Презентація "Йододефіцит. Його означення та профілактика."

Про матеріал
Матеріал розповідає про йододефіцит, про його профілактику та про захворювання пов'язанні з ним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йододефіцит. Його означення та профілактика

Номер слайду 2

Історія відкриття йододефіциту У 1811 році французький хімік Бернар Куртуа випадково відкрив йод під час виробництва селітри для пороху для наполеонівської армії. Куртуа додав сіпчану кислоту до спаленої золи морських водоростей, і при цьому утворилася темно-фіолетова пара, що кристалізувалася на холодних поверхнях. Згодом Гей-Люссак визначив нову речовину як новий елемент і назвав його “йод”.

Номер слайду 3

Відкривачі йоду Гей-Люссак та Бернар Куртуа

Номер слайду 4

Значення йоду для організму людини Йод - це мікроелемент, який потрібний нашому організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює метаболізм. Але його нестача може негативно позначитися на організмі людини. Нестача йоду в організмі може призвести до таких наслідків як: затримка росту у дітей; порушення інтелектуальної активності; порушення обміну речовин та розвитку. Нестача йоду це йододефіцит.

Номер слайду 5

ЩО ТАКЕ ЙОДОДЕФІЦИТ?Йододефіцит це розлади здоров’я, пов’язані з дефіцитом йоду. Розглядаються ВООЗ як найпоширеніші у всьому світі синдромні ураження неінфекційного характеру.

Номер слайду 6

Наслідки йододефіциту. Йододефіцит може призводити до розвитку патології щитоподібної залози і розумових розладів різного ступення тяжкості. Найпоширеніші з захворювань йододефіцитного характеру: ендемічний зоб, ендемічний кретинізм або вроджена розумова недостатність.

Номер слайду 7

про. Філактика йододефіциту Щоб уникнути таких наслідків потрібно робити профілактику. Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно вживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту досить щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. А також до раціону слід включити морепродукти, морську капусту,овочі,фрукти,яйця,молоко,яловичину,волоські горіхи. Отже, головним критерієм по профілактиці йододефіциту є повноцінний раціон.

Номер слайду 8

Симптоми йододефіциту. Як розпізнати йододефіцит? Звісно як і будь-яка інша хвороба або розлад йододефіцит має свої ознаки за якими можна його розпізнати. Ознаки йододефіциту: задишка, нестача повітря; утруднення ковтання та дихання;втома;сухість шкіри;забудькуватість та пригнічений настрій;слабкість;випадання волосся.

Номер слайду 9

Йододефіцитні захворювання

Номер слайду 10

Гіпотиреоз це патологічний стан,клінічний синдром, що виникає у людини при недостатності гормонів щитоподібної залози внаслідок зниження або повного випадіння функції щитоподібної залози, недостатній дозі тироксину при замісній терапї.

Номер слайду 11

Дифузний нетоксичний зоб це патологічне збільшення щитовидної залози у розмірі. Функціональна активність органу зазвичай не порушена.

Номер слайду 12

Дифузний токсичний зоб це захворювання автоімунної етіології, яке характеризується надмірною секрецією гормонів щитоподібної залози, які надходять у кров.

Номер слайду 13

Вузловий зоб це коли у щитовидній залозі утворюється тверда або заповнена рідиною шишка, яка називається вузлом. Багатовузловий зоб це коли в щитовидній залозі є багато вузликів.

Номер слайду 14

Дякую за увагу.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 травня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку