Презентація "Внутрішня і зовнішня політика Володимира Великого"

Про матеріал
дана презентація дає можливість ознайомити з життям і діяльністю князя Володимира Великого,розкриває його роль в процесі державотворення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Внутрішня і зовнішня політика Володимира Великого ЕПІГРАФ УРОКУ: Квітне Київська держава,Всі з’єднавши племена. Від стрімких Карпат до Дону Розіслалася вона

Номер слайду 2

«Подиву гідно, скільки добра вчинив він на Руській землі…»Повість минулих літ

Номер слайду 3

Мета уроку:охарактеризувати Володимира Святославовича як людину і державника, особливості його внутрішньої та зовнішньої політики, його результати в економічному, політичному, культурному житті Київської держави;- розвивати вміння працювати з історичними джерелами, підручником, історичною картою, іншими видами інформації, аналізувати факти та події, робити висновки;- виховувати шанобливе ставлення до історичного минулого, любов для Батьківщини на прикладі життя і діяльності князя Володимира .

Номер слайду 4

Проблемне питання: Чому його народ назвав – Красним Сонечком, церква – Святим, а історики - Великим???

Номер слайду 5

План уроку. Початок правління Володимира. Територіальне зростання Київської Русі. Зовнішня політика Володимира. Внутрішня політика князя. Прийняття християнства.Історичне значення діяльності князя Володимира Великого.

Номер слайду 6

Робота з термінами. Реформа поясніть як ви розумієте “ внутрішня політика” і “ зовнішня політика”- Дитинець- Християнство

Номер слайду 7

Реформа - ( перетворюю), перетворення, зміна, нововедення, покликані сприяти розвитку соціально-політичних й економічних відносин. Внутрішня політика пов’язана з вирішенням проблем всередині країни, а зовнішня — діяльність держави на міжнародній арені, яка регулює відносини з іншими державами. Християнство - одна зі світових релігій, яка грунтується на вірі в Ісуса Христа. Дитинець – центральна укріплена частина міста.

Номер слайду 8

Зовнішня політика Володимира981 р. – пішов Володимир на ляхіві зайняв городи їх – Перемишль, Червен. І підкорив В’ятичів. 983 р. – пішов Володимир на ятвягів і взяв землю їх. 984 р. – пішов на радимичів.985 р. – рушив Володимир на болгар з Добринею.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Головним напрямом зовнішньої політики стала боротьба проти печенігів.“Повість минулиз літ” повідомляли про сім переможних походів проти печенігів Володимира (990 р., 992 р.,(двічі), 996 р., 997 р., 1001 р., 1004 р.)

Номер слайду 11

Оборонна. Укріплення Києва високими земляними валами з баштами. Вал стародавнього Києва

Номер слайду 12

Встановив тісні контакти з Візантією, Священною Римською імперією, Польщею, Швецією, Чехією, що свідчило про її великий міжнародний авторитет. Започаткував “шлюбну дипломатію”руських князів, одружуючись сам і одружуючи своїх дітей з королівськими родинами європейських країн.

Номер слайду 13

Великий київський князь У найголовніших містах – центрах княжінь і земель, намісниками стали сини князя. Вони володіли князівствами, управляли землями, збирали данину, здійснювали судочинство від імені київського князя. Внутрішня політика Володимира Адміністративна реформа князя Володимира.

Номер слайду 14

Наслідки :послаблення влади племінній знаті та посилення влади Київського князя ;започатковується формування князівст-намісництв – адміністративно-політичних одиниць ;родоплемінний поділ держави замінювався на територіальний.

Номер слайду 15

Військова реформа : Володимир усунув із провідних ролей у дружині варязьких найманців і призначив верхівку військової знаті зі слов’ян. Це сприяло зміцненню війська і посилило його підтримку київського князя.

Номер слайду 16

Судова реформа : Розмежовується княже й церковне судочинство. Приймається закон “Устав земляний”. Запроваджується,а потім скасовується смертна кара. Початок закладання основ судочинства.

Номер слайду 17

Було запроваджено державну символіку. Герб Володимира - Тризуб. Археологи знайшлизображення тризубана багатьох предметах:срібних монетах,будівельній цеглі Десятинної церкви,прикрасах тощо.

Номер слайду 18

Грошова реформа : Розпочалося карбування перших золотих і срібних монет ( златників і срібляків ). Сприяла розвитку торгівлі, зміцненню економіки держави.

Номер слайду 19

Злотник. Злотник Володимира Святославича (Великого). Кінець Х - початок ХІ ст. (Ермітаж, Росія). 

Номер слайду 20

Срібляник. Срібляник Володимира. Кінець Х ст. ("Владімір' а се його сребро / ис хс").

Номер слайду 21

Містобудівна. Заснував міста Володимир-Волинський, Переяслав. Розпочав розбудову Києва, щоб піднести його значення як столиці держави.

Номер слайду 22

Розбудова Києва. За часів Володимира київський дитинець зріс у кілька разів. До «міста Володимира» – так називають дитинець, розбудований Володимиром, можна було потрапити крізь в’їзні ворота. При Володимирі була побудована церква Богородиці. Це був головний і перший кам’яний храм Київської Русі. На утримання церкви князь Володимир наказав віддавати десяту частину своїх прибутків. Так вона отримала назву Десятина.

Номер слайду 23

Десятина Церква

Номер слайду 24

Храми Київської Русі

Номер слайду 25

Релегійна реформа. Хрещення Київської Русі. 988 рік

Номер слайду 26

У слов’ян не було церков, храмів. Вони вистругували з дерева богів-ідолів і молилися на них прямо під відкритим небом. Така віра називалася язичництвом

Номер слайду 27

«Від 860-х рр. можемо датувати істнованнє в Київі якоїсь більшої громади християнської Руси, що не лишилася без значіння в пізнїйшим розвою християнства й християнської культури. Справедливо вказують, що дуже швидкий розвій християнства, духовної верстви, словянського письменства від Володимирових часів не можна собі представити без попереднього — без значнїйших християнських громад в X в.»М. Грушевський “Історія України – Русі”, Т.ІХто з київських князів одним з перших прийняв християнство ?

Номер слайду 28

«В трактатї Ігоря з Візантиєю 944 р. християнська Русь виступає поруч поганської, навіть нa першім місцї. Очевидно між княжою дружиною, в двірських кругах і взагалї між вищими верствами в Київі було тієї хрещеної Руси вже досить богато. Тим пояснюєть ся факт, що жінка Ігоря — княгиня Ольга, охрестилася сама.»М. Грушевський “Історія України – Русі”,Т.І,

Номер слайду 29

Новгород. РУСЬКиїв. Західніхристияни. РИМВІЗАНТІЯЦаргородсхідніхристияни. Херсонес. ВОЛОЗЬКАБОЛГАРІЯМусульмани. ХОЗАРІЯІудеЇ

Номер слайду 30

Володимир, який чекав в Херсонесі приїзду нареченої несподівано осліп. Царівна Анна сказала йому: «Хочеш вилікуватися - охрестися». Тоді князь повелів хрестити себе.      Нестор писав у своєму літописі, що, коли єпископ під час хрещення поклав свою руку на голову князя, Володимир зараз прозрів.

Номер слайду 31

988 рік

Номер слайду 32

Причини прийняття християнстванеобхідність зміцнити владу київського князя та обгрунтувати його одноосібну верховну владу ;необхідність зміцнити державу за допомогою єдиного культу, єдиної віри та культури ;необхідність підняти авторитет Київської Русі на міжнародній арені.

Номер слайду 33

М. Грушевській в своїй праці підкреслює, що не відразу християнство стало релігією для всіх, що процес розповсюдження християнської релігії був тривалимі болісним для суспільства.«І на Українї по всякій імовірности християнство на початках стало релїґією вищих верств — бояр, дружини, більших міст, і дуже повільно переходило в народнї маси, особливо дальші від культурних центрів…. Християнїзація народа в масах поза межами більших культурних центрів мусїла поступати дуже поволї і про неї за часи Володимира не можна ще було й думати. Вона могла бути осягнена тільки протягом довгих віків, спільними силами правительства і єрархії, а ще більше — силою натурального впливу християнства, як релїґії вищої і більш виробленої, втїленої в конкретні форми й обряди.»

Номер слайду 34

У Києві жителі прийняли нову віру покірливо. На півночі язичництво трималося довше і міцніше. Так, наприклад, новгородці зустріли своїх хрестителів як ворогів і чинили їм опір. Новгород хрестили «вогнем і мечем». Багато племен, не бажаючи хреститися, тікали в ліси. Язичники ставали учасниками заколотів. Прийняття християнства у великій країні проходило по-різному, і не завжди мирно. Спочатку нова віра прийшла в міста, потім проникла і в село. Але ще століття на Русі був період «двовір'ї», коли християни ходили в церкву, але справляли і язичницькі свята.

Номер слайду 35

Історичне значення прийняття християнства.1. Русь згуртувалася і стала єдиною. У різних племен з'явилася спільна віра

Номер слайду 36

2. Сусідні країни визнали Київську Русь. До хрещення більшість країн не хотіло навіть торгувати з язичниками-варварами, а тим більше вступати з ними в союзи , в тому числі й династичні. Торгівля у Київській Русі

Номер слайду 37

3. Збагатилися культура і ремесла. Русь зблизилася з Візантією, найбільш розвиненою державою того часу. Із Візантії разом з грецькими майстрами прийшли живопис, архітектура, ремесла. На Русі почали будувати кам'яні храми. Першим з них була Десятинна церква в Києві. Закладка Десятинної церкви в Київі у 989 роціХудожник В. Верещагін, Реконструкція Десятинної церкви Художник Асєєв,

Номер слайду 38

4 . На Русі поширилася писемність. По-з'явилися перші рукописні книги, літописи. Ще в князювання Володимира при Десятинній церкві відкрилася перша школа.

Номер слайду 39

Змінилися звичаї людей. Церква забороняла багатожонство, людські жертвопринесення, вбивство рабів і слуг, рабство, кровну помсту.

Номер слайду 40

ЗНАЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВОЛОДИМИРА …1. Закінчив ... .2. Підкорив ... .3. Переміг ... .4. Побудував ....5. Заснував ... .6. Упорядкував ... .7. Прийняв .....8. Укріпив ... .9. Розвивав ... .10. Карбував ...

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Підсумок уроку: Вчені-історики про діяльність цієї видатної людини говорять так: «Він є новим Костянтином Великого Риму, що хрестився сам і охрестив людей своїх. Із того справді пішла про нього слава скрізь як про князя «ласкового», прозвали його «Ясним Сонечком». Ввійшовши на київський престол у 980 році і зосередивши у своїх руках неподільну владу, Володимир започаткував нову добу в історії Київської Русі, найголовнішим досягненням якої було впровадження християнства у 988 році.» «Панування Володимира мало дуже велике значення в історії нашого народу. Він правив довго: в Києві просидів 35 літ і мав час допильнувати нових порядків, котрі доводив. Церква визнала його святим за те, що він зробив для християнства. В історії він зветься Великим за велику вагу його правління.»

Номер слайду 43

Домашнє завдання: Опрацювати текст підручника“Володимир Великий та його реформи”2. Заповнити контурну карту “Київська. Русь за часів князя Володимира”

Номер слайду 44

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
4 березня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку