Презентація "Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі."

Про матеріал
Презентація "Вуглеводи. Класифікація вуглеводів, їх утворення й поширення у природі", розроблена для використання на уроці або для самостійного опрацювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВУГЛЕВОДИ. КЛАСИФІКАЦІЯ ВУГЛЕВОДІВ, ЇХ УТВОРЕННЯ Й ПОШИРЕННЯ У ПРИРОДІ.

Номер слайду 2

Вкажіть речовину, яка приймає участь у реакції омилення жирів:а) C2 H5 OH;б) KOH;в) C6 H12 O6;г) C17 H35 COOH.

Номер слайду 3

Вкажіть формулу рідкого мила:а) C17 H35 COOH;б) C17 H35 COOK;в) C15 H31 COONa;г) C2 H5 OH.

Номер слайду 4

Вкажіть реакцію, яка лежить в основі виробництва маргарину:а) гідроліз;б) етерифікація;в) гідрування;г) обміну.

Номер слайду 5

До фізичних властивостей жирів не належить така:а) розчинні в органічних розчинниках;б) легші за воду;в) розчинні у воді;г) рідини.

Номер слайду 6

Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і оцтова кислота:а) Cu. O;б) Cu. SO4;в) KOH;г) CO2.

Номер слайду 7

До складу твердих жирів входять залишки:а) нижчих насичених карбонових кислот;б) вищих насичених карбонових кислот;в) нижчих ненасичених карбонових кислот;г) вищих ненасичених карбонових кислот.

Номер слайду 8

Вуглеводи - найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.

Номер слайду 9

Свою назву вони одержали через перші уявлення про склад вуглеводів як сполуки Карбону з водою: Сх (Н2 O)y. Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів.

Номер слайду 10

Вуглеводи входять до складу клітин і тканин усіх рослинних і тваринних організмів і за масою становлять переважну частину органічної речовини на Землі. На частку вуглеводів припадає близько 80 % сухої речовини рослин і близько 20 % — тварин. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.

Номер слайду 11

Вуглеводи утворю­ються в процесі фотосинтезу з неор­ганічних речовин під дією сонячної енергії в зелених рослинах, що мож­на описати рівнянням: 6 СО2 +6 Н2 О → С6 Н12 O6 +6 О2.

Номер слайду 12

Вуглеводи поділяють на три групи: моносахариди (не гідролізуються), дисахариди (утворюють під час гідролізу дві молекули моносахаридів) та полісахариди – високомолекулярні речовини (утворюють під час гідролізу п молекул моносахаридів).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}моносахаридидисахаридиполісахаридигексозипентози. Глюкоза. Рибоза Сахароза Крохмаль Фруктоза. Дезоксирибоза Мальтоза Целлюлоза Галактоза  Лактоза глікоген. С6 Н12 O6 С5 Н10 O5(4)С12 Н22 O11(С6 Н10 O5)n

Номер слайду 15

Функції вуглеводів досить різноманітні, головними серед яких є:• енергетична (глюкоза, фруктоза, сахароза, лактоза, крохмаль, глікоген тощо);• структурна (целобіоза, целюлоза, хітин тощо).

Номер слайду 16

Глюкоза — найпоширеніший моносахарид, трапляється в рослинах і тваринах як у вільному вигляді, так і у складі сполук з іншими органічними речовинами — глікозидів.

Номер слайду 17

Лактоза (від латин. Іас — молоко), або молочний цукор,— дисахарид, що міститься в молоці та молочних продуктах. Є важливим компонентом харчування ссавців.

Номер слайду 18

Мальтоза (від латин, maltum — солод), або солодовий цукор — дисахарид, що міститься в пророслому зерні (солоді) ячменю, жита та інших зернових, у томатах, пилку й нектарі рослин. Утворюється в живій природі під час гідролізу крохмалю та глікогену.

Номер слайду 19

Глікоген — головний резервний полісахарид вищих тварин, міститься в цитоплазмі клітин майже всіх тканин, найбільший уміст у м’язах та печінці (до 8 % від маси гепатоцитів). Іноді глікоген називають тваринним крохмалем. Він швидко піддається гідролізу й поповнює запас глюкози в крові.

Номер слайду 20

Хітин — нітрогеновмісний полісахарид, міститься в оболонці клітин нижчих рослин та грибів, надає механічної міцності оболонкам безхребетних (комах та ракоподібних).

Номер слайду 21

Агар-агар — суміш полісахаридів, яку виділяють із червоних та бурих морських водоростей. Розчиняється у воді тільки за нагрівання до 85-95 °С, а після охолодження утворює міцний гель. Агар-агар використовують у харчовій промисловості для виробництва мармеладу, жувальних цукерок, тощо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Гурєєва Ольга В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іршак Галина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новик Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Привалова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Франчук Мар'яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
17 вересня 2021
Переглядів
26219
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку