Презентація Як вимірять масу

Про матеріал
Презентація на тему Як виміряти масу для 5 - тих класів за підручником Біда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як вимірять масу

Номер слайду 2

користуєшся тілами з однієї і тієї ж речовини. Але одне виготовлене з меншої, а інше - з більшої кількості речовини. 

Номер слайду 3

Фізичну величину, яка визначає, скільки речовини містить те або інше тіло, називають масою. Маса додається, коли тіла з’єднуються разом.

Номер слайду 4

Масу тіла вимірюють вагами, порівнюючи її з масою взірця - еталона маси. Донедавна міжнародним еталоном був металевий циліндр зі спеціального сплаву масою 1 кг. На практиці використовують також інші одиниці маси: грам, міліграм, тонна.

Номер слайду 5

Ваги мають різне призначення: для вимірювання маси складових ліків, вагона, автомобіля, продуктів на кухні; напільні, іграшкові, музейні. Є ваги технічні, електронні, торговельні (зокрема електронні).

Номер слайду 6

Найпростіші ваги - важільні терези. Саме з важільними терезами в руці та із зав’язаними очима зазвичай зображають богиню правосуддя Феміду. Терези в її руках - символ точності і зваженості правосуддя. Терези - це коромисло (важіль), до кінців якого прикріплені шальки. Щоб визначити масу тіла, терези зрівноважують, на одну шальку кладуть тіло невідомої маси, а на іншу - гирьки, на яких зазначена їхня маса. Якщо терези в рівновазі, маса тіла дорівнює масі гирьок.

Номер слайду 7

Для зважування на саморобних терезах можна використати саморобні «гирьки». Тобі знадобиться пластиковий шприц. Що менша ціна поділки шприца, то точніші будуть твої вимірювання. Набери у шприц води. що 1 мілілітр води має масу 1 грам. «Гирьки» готові - можна «капати» їх у пластикову склянку і зважувати дрібні предмети - гумку, намистинки, скріпки, кнопки тощо.

Номер слайду 8

Поклади тіло, масу якого потрібно визначити, всередину однієї шальки терез, а в іншу потроху наливай воду зі шприца. Зазнач, який об’єм води був у шприці на початку зважування, і скільки води залишиться після того, як встановилася рівновага терезів. Різниця між цими об’ємами визначає об’єм води, яка має таку ж масу, що й тіло, яке ти зважуєш. Отже, маса тіла в грамах чисельно дорівнює кількості мілілітрів води, яку ти вилив/-ла у шальку, зрівноважуючи тіло.

Номер слайду 9

Д/З опрацювати параграф 14 стр. 53 – 56. Виконати завдання: Обрати модель і виготовити саморобні терези мал.60 стр. 55 на вибір

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
3 травня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку