Презентація «Які рослини і тварини живуть серед людей.»

Про матеріал
Презентація до теми «Які рослини і тварини живуть серед людей» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &49 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Хто такі синантропні організми. • Які рослини є синантропними. • Польові та пустирні синантропні рослини. • Які тварини належать до синантропних. • Де живуть і розмножуються синантропні тварини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ РОСЛИНИ І ТВАРИНИ ЖИВУТЬ СЕРЕД ЛЮДЕЙ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ЯКІ ВИ ЗНАЄТЕ ПУСТЕЛІ? ЯКІ УМОВИ ІСНУВАННЯ В ПУСТЕЛЯХ?

Номер слайду 3

РОЗПІЗНАЙТЕ РОСЛИНИ ПУСТЕЛЬ ТА ВКАЖІТЬ ЇХ ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ ЖИТТЯ.

Номер слайду 4

НАЗВІТЬ ЗОБРАЖЕНІ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИ. ЯК ВОНИ ПРИСТОСУВАЛИСЯ ДО ІСНУВАННЯ В ПУСТЕЛЯХ?

Номер слайду 5

НАЗВІТЬ ЗОБРАЖЕНИХ ТВАРИН - МЕШКАНЦІВ ПУСТЕЛІ ТА ЇХ ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ ЖИТТЯ.

Номер слайду 6

ЯК ЗОБРАЖЕНІ ТВАРИНИ МОЖУТЬ ОТРИМУВАТИ ВОДУ?

Номер слайду 7

ЧИ ЗНАЙОМА ВАМ ЗОБРАЖЕНА КОМАХА?Мухоловка звичайна — багатоніжка, яка часто трапляється в людських помешканнях, де знаходить притулок та їжу. Це нічна хижа тваринка, яка полює на комарів, мух, павуків і для людини ніякої загрози не становить.

Номер слайду 8

ХТО ТАКІ СИНАНТРОПНІ ОРГАНІЗМИСинантропні організми — це бактерії, рослини, гриби й тварини, спосіб життя яких пов’язаний із людськими оселями та територіями, створеними чи зміненими людиною.

Номер слайду 9

ЧИМ ОСОБЛИВІ СИНАНТРОПНІ ОРГАНІЗМИОдні організми використовують споруди для влаштування гнізд (ластівка міська та сільська, лелека білий) або поживний ґрунт у садах чи на городі (пирій, кульбаба, кропива дводомна), інші — сприятливий мікроклімат кімнат (мухоловка звичайна, фараонові мурашки) або поживу на кухні (домашні павуки, мухи кімнатні).

Номер слайду 10

ЧИМ ОСОБЛИВІ СИНАНТРОПНІ ОРГАНІЗМИСинантропні організми слід відрізняти від свійських тварин та культурних рослин, які повністю або частково утримуються людиною й не можуть повноцінно існувати без її догляду. Синантропні організми менш залежні від несприятливих чинників середовища і здатні до самовідтворення без допомоги людини.

Номер слайду 11

ЯК СИНАНТРОПНІ РОСЛИНИ ПРИСТОСУВАЛИСЯ ДО ЖИТТЯ БІЛЯ ЛЮДИНИСинантропні рослини - це трав’янисті рослини, які живуть біля людини, але не вирощуються нею як культурна рослина. Вони займають території, які зазнали впливу людської діяльності: у містах та селах, поблизу полів, пасовищ, біля доріг та залізничних колій. За місцем проростання рослини-синантропи поділяють на польові та пустирні.

Номер слайду 12

СИНАНТРОПНІ РОСЛИНИ Польові рослини-синантропи пристосовані до спільного зростання з культурними рослинами на полях (кукіль, волошка, лобода) або городах (кульбаба, осот, берізка).

Номер слайду 13

СИНАНТРОПНІ РОСЛИНИ Пустирні рослини-синантропи зростають за межами посівів, на землі, що не обробляється. Одні з них полюбляють втоптані стежки, дороги (подорожник, спориш, ромашка), інші бур’яни ростуть на звалищах, смітниках і часто утворюють зарості (лопух великий, полин звичайний).

Номер слайду 14

ГРУПИ ТВАРИН

Номер слайду 15

ЯКІ ТВАРИНИ Є СИНАНТРОПНИМИСинантропні тварини знайшли поблизу людських поселень особливо сприятливі умови життя і пристосувалися існувати постійно чи тимчасово у створеному людиною штучному середовищі. Багато синантропних організмів серед птахів (голуби, ластівки, горобці) і ссавців (миші, пацюки).

Номер слайду 16

ЯКІ ТВАРИНИ Є СИНАНТРОПНИМИДеякі синантропні тварини уже не трапляються в дикій природі. Вони живуть і розмножуються в людських оселях або поблизу (горобець хатній, голуб сизий, хатня миша, таргани, постільні клопи). Є тварини, які пристосувалися до життя в садах чи парках (білка, вовчок садовий), на городі (колорадський жук), у штучних водоймах (нутрія, ондатра).

Номер слайду 17

ЯКІ ТВАРИНИ Є СИНАНТРОПНИМИІнші синантропні тварини відвідують людські поселення лише на короткий час у пошуках корму чи притулку, а живуть і розмножуються в природних умовах. Наприклад, ласка чи тхір у пошуках їжі можуть забиратися в курник чи кролятник.

Номер слайду 18

Опрацювати &49, дати відповіді на питання 1-4 на с. 225. Домашнє завдання.

pptx
Додано
1 травня
Переглядів
1238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку