Презентація "Як поводитися за столом під час споживання їжі?"

Про матеріал
Презентація допоможе сформувати у здобувачів освіти навички культурної поведінки за столом, навчить правильно користуватися столовими приборами; виховувує бажання вчитись і дотримуватися гарних манер.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую світ

Номер слайду 2

етикет. Ребус

Номер слайду 3

Іванка, хоч була голодна, згадала про етикет за столом. Вона побажала, хоч і запізніло, всім «Смачного!», переклала виделку з правої у ліву руку і взяла у праву руку ніж. Котлета, яку вона їла з ножем та виделкою, чомусь смакувала їй більше. Не знаючи етикету, Марійка взялася дзвінко помішувати чай, б’ючи ложечкою об стінки горнятка. Іванка не хотіла робити їй зауваження відразу ж за столом, бо там сиділи подруги. Тому, коли обід закінчився, вона підійшла до Марійки і тихенько сказала: «Марійко, не гнівайся, мушу тобі дещо сказати про столовий етикет: краще розмішувати цукор у горнятку з чаєм так, щоб ніхто про це не чув.- Що таке етикет?- Про які правила поведінки за столом йшла мова в цьому тексті?

Номер слайду 4

Слово «етикет» походить із французької мови й означає правила гідної поведінки людей. Його почали вживати при дворі короля Франції Людовика XIV. Гостям навіть роздавали спеціальні картки з правилами поведінки.

Номер слайду 5

Як поводитися за столом під час споживання їжі?Тема дня

Номер слайду 6

Столові прибори. Ложка створена для гарячих страв. Які страви ви їсте ложкою? Їі слід тримати у правійруці. А ліва тим часом лежить на столі. Часто у шкільній їдальні можна почути хлюпання, плямкання. А чи знаєте, як уникнути цього? Не наповнюйте ложку по самі вінця, її просто перехиляють до рота із загостреного краю. Поївши, її кладуть у тарілку. Нею кладуть цукор у чай і розмішують, дістають фрукти і ягоди з компоту, їдять тістечка. Розмішавши цукор, ложку треба покласти на тарілочку, а не залишати в чашці.

Номер слайду 7

Столові прибори. Ось виделка. Скажіть, для чого у неї зубчики? Так, щоб наколювати їжу. Яку?

Номер слайду 8

Столові прибори. Ніж використовують, щоб розрізати їжу на маленькі шматочки. Його тримають у правій руці. Він «праццює» з виделкою. Ним не нарізають усе м’ясо чи картоплю, а роблять це поступово: відрізати шматочок і покласти до рота, потім відрізати наступний шматок.

Номер слайду 9

Столові прибори. Серветка буває паперовою або полотняною. Якщо вона полотняна, її кладуть на коліна. Перед тим як запити їжу, необхідно витерти губи серветкою.

Номер слайду 10

Пам’ятайте, любі діти,Їсти теж потрібно вміти,Щоб сусіда не облити,Одягу не заплямити. За столом своя наука,Ніж бери у праву руку,А виделку – в ліву. Як їси, не поспішай,З ложки суп не виливай. Не хитайся на стільціІ серветку у руці не жмакай,Не рви тихенько,А на стіл клади рівненько. Прямо за столом сиди,На стіл ліктів не клади. Скажуть неодмінно:«От чемна дитина!»А. Свашенко- Які правила поведінки описано у вірші?

Номер слайду 11

Коли можна розпочинати їсти, якщо ти не сам, а у товаристві?Коли всі сядуть за стіл. Бесіда

Номер слайду 12

Як слід брати хліб із тарілки?Руками. Бесіда

Номер слайду 13

Як брати сіль із сільниці?Чистим ножем. Бесіда

Номер слайду 14

Як брати цукор?Чистою ложечкою. Бесіда

Номер слайду 15

Куди треба покласти столові прибори після їжі?На тарілку. Бесіда

Номер слайду 16

Що потрібно зробити, якщо треба вийти із-за столу?Потрібно попросити дозволу встати зі столу. Бесіда

Номер слайду 17

Чи можна відламувати шматочок хліба у хлібниці чи класти недоїдений шматочок у хлібницю?НіБесіда

Номер слайду 18

Якщо страва, яку вам хочеться скуштувати, стоїть на іншому краю столу, що потрібно зробити?Звернутися по допомогу до когось, хто сидить поруч. Бесіда

Номер слайду 19

Як діти поводяться за столом ?

Номер слайду 20

Як діти поводяться за столом ?

Номер слайду 21

Як діти поводяться за столом ?

Номер слайду 22

Як діти поводяться за столом ?

Номер слайду 23

Як діти поводяться за столом ?

Номер слайду 24

Вставте пропущені букви у слова і дізнайтеся, якими стравами можна пригостити гостей.тплс

Номер слайду 25

Порахуй, на скільки гостей очікує господар?

Номер слайду 26

Навіщо красиво оформлювати страви ?

Номер слайду 27

Правила сервірування столу

Номер слайду 28

77 – 60 = 1753 – 40 = 1376 – 20 = 5651 – 10 = 4199 – 50 = 4949 – 20 = 29 26 + 3 = 29 57 – 4 = 53 31 + 40 = 71 58 – 30 = 28 99 – 9 = 90100 – 10 = 90«Овочева математика»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тулупова Тетяна
    Дякую за чудову презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. печинога Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мировська Марина Геннадіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2022
Переглядів
3040
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку