання фашистів і визволено Кримський півострів.

Номер слайду 25

Звільнення Кримського півострова9 травня 1944 р. – звільнення Севастополя;ліквідація IV Українського фронту після звільнення Криму;10 травня 1944 р. – поява доповідної записки Л. Берії до Сталіна з обґрунтуванням необхідності виселення з Криму татар.“…Враховуючи зрадницькі дії кримських татар проти радянськогонароду та виходячи з небажаності подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці Радянського Союзу, НКВС СРСР виносить на Ваш розгляд проект рішення Державного Комітету Оборони про виселення усіх татар з території Криму. Вважаємо за доцільне розселити кримських татар у якості спецпереселенців в районах Узбецької РСР для використання на роботах як у сільському господарстві – колгоспах і радгоспах, так і у промисловості та набудівництві…”З подання Народного комісара внутрішніх справ Л. БеріїГолові Державного комітету оборони Й. Сталіну.10 травня 1944 р.

Номер слайду 26

“Депортація” – вигнання, примусове переміщення окремих осіб, груп чи цілих народів за межі держави чи певного регіону. Депортація кримських татар18 – 20 травня 1944 р.

Номер слайду 27

Основна причина:- звинувачення в співпраці знацистськими окупантами. Території, до якихвідбулася депортація:• Узбекистан;• Казахстан;• Марійська АРСР;• Урал.

Номер слайду 28

Основні події:розгром ворога під Бродами;взяття Львова і Станіслава (27 липня);відновлення 4-го Українського фронту ( для ведення бойових дій в гірській місцевості). Львівсько-Сандомирська операція13 липня –29 серпня 1944 р. Суть: знищена група німецьких армій “Північна Україна”.

Номер слайду 29

Суть: знищена група німецьких армій “Південна Україна”, звільнені Молдавія і Ізмаїльська область. Яссько-Кишинівська Операція20 – 29 серпня 1944 р.

Номер слайду 30

Суть: завершилося визволення території усієї України у сучасних її кордонах. Карпатсько- Ужгородська (Східнокарпатська) операція9 вересня – 28 жовтня 1944 р.

Номер слайду 31

ст. Лавочне – 8 жовтня 1944 року• населений пункт в межах кордонів 1941 року.м. Ужгород – 28 жовтня 1944 року• населений пункт в межах сучасних кордонів України. Останні звільнені населені пункти

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Домашнє завданняІсторія України: Вивчити параграф 34;Письмове завдання на стор. 245 Практичне заняття «Війна в пам'ятниках рідного краю» Річна тематична робота на платформі «На. Урок»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 23
Оцінки та відгуки
  1. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лось Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Певень Татьяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сонько Юлія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Адаменко Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Зелена Наталя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Скорик Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Лапшина Віра Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Неклеса Світлана Анатоліївна
    Дуже дякую колего. Презентація причудова.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Підіпригора Олена ,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Ковтун Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Сєрікова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Недвига Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Біла Олена Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Мазанов Вадим Вікторович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Меркулова Світлана Костянтинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Петренко Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 20 відгуків
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
30 травня 2020
Переглядів
32573
Оцінка розробки
4.9 (23 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку