Презентація. "Води суходолу. Річка"

Про матеріал
Презентація з географії 6 класу допоможе провести урок на тему:" Води суходолу. Річка". За програмою Кобернік С.Г. та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рубрика «Погода неньки України»1. Яка зараз пора року?2. Який місяць?3. Яке сьогодні число?4. Яка була погода за вікном?5. Чи були опади?

Номер слайду 2

Бо́бул І́во (Бобул Іван Васильович народився 17.06.1953р. у с. Порубне, тепер с. Тереблече Чернівецького району Чернівецької області, Україна) — естрадний співак, автор пісень, педагог; заслужений артист України (з 1995), народний артист України (з 1998)

Номер слайду 3

Тема уроку: Води суходолу – поверхневі та підземні. Річки:річкова система, басейн річки, річкова долина. Живлення, водний режим та робота річок.

Номер слайду 4

Мета уроку: Поглибити та систематизувати знання про річки та їхні частини;Дати визначення понять ″ річка ″, ″ річкова система ″, ″ частини річки ″, ″ річковий басейн ″, ″ вододіл ″. Формувати первинні практичні навички визначати за картою напрям течії річки та роботи з картами атласу;Знаходити частини річки;Виховувати бережливе ставлення до води.

Номер слайду 5

Бліцопитування. Географічний диктант 1. Водна оболонка Землі.2. Одиниця вимірювання солоності.3. Порівняно невелика ділянка суходолу, що з усіх боків оточена водою .4. Другий за площею океан.5. Частина океану , що відокремлена від нього ділянками суходолу чи підняттям дна.6. Найбільший за площею острів .7. Чинники , що впливають на температуру води на різних глибинах.8. Частина водойми , що далеко вдається в суходіл.9. Горизонтальне переміщення води в певному напрямку на великі відстані.10. Найсолоніше море світу.11. Чинники , що впливають на рівень солоності поверхневих вод.12. Найбільший півострів на Землі.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Дана — богиня води в слов′янській міфології, покровителька річок, струмків і водойм.

Номер слайду 7

річки озера болотальодовики штучні водойми каналибагаторічна мерзлота ВОДИ СУХОДОЛУповерхневіпідземнізнаходяться під землею:в порах, тріщинах порід і порожнинах земної кори

Номер слайду 8

Води суходолу залежать :від клімату;особливостей рельєфу;складу гірських порід.

Номер слайду 9

Основні поняття:1. Річка2. Витік 3. Гирло4. Річкова система5. Русло6. Заплава7. Тераса8. Річковий басейн9. Річкова долина10. Вододіл11. Дельта річки

Номер слайду 10

Річка – природний водний потік , що тече у виробленій ним заглибині. Витік – місце , де річка бере початок. Гирло – місце , де річка впадає. Якщо притока впадає з правого берега - це права притока та навпаки.( Щоб їх визначити , слід стати обличчям до гирла,тобто за течією. Ліворуч буде лівий берег , праворуч – правий. Річкова система – головна річка з усіма притоками. Річковий басейн – площа , з якої вода стікає в одну річку.

Номер слайду 11

Річковий басейн – площа , з якої вода стікає в одну річку. Вододіл – межа , яка відокремлює сусідні річкові басейни.

Номер слайду 12

Річкова долина - це пониження , у якому тече річка Русло – заглиблення у річковій долині ,яким постійно тече вода. Заплава – частина річкової долини , яка інколи затоплюється водою. Тераса – частина річкової долини , яка ніколи не затоплюється водою.

Номер слайду 13

Рівнинна річка Гірська річка

Номер слайду 14

Завдання: Використовуючи ″ Коло Венна ″, порівняйте рівнинну та гірську річки

Номер слайду 15

Льодостав -це період нерухомого покриття річки ( або водойми) льодом. За льодовим режимом річки поділяють на :- замерзаючі- з нестійким льодоставом - незамерзаючі.(робота з підручник ст.213, мал.267)

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка

Номер слайду 17

Найдовша річка світу?

Номер слайду 18

Найдовша річка світу - Амазонка. Амазонка (6992 км)  —  річка Південної Америки,найдовша та найповноводніша у світі. Її основні витоки  Мараньйон та Укаялі беруть початок у Перуанських Андах. Басейн річки становить 7 млн. км ² . Впадає в Атлантичний океан у районі екватора , створюючи у гирлі дельту (площа більше 100 тис. км ² на рік).

Номер слайду 19

Ніл – друга за довжиною річка світу. Ніл (6 853 км)  -  річка в Африці, одна з двох найбільших за довжиною річкових систем у світі. Річка бере початок на Східно - Африканському плоскогір′ ї та впадає в Середземне море , утворюючи дельту.

Номер слайду 20

Найдовша річка України - Дніпро Дніпро  (древні греки називали його Борисфен) - третя за довжиною річка Європи. Його довжина 2285 км. Бере свій початок на Валдайській височині. Україною протікає 1090 км. Підвищений правий берег, круто зриваючись, йде до річки, являє собою живописні Дніпровські кручі.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Живлення річки-це постійне поповнення річки водою. Живлення буває: Дощове. Талими водами(снігове)Підземними водами. Мішане. Більшість річок України мають змішане живлення

Номер слайду 23

Водний режи́м річо́к  —зміна рівня та об’єму води в річці залежно від пори року. Повінь - це період високого й тривалого підняття рівня води в річці у певну пору року.(щороку в певний сезон, на весні)Паводок- швидке й різке підняття рівня води в річці в будь-яку пору року. На відміну від повеней виникають нерегулярно, часто трапляються в горах.(мал. 265, ст.212)

Номер слайду 24

Межень – період найнижчого рівня води у річці, що відбувається в певну пору року.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Турія Стир. Річка Турія вважається судноплавною від смт Турійська до гирла

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Нанесіть на контурну карту річки. Амазонка. Ніл. Янцзи. Конго. Дунай. Ганг. Дніпро. Південний Буг

Номер слайду 30

″ Закінчіть речення ″ 1. Водний потік, який тече у виробленому ним самим руслі називають…2. Початок річки – це…3. Місце , де річка впадає в іншу річку , море чи озеро …4. Головна річка з притоками…5. Територія ,з якої річка разом з притоками збирає воду…6. Заглиблення у річковій долині ,яким постійно тече вода…7. Частина річкової долини , яка інколи затоплюється водою. 8. Частина річкової долини , яка ніколи не затоплюється водою.9. Найдовша річка світу.10. Межа , яка відокремлює сусідні річкові басейни.

Номер слайду 31

РЕФЛЕКСІЯУ якій частині річкової системи знаходиться ваш настрій?

Номер слайду 32

Домашнє завдання:1. Опрацювати параграф № 42,432. Підготувати повідомлення про річки Володимирського району та річку, яка протікає по території села Затурці та Маньків.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку