Презентація "Йоганна Ягелло "Кава з кардамоном"

Про матеріал
Презентація до уроку в рубриці "Сучасна література для юнацького читання представляє собою огляд-рекламу роману "Кава з кардамоном", що містить розповідь про письменницю, історію створення та цікаві факти, фабулу твору, визначення головних проблем, які можуть зацікавити сучасних учнів, стислу характеристику головної героїні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганна Ягелло “Кава з кардамоном”

Номер слайду 2

Йоганна Яґелло (пол. Joanna Jagiełło, у дівоцтві Рошковська, нар. 1974, Варшава) – польська письменниця та журналістка, авторка творів для дітей та молоді.

Номер слайду 3

Йоaнна Яґелло народилася 4 серпня 1974 року у Варшаві. Закінчила відділення англійської філології Варшавського університету. Викладала у ньому ж мовознавство, працювала вчителькою англійської мови у гімназіях та ліцеях. Співпрацювала з часописами “Perspektywy” та “Cogito”. Редакторка підручників з англійської мови у Pearson Central Europe. Дебютувала у 1997 році збіркою віршів “Moje pierwsze donikąd”.

Номер слайду 4

Перше прозове видання – повість письменниці «Кава з кардамоном» (Видавництво Література, 2011 Перекладена українською мовою (перекладач – Божена Антоняк), вийшла друком у львівському видавництві «Урбіно» в березні 2013 року.2012 року виходять друком оповідання письменниці «День народження» у збірці для дітей «Оповідання про звірят» (Видавництво Література, 2012) та оповідання для дорослих «Голубиний» в антології «Ніхто ніколи» (Товариство активної комунікації та Центр культури «Замок», 2012). Наступний рік теж був результативним для Йоанни Яґелло: у Видавництві Література побачило світ продовження «Кави з кардамоном» – повість «Шоколад із чилі» (2013).

Номер слайду 5

За книгу “Кава з кардамоном” у 2011 році авторка була номінована до нагороди “Книжка року 2011” польської секції IBBY. Також книжка отримала номінацію на нагороду Donga і потрапила у “Список скарбів” Музею дитячої книги. Наступна книжка – продовження “Кави з кардамоном”, “Шоколад з чилі” (2013). Третя частина пригод Лінки Барської – “Тирамісу з полуницями” – була опублікована у 2016 році, українською вийшла друком наступного, 2017 року. Тоді ж у перекладі з польської Ярослави Івченко у видавництві “Урбіно” (Львів) побачила світ повість “Зелені мартенси” (2017).

Номер слайду 6

Й. Яґелло – активний інтерв’юер. Відвідувала Україну. 2013 року письменниця була спеціальним гостем Дитячого фестивалю у Львові. 2014 року відвідала Київський «Книжковий Арсенал», на якому разом із перекладачкою Боженою Антоняк, художницею Наталкою Гайдою, директором львівського видавництва «Урбіно» Анатолієм Івченком презентувала читачам українське видання тоді ще дилогії повістей про молодь «Кава з кардамоном» та «Шоколад із чилі».  Українською перекладено 4 твори письменниці: трилогія «Кава з кардамоном», «Шоколад із чилі», «Тирамісу з полуницями» (переклад Божени Антоняк) та повість «Зелені мартенси» (переклад Ярослави Івченко).

Номер слайду 7

Цікаві факти

Номер слайду 8

Повість “Кава з кардамоном” була написана для дочки Юлії. Саме Юля була першим читачем цієї хітової тепер книги і разом зі своїми друзями підтримала маму. Має дві доньки, Юлію (нар. 1994) і Басю (нар. 2004). У 2013 році стала спеціальним гостем Дитячого фестивалю у Львові. Йоанна Ягелло ще й хороша художниця. Вона брала участь у багатьох групових та кількох індивідуальних виставках. Як співачка вона зайняла перше місце в лютому 2017 року в Міжнародному конкурсі віршів і пісень любові у Варшаві, а в листопаді 2018 року потрапила до півфіналу 36-го Міжнародного фестивалю OPA. Захоплюється польською прозою і шведськими детективами, іспанськими фільмами й мандрівками з наплічником.

Номер слайду 9

“Кава з кардамоном”: ідейно-художній аналіз твору

Номер слайду 10

Історія написання повісті розпочалася з того, що авторка почала писати твір для старшої доньки Юлії, як і Ніл Гейман свою славнозвісну повість «Кораліна»: «Коли почала писати повість, моїй старшій донечці було 15 років. Вона любила читати, особливо фентезі, книги про Гаррі Поттера… І я подумала: шкода, що так мало книжок про життя підлітків». Про задум повісті письменниця говорить: «Замислила написати книгу про перше кохання, про те, що переживає 13- чи 15-річна дівчина, котра шукає цього кохання, і що трапляється на її шляху. І спочатку моя героїня закохалася у старшого за себе чоловіка, потім з’явився інший хлопець… Але мені здалося, що цього замало, що потрібна якась сильніша інтрига. Та й хотілося охопити дещо ширшу і глибшу тематику – тематику непростої родини, в якій не все гаразд, в якій є свої «скелети у шафі».

Номер слайду 11

Коли повість стала бестселером не тільки польської, а й європейської літератури, письменниця задумала написати продовження історії головної героїні Лінки Барської: «Кава з кардамоном» закінчується, коли Лінка має 16-17 років. І я подумала, якщо не напишу продовження і залишу її, вона начебто перестане жити. Не хотілося розлучатися з нею, хоча це нормально – написавши книгу, залишати героїв жити своїм життям. Проте мій приятель розповів, що йому наснилося, начебто книжок про Лінку було дванадцять. Не знаю, чи дванадцять, але три буде точно».

Номер слайду 12

Сюжет твору

Номер слайду 13

«Кава з кардамоном» – розповідь про 15-річню гімназистку Халіну Барську, що живе з матір’ю, вітчимом Адамом та молодшим братом Казимиром у одній із варшавських квартир. Батько дівчинки загинув у автомобільній аварії, коли вона була ще зовсім малою. Як це часто буває у пригодницьких творах, досі спокійне життя Лінки раптом несподівано змінюється, сім’я невпинно наближається до катастрофи. Дівчинка ніколи не відчувала підтримки та взаєморозуміння в сім’ї, оскільки, як і вітчим, мама завжди була зайнята важливою роботою, щоб, як казала вона, забезпечити добробут Лінки та її молодшого брата Кая. Мама дедалі більше нервує й дратується, зовсім не приділяючи часу й уваги дітям та господарству, вітчим чимраз довше затримується на роботі, вони часто сваряться. Лінці доводиться піклуватися про молодшого братика, хоча не за горами випускні іспити, вступ до вишу, і треба більше зусиль віддавати навчанню… Та, здається, дорослі байдужі до її проблем. Дівчина відчуває себе залишеною й зрадженою.

Номер слайду 14

Незабаром виявляється, що мама мусить поїхати на невизначений час кудись далеко, і на Лінку лягають усі хатні обов’язки, турбота про молодшого брата Кая, з чим вона не може впоратися, хоча й дуже старається. На допомогу приїжджає бабуся Стефа, мамина мама. Майже безнадійно псуються стосунки героїні з найкращою шкільною подругою Наталією, натомість зав’язується дружба з новою однокласницею Касею. Щоб відволіктися від проблем, Лінка вирішує відвідати бабусю Божену, батькову маму, якої давно не бачила. У старому будинку дівчина випадково знаходить пошкоджену фотографію, де зображена маленька вона поряд із мамою. Світлина потребує реставрації. Прагнучи з’ясувати пов’язані з нею подробиці, Лінка несподівано натрапляє на таємницю, про яку члени родини говорити не хочуть, а бабця Стефа навіть відверто погрожує онуці.

Номер слайду 15

За допомогою нового знайомого Адріана, який поступово стає її добрим другом, дівчинка дізнається: у неї є сестра по мамі, існування якої близькі приховують, а вітчим про це взагалі нічого не знає, отож, є якась таємнича родинна історія… І тоді Лінка вперто береться виясняти цю сімейну таємницю. Адріан, якого вона вважає лише своїм другом, допомагає дівчинці не лише в розплутуванні інтриги, а й у підготовці до вступу до омріяного нею престижного мистецького ліцею, де навчається сам. В гімназії суцільні проблеми, наближаються випускні іспити та вступ до вишу, дівчина ретельно готується, розуміючи власну відповідальність за подальшу долю…

Номер слайду 16

У той же час вони з Адріаном удвох розплутують майже детективну історію: колись у Халіниної мами, яка готувалася захистити докторську дисертацію, був роман із науковим керівником, внаслідок якого з’явилася таємнича Лінчина сестра. Стосунки мусять припинитися, бо чоловік одружений. Дізнавшись про зраду дружини, після сварки з нею Лінчин батько потрапляє в автокатастрофу й гине. На його похороні в Лінчиної мами починаються передчасні пологи. Внаслідок стресу жінка потрапляє до психіатричної лікарні, де довго лікується. Новонароджену дівчинку, що з’явилася на цей світ хворою на дитячий параліч, здають до дитбудинку. Муки сумління не дають молодій жінці спокійно жити, хоча вона й поєднує свою долю з другим чоловіком Адамом, і в них народжується син. Однак відчуття провини робить своє. Мама таємно відвідує дитячий будинок, де живе її покинута донька, а коли дізнається, що дівчинку вдочерили, залікована важка нервова хвороба повертається. Ось чим пояснюється її таємничий тривалий від’їзд.

Номер слайду 17

На Різдво Лінчина мама раптом повертається додому, починає дбати про рідних, про сімейний добробут, ситуація в родині трохи покращується. І зовсім виправляється, коли таємниця остаточно розкрита й Лінка після тривалих пошуків знаходить сестру. Нею несподівано виявляється нова подруга й однокласниця Кася, яку повертають до рідної сім’ї, з чим мусять змиритися Касині прийомні батьки. Адам пробачає дружині. Адріан, розуміючи, що Лінка не відповідає взаємністю на його почуття, вирішує їхати до тітки в Лондон, щоб там продовжити навчання, а дівчина в останній момент перед розлукою розуміє, що кохає його. В аеропорті, куди дівчина ледве встигає перед самим відльотом, вони нарешті зізнаються одне одному в коханні! Конкурсна фотографія Лінки посідає призове місце в творчому конкурсі, результати випускних іспитів непогані – і це дає їй можливість продовжити навчання в омріяному мистецькому ліцеї. Мама повертається до нормального життя, все в сім’ї налагоджується.

Номер слайду 18

Сенс назви

Номер слайду 19

Кава з кардамоном – один із найпопулярніших східних рецептів. Зелений кардамон росте на Сході, різниться солодкуватим пряним смаком, лимонним ароматом і пікантною гостротою. Саме через останню якість кардамон додають до кави лише в малих дозах: 2-х зернят вистачить для того, щоб кожне горнятко з цим напоєм набуло унікальності й неповторного смаку. Кава з кардамоном – улюблений напій Адріана, яким він частує Лінку.  Письменниця невипадково називає цей напій так, ніби даючи підказку читачеві: назва символізує емоційний стан закоханого, але несміливого в виявленні своїх перших почуттів Адріана. З цього моменту дівчина теж полюбила дивний напій, пов’язаний тільки з ними двома, їхній маленький секрет. Отож, у творі йтиметься й про перші почуття, про відкриття й становлення підліткової сексуальності, але знову ж таки – легко, гарно, по-юнацьки чисто, без вульгарності.

Номер слайду 20

Паспорт твору

Номер слайду 21

Рік написання: 2011 рік Жанр: повість (з елементами детективу). Тема: життя й проблеми сучасного підлітка. Ідея: протест дитини проти аморального й бездушного світу дорослих. Кожен повинен думати про наслідки власних вчинків. Головні герої: Халіна Барська та її сім’я: мама, вітчим Адам, менший брат Казимеж (Кай), бабусі (мамина – Стефа, батькова – Божена, вітчимова – Ружа); подруги Наталія та Кася Печериця;друг і коханий Адріан, який допомагає Халіні з розслідуванням та вступом до мистецького ліцею;фотографи Мацек і Конрад;класний керівник та вчитель математики Яцек Шрон, однокласники, вчителі, батьки друзів і подруг;прийомні батьки Касі.

Номер слайду 22

Прірва відчуження й нерозуміння між батьками та дітьми. Пошуки підлітками свого місця й себе в непростому вирі життєвих проблем, у дружбі та коханні. Проблема сімейних таємниць, які руйнують родинний затишок. Вибір у складних життєвих ситуаціях. Відповідальність за власні вчинки. Життя дитини з дитбудинку. Проблематика твору:

Номер слайду 23

Образ Лінки та цитатна характеристика

Номер слайду 24

Халіна (Лінка) Барська – 15-річна дівчина, яка проживає у Варшаві. Лінка навчається у випускному класі гімназії, готується вступати до ліцею; на навчання нема ні часу, ні сил, адже доглядає за братиком; має багато хатніх справ, бо мама дуже зайнята, а потім і зовсім зникає; відчуває себе втомленою й самотньою. Риси характеру Лінки: сила волі, цілеспрямованість, кмітливість, сміливість, чуйність, доброта, цнотливість, відповідальність, неприязнь до брехні, інтриг.

Номер слайду 25

Портрет Лінки (цитатний матеріал)Звичайна дівчина-підліток. “Білий шифон контрастував із засмагою, а завдяки своєму бушменському волоссю дівчина виглядала дикою й оригінальною”. “У тебе прекрасне тіло, цікаве обличчя, але в тобі є більше. Таємниця”. “Хто ця дівчина із блискучими кучерями, на обличчі якої завдяки грі світла вимальовувалась таємничість?”. “Та в Лінки була одна риса, яку вона, мабуть, успадкувала від своїх диких предків, які обдарували її такою бушменською зовнішністю”.

Номер слайду 26

Оточення (друзі, вороги) Лінки. Подруги Лінки – Наталія, Кася, друг Адріан; ворогів не мала, відчувала антипатію до Мацека, Конрада; була приязною з багатьма однокласниками або байдужою до окремих; не любила вчителів, окрім нового класного керівника математика Шрона. Життєвий девіз. Ще з дитинства “...якщо вона бодай на мить чогось злякалася, то мусила негайно із цим позмагатися”. Знайшовши фотографію, вона будь що вирішила розкрити сімейну таємницю, зрозуміти причину їхніх проблем, врятувати сім’ю.

Номер слайду 27

Літературні джерела:1. Й. Ягелло. “Кава з кардамоном”2. https://www.youtube.com/watch?v=hdc1ja. S_u. Sc 3. https://day.kyiv.ua/.../yoanna-yagello 4. https://uk.wikipedia.org/wiki/Йоанна_Яґелло 5. https://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/3358 6. livelib.ru: https://www.livelib.ru/book/1000621235-kava-z-kardamonom-joanna-yagello7. https://dovidka.biz.ua/vislovi-pro-sim-yu/

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петренко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Василькова Ірина
    Дякую велике за цікаву презентацію
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пінчук Вікторія
    Дякую за корисний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
16 травня 2022
Переглядів
23428
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку