Презентація "Всеволод Нестайко - родом із дитинства"

Про матеріал
Ця презентація допоможе краще сприймати учням та ученицям матеріал уроку вивчення біографії Всеволода Нестайка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Чарівний талісман» (скорочено. Захопливі події твору. Всеволод Нестайко. Родом із дитинства(ЦІКАВІ ФАКТИ ІЗ ЖИТТЯ ПИСЬМЕННИКА)Розробила вчителька вищої категорії Олійник Р. Л.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Батько письменника був Січовим стрільцем, і коли Всеволоду було три, його батька заарештували і стратили. Двічі під час Світової війни смерть зазирала Нестайкові в обличчя. Та попри все, оптимізму та гумору письменник не втратив. Цікавий факт із життя письменника

Номер слайду 4

Одного разу в інтерв’ю газеті «День» письменник розповів, що у дитинстві мріяв стати капітаном далекого плавання або письменником і про своє захоплення пригодницькими творами Марка Твена, Джека Лондона, Жуля Верна, Миколи Трублаїні, Бориса Житкова. А далі зазначив: «Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство – догратися, досміятися, добешкетувати ... Вихід був один – стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше… Я пишаюся, що не вийшов із дитинства, що зберіг дитячу душу. Це підтримує мене в нашому жорстокому світі і дає сили творити».

Номер слайду 5

Інтерв’ю з письменником. Напишіть три запитання за змістом прочитаного у підручнику та почутого.

Номер слайду 6

ГРОНУВАННЯЯкі риси Всеволода Нестайка вам найбільше запам’ятались?

Номер слайду 7

Хвилинка творчостіНапишіть невеликий допис в соцмережі (3-4 речення) про цікаву подію з життя письменника. Почати можете такими словами:«Уявіть собі, сьогодні…»чи«А ви знали, що…»

Номер слайду 8

Знайомимося зі змістом твору. Пригодницька повість — це твір, насичений багатьма пригодницькими подіями, учасниками яких є кілька персонажів. Жанр твору. Пригодницька повість «ЧАРІВНИЙ ТАЛІСМАН»

Номер слайду 9

«Чарівний талісман»ТАЛІСМАН – предмет, що, за марновірними уявленнями, має чудодійну силу й приносить його власникові щастя, удачу, оберігає від небезпеки. Синоніми: амулет, оберіг

Номер слайду 10

ЕМОЦІЙНА НАСТАНОВА НА СПРИЙНЯТТЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ Із чим у вас асоціюється слово дружба?Напишіть:колірсмакзапах

Номер слайду 11

Проблемне питання : Яке значення має дружба у житті людини?Прочитай прислів’я про дружбу- Річ краще нова, а дружба – стара.- Не варто з другом сваритися, бо доведеться миритися.- Друга у скруті пізнають.- Людина без друзів, що дерево без коріння.- Дружба та братство – найбільше багатство. Дружба – як дзеркало: розіб'єш, не складеш.

Номер слайду 12

Установіть правильну послідовність подій:

Номер слайду 13

Перевірмо!

Номер слайду 14

Чи уважний ти читач?Хто і за що дав Марусику дав таке прізвисько? Яке справжнє прізвище мав Сашко Циган? Яке найулюбленіше ім’я в Бамбурах? Як зветься село, де відбуваються події? Як називається куток Гарбузян, де живуть хлопці? По скільки років хлопцям? Справжнє ім’я Марусика. Хто з друзів схожий на птаха і на якого? Як звали собаку? Хто любив розповідати сни? Хто був лідером у хлопців?

Номер слайду 15

Жанр – пригодницька та гумористична повість. Тема: зображення різноманітних пригод кращих друзівІдея – возвеличення дружби, порядності, чемності, сили волі, вміння виявляти мужність і долати будь-які перешкоди, бути чесним перед самим собою. Основна думка – людину прикрашає не одяг, а вчинки, манера поведінки, ставлення до оточуючих, вміння прощати зло і відповідати на нього добром.) Головні герої твору “Чарівний талісман”: Сашко Марусик. Сашко Циган. Сашко Журавельпес Бровко

Номер слайду 16

ЛЮБІ ДРУЗІ! Класик сучасної української дитячої літератури, лауреат багатьох літературних премій Всеволод Нестайко звертається саме до вас: «Мої маленькі читачі — це рідні улюблені діти. Їхню любов я відчуваю щодня, отримуючи величезну кількість листів не лише від окремих читачів, а й від цілих класів. Тому мене дуже непокоїть, коли дітлахи віддають перевагу комп’ютерним іграм, телебаченню, а не книжці. З великої кількості книжок, написаних вітчизняними і зарубіжними письменниками, я сам дізнавався про різні країни, відкривав для себе дещо нове. Пізнавав добро і зло, поринав у фантастичні мрії, і тому мені дуже хочеться, щоб юні читачі також зачитувалися творами Марка Твена, Жуля Верна, Майна Ріда і багатьох інших. Читайте, читайте і ще раз читайте».

Номер слайду 17

Рефлексія. Я висловлюю подяку В. Нестайку за те…Раджу всім…Читайте і…

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Дочитати повість, вміти переказувати;Намалювати ілюстрацію до улюбленого епізоду

Номер слайду 19

Я пишаюся тим, як ви працювали сьогодні!

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
1 травня
Переглядів
1253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку